tisdag 15 november 2016

Den glömda fastighetsrapporten - Hemfosa

Den nionde november hade de flesta fullt upp med att vara i chock över att USA´s president blev den vuxna bäbisen. Vi hade för fullt upp med att vältra oss i vår egen plåga för att se det som fans nära och jag var inget undantag men så blinkade det till där i ytterkanten av synfältet och jag fick se att Hemfosa hade levererat den rapport jag gått och väntat på.


Hemfosa väger förhållandevis tungt i min portfölj med 3 % av den totala portföljen vilket kanske inte låter som så mycket men aktien är 10 % av den svenska aktieportföljen. Hemfosa ger min fastighetsportfölj lite diversifiering i och med att deras huvudsakliga fastighetstyp är så kallade samhällsfastigheter. Norden är platsen för ägande och Sverige är än så länge tyngst i Hemfosas portfölj men man breddar mot de övriga nordiska länderna och nu senast var det Finland som fick se kapital flöda över pölen.

Siffror i Q3

En av fördelarna med Hemfosa är att det är ett förhållandevis litet bolag under stark tillväxt. Med sina 12.5 miljarder i tillgångar är bolaget, på en internationell marknad, litet och det finns stor potential vilket man visade med allsköns tydlighet i rapporten.

Hyresintäkterna ökade med 8,3 % till 666 mkr (615) och förvaltningsresultatet uppgick till 582 mkr (345) motsvarande 3,52 kr (2,35) per stamaktie.

På den här rapporten gick aktien initialt ned drygt 3,5 % och har stannat där med undantag för väldigt korta stunder. Marknaden verkar fly aktier och köpa räntor vilket verkar få räntorna att skena och fastighetsaktierna att krascha men jag ser det som någonting tillfälligt och köper det jag kan för Hemfosas storhet slutar inte med ovanstående utan det fortsätter.

Resultat efter skatt ökade med 136 % till 1389 mkr (587) vilket motsvarar 8,59 kr/aktie men detta är bara det tredje kvartalet.

Året fram till nu

Hyresintäkterna är upp 7,6 % och förvaltningsresultatet är upp 33 %. Tar man hänsyn till preferensaktieägarnas företrädesrätt ökade förvaltningsresultatet "bara" 27 %. Fastighetsportföljens värde har ökat med 4,6 miljarder kronor och man hade vid kvartalets utgång ett substansvärde per aktie på 88,40 kr/aktie vilket är 27 % högre än förra året. En aktie kostade vid kvartalets utgång 93 kr vilket kanske var en aning högt men på dagens nivå runt 80 kr handlas fastigheterna till nästan 10 % rabatt vilket, i dagens läge, är ganska ovanligt.

Sist men inte minst har vi förutsättningarna för utdelningen och där skulle man kunna diskutera om det viktigaste är kassaflödet eller resultatet efter skatt. Farbror staten hävdar att det företagen har rätt att dela ut till ägarna är det skattade resultatet men det är svårt att dela ut pengar man inte har så kassaflödet är inte helt oviktigt i sammanhanget.

Kassaflödet från den löpande verksamheten backade 43 öre per aktie till 5,03 kr men eftersom man delade ut 3,15 kr under den perioden finns det fortfarande rejält med spelrum eftersom utdelningsandelen bara är 63 % av kassaflödet och sett till vinsten finns det rejält spelrum eftersom det skattade resultatet ökat med 55 % till 19,40 kr per aktie (12,34 kr).

Några andra fina siffror är att uthyrningsgraden ökade från 90,7 % till 91,5 % vilket tyder på att det kan rulla in ännu mer pengar i framtiden.

Summering

En riktigt fin rapport som visar att det finns styrka i förvärvsmaskinen Hemfosa även om VD låter avslöja att det är en utmanande förvärvsmarknad just nu. Pengarna flödar in och fastighetsportföljen ökar hela tiden.

Jag skulle bli förvånad om vi nästa år inte får se en höjd utdelning nästa år men även med bibehållen utdelning är direktavkastningen 5,3 % vilket jag tycker är en riktigt fin nivå.

Jag är relativt fullinvesterad i fastighetssektorn men jag vet inte riktigt om jag klarar av att hålla mig ifrån köpknappen och aktien fortsätter ned. Jag planerar att se över mina investeringskriterier vilket jag pratade om i "Tillbaka till investerarrötterna" och efter många samtal och fina kommentarer tror jag mig ha kommit till ett beslut om framtiden.Bildkälla: hemfosa.se


7 kommentarer:

 1. Tack för en bra rapportgenomgång.

  Det känns som att Hemfosa har bra förutsättningar framgent, och jag tror likt dig på en höjd utdelning.

  Aktien är på rätt trevliga nivåer just nu med tanke på rabatten och direktavkastningen, så jag fortsätter köpa på mig i omgångar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv.

   Jag köper ju också på minsta courtaget men jag köper ofta :-)

   Det skall bli spännande att se vad som händer, den saken är säker.

   Radera
 2. Jag håller med Framtida Frihet, både om bloggposten och om företaget; en av flera aktier som jag gärna ökar i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav

   Synd bara att pengarna är ändliga annars hade jag köpt betydligt mer :-)

   Radera
 3. Hört mycket om Hemfosa på sistonde men jag drar mig lite för att ha ännu större fastighetsexponering än vad jag har idag:/

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att du har gott om fina bolag i din portfölj redan så det finns väl ingen anledning att lägga till ytterligare ett. Speciellt inte som din strategi är att köpa i alla bolag varje månad, då tror jag det är vettigare att köra på som du har det och skulle vi få en ytterligare sättning så kan du ju fundera då.

   Jag tror inte vi har sett botten på fastighetsmarknaden ännu så du har nog tid på dig :-)

   Radera
 4. Tack för fin sammanställning!

  Har också haft 2-3 procent av portföljen i Hemfosa men nu har det minskat nedåt 1 procent när jag tecknar Serneke. Kommer öka andelen igen i december om aktien inte stiger för mycket. Gillar att det är en kvartalsutdelare och har en YOC på 5 procent samtidigt som risken är något lägre (eller snarare riskspridningen större) än i många andra kvartalsutdelande fastighetsföretag.

  SvaraRadera