torsdag 18 april 2019

Laga mikron?

Jag har nyligen upptäckt att jag har radioaktivt material i köket.

Eller ja...

Vår mikrovågsugn bestämde sig nyligen för att börja extraknäcka som geigermätare i och med att den började knäppa och knastra precis som sådan.Det enda jag har lyckats få fram med hjälp av Google är att det kan vara fel på magnetronen men att det är normalt och ingen fara. Alrajt. Låt oss anta att vi inte kommer dö i morgon av strålning eller brand men särdeles normalt är det inte.

Jag är helt säker på att jag aldrig läst i instruktionsmanualen att mikron skall störa fredagsmyset tills man drar ur sladden. Gör man inte det kommer frugan bli vansinnig, dottern kommer börja tugga på kablar och maken hoppar handlöst ut genom fönstret.

Så... Nu har vi en mikrovågsugn vi måste koppla in varje gång vi skall använda den och det hade väl inte varit några direkta problem förutom att maskinen också får fungera som hushållets klocka.

Med all denna information kommer jag nu till inläggets kärna. Jag är helt säker på att ni som läser bloggen är bättre än Google så jag frågar helt sonika er. Är det värt att försöka laga prylen eller är det bara att uthärda/köpa nytt?

Vad gör man?


5 kommentarer:

 1. Du får väl glädja dig åt att en micro inte tillhör de dyraste i hushållet sett till normal livslängd. Givet kostnaden för att reparera prylar i Sverige, och jag har försökt, så lär det inte vara ett alternativ.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Enda undantagen är om du känner någon som kan laga den och kan ersätta personen med eget arbete eller om prylen är riktig dyr (bil, hus eller så).

   Radera
  2. Det är väl tyvärr min erfarenhet också vilket är jädrigt trist. Man vill ju egentligen inte behöva slänga och köpa nytt om man inte måste.

   Radera
 2. Skulle rekommendera dig att köpa en ny om du måste ha en mikro. Min far (som ändå är elektrocivilingenjör) försökte sig på att använda en begagnad mikro när jag växte upp och det slutade med att den ledde ström och att min mormor fick en stöt från den.

  Personligen har jag aldrig lärt mig uppskatta mikrovågsugnar och tycker att en kastrull eller vanlig ugn kan sköta de flesta funktionerna på ett tillfredställande sätt. Men av hur du formulerar ditt inlägg framgår det ju som ett beställningsjobb att du ska lösa en mikro oavsett ny eller begagnad. ;)

  SvaraRadera
 3. Nu är ju magnetronen det som är mikrovågsugnen, så att byta den är väl som att i en elvisp byta elmotorn, eller för solcellspaneler byta ut själva solcellerna. Dvs det är inte så mycket kvar av produkten i sig förutom det som byts ut. Och när helt nya mikrovågsugnar prismässigt börjar vid ca 500:- så verkar det vara lite på den överambitiösa sidan.

  Om du är ute efter att lära dig något ovanligt och gillar att mekaniskt meka med vitvaror så är det ju något annat förstås. Då är det väl bara att slänga sig över apparaten.

  Men är det bara ljudet av tickandet du vill slippa och göra det bekvämt för dig kan du ju enkelt köpa en sån där strömbrytare man stoppar in i uttaget (och sitter uttaget konstigt till kan man ju alltid även använda en vanlig förlängningssladd så det blir bekvämt och enkelt till vardags att slå på/av strömmen till mikron, det kan kanske till och med se snyggt ut).
  Med strömbrytare sparar du även in ström då du slår av apparaten helt och hållet, antagligen har du sparat in kostnaden för strömbrytaren på mindre än 6 månader, kanske snabbare än så)
  https://www.clasohlson.com/se/Uttag-med-2-polig-str%C3%B6mbrytare/36-2902?gclid=EAIaIQobChMIvojemczZ4QIVBcqyCh2XZAWNEAQYASABEgIIkPD_BwE&gclsrc=aw.ds

  SvaraRadera