tisdag 17 april 2018

Familjekickoff får oss att tokshoppa


Inlägget innehåller affiliatelänkar

I början av april bestämde vi oss för att ha en familjekickoff där vi satte oss ned med ett glas vin i ena handen och en laddning frågeställningar i den andra.

Vi tog helt enkelt tillfället i akt att diskutera igenom frågor om ekonomi, sparande, konsumtionsönskemål, hälsa, arbete, livssituation, önskemål, uppfostran osv...

För oss är det viktigt att vi har en samsyn på tillvaron så att vi är bekväma i vardagen och arbetar åt samma håll. För mig är det lättare att konsumera om jag vet om det i förväg. Det är lättare att träna om det finns en plan och det är lättare att hitta på saker om jag har fått väga olika alternativ mot varandra. Fru AvL har egna områden där hon balanserar.


Vi konstaterade att vi båda tror att det finns makroekonomiska förutsättningar för bankerna att höja räntan inom de kommande 12 månaderna varför det kan vara rimligt att försöka utöka vår ekonomiska flexibilitet. För oss innebär det att jag skall ta ned min aktiebelåning och hustrun skall buffertspara för den händelse att vi skulle vilja amortera mer på bolånet.

Utöver detta är vi ganska nöjda med vår ekonomi men vi konstaterade att det kommande halvåret måste innehålla en aning högre konsumtion. Vi är lediga båda två för att ta hand om vår dotter och vårda familjerelationen och det finns ett gäng saker vi vill göra. Vissa saker kostar pengar och andra gör inte det. En promenad i slottsskogen kostar inte många kronor, ett besök på Borås djurpark eller några trevliga museum kostar några kronor och skulle vi vilja göra en turné över Sverige för att träffa vänner och familj kan det lätt rulla på men fortfarande är det inga enorma summor vi pratar om.

Vi enades dock båda om att det behövs en ny cykel i familjen. Min cykel är i så dålig kondition att det skulle kosta ganska mycket bara att reparera den och med tanke på att den är nästan lika gammal som jag är och oerhört välanvänd kanske det är okej att pensionera den. Vi vill också ha en cykelkärra för att på ett bekvämt sätt kunna resa runt i vårt närområde med hela familjen, ta dagsutflykter och bejaka vår hälsa samtidigt som vi njuter av omgivningarna.

En cykel behöver inte kosta särdeles mycket om man letar lite på blocket men det verkar som om cykelkärrorna har ett ganska högt andrahandsvärde så där riskerar vi att bli tvungna att skiljas från ett gäng tusenlappar men i gengäld känns det rimligt att anta att tredjehandsvärdet också skall vara ganska rimligt.

Summering

För oss är det fullständigt naturligt att diskutera samtliga delar av vårt samliv i familjen men om det inte gäller för dig kan jag innerligt rekommendera det eftersom vår upplevelse är att vardagen flyter mycket smidigare om alla vet vad som gäller. En organiserad myskväll kan vara ett sätt att få till ett kreativt samtal om man har svårt att starta.

Familjen AvL kommer alltså använda skatteåterbäringen till att betala av lån och buffertspara. Jag behöver också fundera på vad jag skall göra med likviderna givet att Oscar Properties löser in våra preferensaktier. Jag tror att jag kommer minska belåningen ytterligare men jag kommer förlora ett stort kassaflöde så hela summan går nog inte dit.

Utöver det skall vi sikta på att ha kul hela sommaren.

Bildkälla: freeimages.com

7 kommentarer:

 1. Vad jobbar ni med? Och vad har ni för brutto inkomster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Vi går inte ut med våra bruttoinkomster och jag kan inte se vad det skulle ha med någonting att göra? Jag jobbar med ekonomi och hustrun är inom sjukvården

   Radera
  2. Det är ju kopplat till er månadsrapport och vad ni kan upprätthålla för sparkvot baserat på era förutsättningar

   Radera
  3. Då förstår jag. Jag trodde naturligtvis att du kommenterade på det här inlägget.

   Radera
  4. Sorry, var lite otydlig. Ibland har man bara frågor här i kommentarfältet som inte direkt är kopplat till inlägget hehe.

   Radera
 2. Låter jättebra att ni kan sitta ner och prata/planera. Det hade jag önskar att vi kunde göra här hemma, jag har försökt men Fru Snålgris tycker det är för "fyrkantigt" och planerande, hon vill vara lite mer spontan och inte göra så stor sak av hur vi planerar. Dock hade jag önskat lite mer av denna varan, då vi ibland spretar åt olika håll i frågor och då hade det varit önskvärt om vi hade suttit oss ner och pratat igenom vissa saker först. Som det är nu pratar vi och beslutar om frågor direkt när de uppstår istället. Det funkar bra för det mesta, men jag hade önskat en lite mer långsiktig grovplanering också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker att man får försöka göra det lustfyllt. En familjekickoff skall inte vara en bolagsstämma. Det skall vara en myskväll. Första gången kan det vara så att ni inte diskuterar något långsiktigt. Det är sannolikt så att ni aldrig kommer protokollföra tillfällena men ni kanske börjar diskutera fler områden.

   Lycka till

   Radera