tisdag 24 april 2018

Jag ser 1000 kr när jag ser en pantburk

När solen tittar fram kommer pantburkarna tillbaka ut i naturen igen och den urbana burkjägaren kan ses smyga omkring i buskarna i stadsplanerat område.

Jag går aldrig ut för att leta pantburkar men jag tar med mig de burkar jag råkar gå förbi.

Jag ser nämligen inte nödvändigtvis en pantburk ligga där. Jag ser en krona och jag har aldrig någonsin klarat av att gå förbi en tappad krona som jag hittat. Jag måste böja mig ned och ta upp den.

Jag gick också och funderade för ett tag sedan vad en pantburk kan vara värd egentligen. Jag konstaterade att med Stockholmsbörsens genomsnittsavkastning och en låg stadslåneränta skulle en pantburk kunna vara värd 1000 kronor.

z2036.blogspot.se
Den är inte värd 1000 kronor för mig men den skulle kunna vara värd 1000 kronor för min dotter. Hon fyllde ett år för ett par månader sedan och hon har minst 66 år kvar till pension. Med ränta på ränta skulle den där pantburken kunna vara värd 1014 kronor när hon skall gå i pension.

Det är också så att om vi fostrar vår dotter till att tycka att pantburkar är kul och vi gemensamt ser till att hon hittar en pantburk i månaden och således investerar en krona i månaden tills pension. Ja då kan de där pantburkarna vara värda 116.000 kronor. Det är pengar det.


Sist men inte minst kan man konstatera att en krona om dagen i alla dessa år skulle kunna ge ett pensionskapital på drygt 3,5 miljoner kronor.


Allt börjar med en enda krona eller att man böjer sig ned och plockar upp en pantburk.Bildkälla: z2036.blogspot.se

8 kommentarer:

 1. Så Buffetskt. Håller helt med och det handlar verkligen inte bara om den där pantburken. Det handlar om alla hundratals små livsval man gör i vardagen. Idag köpte jag med mig en macka från Lidl istället för att gå ut och äta 110kr-lunch. Normalt har jag matlåda. Jag ska hämta ut mina två vintertröjor på kemtvätt. Och kommer således att se fram emot att ta på mig dem i oktober istället för att springa ut och köpa "ny höstgarderob". Osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du jämför mig med Buffet :-)

   Ofta kan man, som du beskriver, också skapa glädje i sitt liv genom de där livsvalen. En promenad till affären istället för bilen ger vardagsmotion, lite d-vitamin, frisk luft och kanske lite egentid. Det mesta handlar om perspektiv.

   Radera
  2. Jag har på riktigt idag stått och fingrat på en dra-maten-väska/vagn och kom på mig själv med att tycka att de både är lite snygga och praktiska

   Radera
  3. 😀 jag tror det finns någon EU- förordning som förbjuder näringsidkare att sälja sådana till personer utan giltigt PRO-medlemskap 😉

   Radera
 2. Kul att läsa att man inte är ensam om att tänka så! Har börjat plocka med oss allt vi hittar och har möjlighet att bära med när vi traskar med hunden och på en månad blev det 200 kronor i pant, så vi har öppnat ett aktiekonto för att se vad andras skräp faktiskt kommer att ge oss. Utöver det så lägger vi även in de pengar vi sparar på rabatter och att inte köpa påsar när vi handlar så det insatta beloppet dubblades nu i dagarna när jag satte in för den första månaden. Helst skulle jag kunnat köpa i red bull eftersom det är de som står för många av fynden, det hade liksom varit extra ironiskt att bli rik på andras energidrickande ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså köpa aktier i red bull, men jag har inte hittat dem någonstans så vi kör på andra drycker istället.

   Radera
  2. Hej Linn

   Låter finfint. Redbull går inte men monster är noterat i USA och det finns en rad andra dryckesbolag. Berätta gärna vad ni väljer och lycka till

   Radera
 3. @Linn, Red Bull är (dessvärre) inte noterat, utan ägs av de två grundarnas familjer.

  SvaraRadera