tisdag 3 april 2018

Strumpekonomi - Hur länge håller ett par strumpor?

Jag kom att diskutera detta, till synes triviala ämne med ett par vänner för en tid sedan. Hur länge håller strumporna och vad kostar ett par strumpor.

Jag funderade en del på det och konstaterade att det säkert hade varit kul att skriva några rader om det för det skulle också innebära att jag blev tvungen att efterforska svaret lite. Sagt och gjort.

Vad en strumpa kostar är inte så himla knepigt att få fram. En snabb googling var allt som krävdes för att konstatera att strumpor kan kosta nästan hur mycket som helst men men den nedre gränsen verkar ligga någonstans i närheten av 6 kr/par för ett par tubsockar i bomull i vuxenstorlek givet att de köps i Sverige (Jysk 5 pack 30 kr). Säg gärna till om du hittar billigare någonstans. Funktionsstrumpor, speciellt om de är gjorda i exklusiva material, kan lätt gå på 2-300 kr paret. Mer än så orkade jag inte scrolla men jag förutsätter att man kan betala tusenlappar för ett par sockar så länge det står ett speciellt namn på dem.Hur länge en strumpa skall hålla var knepigare att få fram. En rolig forumstråd hittade jag där ett gäng kvinnor diskuterar fram att strumpor borde hålla i kanske ett halvår men att deras män får hål i strumporna var och varannan dag.

Mina egna empiriska undersökningar säger att jag köper strumpor av låg kvalitet vilket rimligtvis gör att de går sönder fortare men jag är också medveten om att jag har ganska grov hud på fötterna och dessutom inte bryr mig så himla mycket om mina skor. Detta gör också att strumporna slits fortare än exempelvis min hustrus strumpor. Även om hon är nästan lika kass som jag är på att ta hand om sina fötter är hennes hud i allmänhet långt mjukare än min vilket sannolikt bidrar till att förlänga hållbarheten.

En sak jag gör är att jag köper strumpor som ser likadana ut. Det gör att jag kan kassera den strumpa som går sönder och para ihop den som är kvar med en annan strumpa och på så sätt torde jag förlänga parets kollektiva livslängd.

Men min fråga blir ändå - hur lång tid skall en strumpa hålla?

Jag har ingen aning. Jag har aldrig studerat det mer ingående men jag skulle gissa mig till att jag förbrukar mellan fem och tio par strumpor per år och då byter jag givetvis strumpor minst en gång per dag. Det skulle innebära att ett par strumpor håller i en, eller max två månad ungefär givet kontinuerlig användning och det är ju inte så mycket.

Nästa fråga skulle kunna bli om det hade lönat sig att köpa dyrare sockar och/eller sockar av bättre kvalitet. Svaret på den frågan kanske blir ja men jag vet ärligt talat inte. Jag har köpt mängder av olika sorters strumpor i mina dagar. Det har varit tjocka yllestrumpor, löparstrumpor och allt däremellan och jag kan inte känna att det gör särdeles stor skillnad. Visst håller de tjockare, mer tätstickade strumporna längre men om ett par sådana kostar 100-200 kr kan jag alltså köpa och bruka 15-30 par billiga tubsockar för samma pengar.

Man kan i detta läge resonera kring hållbarheten och ja, där finns en poäng i att kanske använda strumpor av närproducerad ull eller liknande men eftersom jag inte längre gör trasmattor eller kuddstoppningar av textilierna jag inte längre använder så kommer det inte att göra så stor skillnad för alla trasiga kläder går i påsar och skeppas iväg till textilåtervinning. Bomull är för all del riktigt kasst för miljön men då känner jag att min relativt begränsade konsumtion i övrigt borde väga upp för en del förbrukade strumpor.

Så vad tror ni? Är det privatekonomiskt riktigt att köpa billiga strumpor eller är det bättre att köpa dyra strumpor?


Bildkälla: freeimages.com

21 kommentarer:

  1. AHHHH! Äntligen ett strumpinlägg!
    Jag har utfört ganska omfattande egna undersökningar samt googlat en hel del.
    Min slutsats är att bästa är att köpa typ 20-40st identiska strumpor någon gång under året och sedan byta ut hela rasket innan de går sönder.
    Vad gäller dyrare strumpor (200-300kr) så är passform och känsla överlägset men kvaliteten betydligt sämre. Jag har som du grova fötter och kör man då bambu eller nästan 100% bomull (har inte testat silkesstrumpor) så går dom ofta sönder efter endast ett par användningar. Man måste alltså ha på sig inneskor. Sagt och gjort så hade jag skaffat mig dyra strumpor för flera tusen och var då tvungen att införskaffa ett par inneskor. Känns inte rimligt, så nu har jag övergått till rimligt prissatta strumpor som med fördel har en del andra material invävt än bara bomull. Man får helt enkelt ha lite sämre passform för att slippa ha hål på strumporna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul. Jag visste väl att det fanns någon där ute som var lika nördig som jag själv :-)

      En fråga bara: Hur kommer det sig att du byter ut alla gamla strumpor innan de går sönder? Är inte det lite onödigt om du nu ändå köper identiska strumpor?

