tisdag 22 november 2016

AVL-Portföljen köper: Indutrade

Den 14/11 slog jag till och köpte upp den här månadens sparande i AVL-Portföljen. Jag har länge funderat på vilken industriaktör jag ville köpa för jag ville ha lite mer industri än vad Investor erbjuder.

Efter senaste rapport, som förövrigt inte var den bästa jag sett men ändå inte så fasligt dålig som marknaden verkade tycka att den var, kom priset på aktien ned en aning och då slog jag till i min vanliga portfölj men avvaktade lite i AVL-Portföljen. Men nu var det dags.

Indutrade

Indutrade är en förvärvande industrikoncern som idag består av drygt 180 bolag med verksamhet i 26 länder men där norden är högst representerat och Sverige står för 31 % av omsättningen. Fredrik Lundberg sitter som ordförande och största ägaren är Didner & Gerge fonder och de har ju i regel ett långsiktigt tänkande i sina investeringar så utan att veta någonting mer kan bara det göra att bolaget är värt en extra titt.Förvärven har varit lönsamma och alla nyckeltal har en fin utveckling den senaste tiden. Senaste rapporten var inget undantag förutom att man dels inte klarade uppnå analytikernas förväntningar men också så hade man ett svårt kvartal om man jämför med samma period förra året och tillväxttakten kanske är på väg ned en aning men med ett resultat som ändå ökat med 8 % sedan föregående år är det ingen fara å färde i min bok och det enda jag ser som händer är att marknaden har prissatt aktien utefter förändrad tro på tillväxt och skulle bolaget få tillbaka farten i seglen nästa kvartal kommer det bli åka av på riktigt.

I dagsläget handlas bolaget till P/e 22 vilket är högre än vanligt men jag är inte så orolig för det. Antar man en tillväxt på 11 % vilket är det 5-åriga genomsnittet så kommer nästa års vinst innebära ett P/e på 18,8 baserat på vårt inköpspris.

Utdelningen är inte det häftigaste man kan tänka sig men det här köpet är främst en förhoppning om tillväxt men i dagsläget får man 3 kr per aktie vilket innebär 1,8 % i direktavkastning och utdelningstillväxten har de senaste fem åren varit blygsamma 5,5 % men på samma tid har aktiekursen klättrat nära 24.5 % per år så även om jag är väldigt förtjust i utdelningar kanske man inte skall stirra sig blind på just dessa.

Transaktion

Köp: 3 st Indutrade måndagen den 14/11 för 164,50 kr/st. Total investering inkl courtage 494 kr.

Portfölj 20161120:Likvider: 97,54 kr

Summa: 4557 kr

Totalt tillfört kapital: 4500 kr
Total mottagen utdelning efter avdragen källskatt 40,54 kr

Portföljutveckling: 57 kr eller +1,27 % vilket kanske inte är det mest imponerande man kan tänka sig under perioden men avkastningen kommer.

Följ gärna portföljen på Shareville

Lycka till allihopa!


Bildkälla: avanza.se och nordnet.se

4 kommentarer:

 1. Ja, Indutrade är ett fint bolag, hade gärna lagt in dem i protföljen, dock lite väl dyrt nu...
  Får nöja mig att äga dem inderekt så länge via lundbergs

  Vänligen JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej JFG

   Jag håller med, både om att det är dyrt och att det är fint. Jag hoppas att det fina är det som kommer bestämma utfallet av investeringen.

   Radera
 2. Fredrik Lundberg och Didner och Gerge kan ju inte gå fel tänker jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, klart de kan men det är ett gäng som är svårslagna. Jag har svårt att tro att jag kommer spöa dem så jag tar rygg på dem istället :-)

   Radera