      Att hållbarheten var så dålig på dyrare strumpor hade jag inte koll på. Det är nästan lockande att köpa ett par för att göra en empirisk studie men utan att testa är jag ganska säker på att 50 par jyskstrumpor kommer hålla längre än ett par 300 kronorsstrumpor givet att de för 300 kronor inte är gjorda i metall :-)

      Tack för din kommentar

      Radera
    2. Jag måste erkänna att jag inte lever som jag lär och slänger alla strumpor på en gång. Men tanken bakom resonemanget är att du ska byta ut hela rasket på en gång för att spara tid på att para ihop strumporna efter tvätt. Jag har endast svarta tunna strumpor. Köper jag i omgångar så måste de ju passas med motsvarande strumpa. Ofta så byter butiker ut sina strumpor med jämna mellanrum eller att det är något extrapris i en butik när du står och väntar på att frugan ska shoppa klart. Så de svarta strumporna är ju svarta men olika och olika slitna.
      Vill du testa ett par lite dyrare strumpor rekommenderar jag Falkes strumpor Tiago. Du kommer känna skillnad på hur de sitter uppe samt hur de smiter åt runt foten. Kostar drygt 150kr/par. 98% bomull... Dom håller lite bättre än när man går på ullstrumpor som är ännu skönare och transporterar bort svett.

      Radera
    3. Ah. då förstår jag. Eftersom jag kör svarta tubsockar är ju det inte ett problem att matcha de olika strumporna :-)

      De tunnare strumporna jag har är säkert 20 år gamla för jag går ganska sällan i den typen av skor där jag behöver tunna strumpor.

      Tack för tipset. Skall se om jag klarar av att övertala mig själv till att köpa ett par sådana

      Radera
  2. När det gäller kläder så är det nästan alltid billigare att köpa billiga kläder om man bara beaktar hur länge de håller.

    Vill du ha lägsta totalkostnad så är det svårt att slå billiga tubsockar. Tjocka sockar, gärna med en rejäl andel nylon för ökad slitstyrka, och lågt pris per socka är nyckeln.

    Personligen prioriterar jag på annat sätt.
    Jag vill ha bra passform och komfort till rimligt pris. Tubsockor går fetbort. Jag köper tunna-medeltjocka strumpor för 10-40 kr/par. Minst 75% bomull, helst 85% för god komfort. Priset har väldigt liten inverkan på hur länge strumporna håller, däremot så brukar de lite dyrare strumporna vara skönare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig funkar tubsockarna bra. Jag har sällan upplevt att mer formsydda sockar passar mina feta, ojämna fötter så väl att det motiverar priset men framför allt handlar det nog om att utsätta sig för den shoppingupplevelsen. Jag räds att behöva försöka leta upp en butik som har resonabelt prissatta strumpor som passar mina fötter och i vilka jag inte upplever att min väl tilltagna fotsvett stannar kvar. :-)

      Men har du bra tips på butik och/eller märke på de där medeltjocka billiga strumporna kanske jag överväger att testa

      tack för kommentaren

      Radera
    2. Senast jag köpte strumpor var det på Lager 157 och jag var mycket nöjd med dem. Märket var deras eget, 157. Jag lyckades köpa på rea, 10 kr/par. Normalpriset är 20 eller 25 kr/par.

      Idrottande barn brukar sälja strumpor från Newbody. 150 kr för 5-7 par. Också bra. Är även nöjd med deras enfärgade t-shirts.

      Radera
  3. Newbody. Helt överlägset bästa strumporna jag köpt. De äldsta paren jag har nu är uppemot fyra år gamla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Mina Newbody håller superlänge. De är dessutom väldigt sköna!

      Radera
    2. Hustrun kör mycket Newbody och de funkar för henne. Jag får kanske önska mig ett par i julklapp så köper hon kanske ett par när hon ändå köper till sig på någon rea någonstans.

      Radera
  4. Min gamla nationalekonomiprofessor brukade använda den gradvis försämrade kvaliteten på strumpor som undantaget som bevisar regeln avseende hur utveckling generellt förbättrar produkter. :)

    För egen del brukar de ändå klara sig 3-5 år beroende på kvalitet och användningsområde. De finare strumporna jag har på jobbet klarar sig förstås längre än de jag har i joggingskor eller när jag påtar i trädgården.

    Senast stödköpte jag hos H&M, de var helt OK. Brukar prioritera att de särskiljer sig färgmässigt på något sätt så att de är lätta att sortera i tvätten. Försöker också köpa flera av samma sort så kan man fylla på allteftersom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just fiberåtervinningen var något vi också diskuterade som ett klimatpositivt engagemang men vilket försämrade kvaliteten på kläderna.

      Tror du inte att anledningen till att dina jobbstrumpor håller längre är dina joggingstrumpor är förslitningsgraden?

      Personligen går jag ju inte särdeles mycket på jobbet men en joggingtur kan ju ta mig en mil men jag kommer ändå uppleva att jobbstrumporna håller längre än joggingstrumporna eftersom jag måste byta de senare oftare?

      Radera
  5. jag anvænder tubsockor, jag tror jag haft flera av dom i øver 10 år.
    men jag bryr mig inte hur dom matchar, så jag kan ha en grå och en vit tubsocka på mig samma dag. den enda som ser detta ær ju mina barn och min fru, å dom e vana :)
    så håller med, maximal strumpa før degen lætt tubisar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din familj är långt mer förstående än min :-)

      Tack för din kommentar

      Radera
  6. Härligt med strumpekonomi bortom Pippi Långstrumpekonomi!

    Sedan flera år så har jag stora mängder av samma sorts billig mörk strumpa från H&M, Dressman eller liknande. Ofta så slits dom relativt lika, så att det känns rätt att slänga alla när det börjat dyka upp hål på några par. Och modellerna och färgnyanserna ändras ju, så det är lönlöst att försöka fylla på med samma strumpa.

    Svårt att veta hur länge 1 par strumpor håller. Måste ju räkna på hur många dagar som just den strumpan har använts. Senast jag bytte strump-park så hade de tjänat mig i cirka 2,5 år, med uppskattningsvis 2 dagars användning per par per månad. Sammantaget 60 användningar per par. Uppskattar priset till 15 kr per par vilket ger 25 öre per dag med strumpor. Och då är inte tvättkostnaden inräknad! Sparar den dryga 25-öringen i sandaler på sommaren.

    För övrigt så hade även jag problem med fotsvett och instängd känsla ända tills jag slutade med gymnastikskor och började med herrskor av läder, som man har skoblock av cederträ i när man inte använder dom. Kostar lite att komma igång med riktiga herrskor men det är en helt annan komfort och priset får ju sättas i relation till livslängden och kanske även miljöpåverkan.

    MVH /GI

    SvaraRadera
    Svar
    1. 25 öre per dag kan jag leva med. Skulle samma användningsförhållande gälla för mig skulle ekonomin visa att 10 öre per dag och det känner jag att jag har råd med :-)

      Jag upplever att min fotsvett är mer problematisk när jag inte går i skor. Jag tempererar väldigt mycket genom fötterna och jag hade nästan kunnat gå naken i en snöstorm om jag bara fick ha rejäla yllesockar och en mössa. Tror du att herrskorna påverkar fötternas välmående även utanför användandet?

      Tack för din kommentar GI

      Radera
    2. Tja, mina fötter har inte slutat att vara varma, men de känns sällan svettiga och instängda i skorna. Utanför användandet så ser jag nog ingen förändring förutom mindre lukt från strumporna.
      Om dina fötter är jättevarma så kanske inte läderskor löser problemet. Och du skulle behöva ha flera läderskor att varva mellan så att dom verkligen får torka mellan användningarna.

      Ha det bra!
      /GI

      Radera
    3. Hej. Förlåt att jag svarar så sent

      Jag använde läderskor på jobbet förr och som kock använde jag alltid naturmaterial och dämpning men tycker inte att det gör så stor skillnad i livet som helhet men jag blir väl vuxen någon gång jag också och då får det bli bättre dojjor igen :-)

      Radera
  7. Jag upptäckte för tioårsen compression strumpor ( en knästrumpa) sitter perfekt och gör att benen/vader känns tunga efter en dag. Vilket gör att inte benen svullnar. Jag har en till vardags helst svarta , ser ut som en vanlig sock på foten. Sen har jag en annan sort vid löpning,/långpromenad ,mm. De kostar en lite mer men är värd varenda krona . Jag brukar köpa ca 10 åt gången ,så man kan para ihop om någon strumpa försvinner eller blir utsliten av de jag använder till vardags. De till sport 2- 4 par de är väldigt slitstarka, de blir mer solkiga. De jag köper kommer från Seger och Craft . Har ni inte provat rekommendera jag det starkt, det är sån skillnad. Önskar jag hade upptäckt det tidigare. Givetvis varma dagar barfota , men springer/långpromenad använder jag compression strumporna. Till er som har varma fötter finns det svala strumpor från Seger ,men vet inte vad materialet heter, Så jag snålar heller på något annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym

      tack för tipsen och insikterna. Hustrun använder mycket kompressionsstrumpor nu när hon jobbar men själv har jag aldrig provat så det kanske får bli ett par.

      Tack och god helg

      Radera
  8. Varsågod. Ordet inte föll bort i texten , men jag förstår att du förstod det. För min del hade jag önskat att jag upptäckt det tidigare för det är sådan skillnad.

    SvaraRadera