torsdag 3 maj 2018

Alternativ till PowerShares QQQ nu när amerikanska ETFer är förbjudna

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det stör mig riktigt mycket att de nya EU-regelverken förhindrar mig att handla i amerikanska ETFer men det får bli en tyst protest och inrättning i ledet för tillfället.

I slutet av förra året köpte jag en ETF som hette PowerShares QQQ Trust Series 1 (QQQ). Den följer indexet Nasdaq 100 och kostar 0,2 % i förvaltningsavgift. Fonden delar ut och har en direktavkastning på ca 0,8 % så det är inte direktavkastningen man blir rik på men det är väl fint med ett kassaflöde även om det faktiskt inte är anledningen till att jag väljer ETFer utan det väljer jag för att komma åt någonting jag inte köper i vanliga fall.Men som det är nu kan man inte köpa ovanstående fond längre och innan nyår valde jag att sälja den och istället köpa mer av SPDR S&P Dividend ETF (SDY) och det kan ju ha varit ett lyckokast eftersom QQQ gått upp 6,8 % i år och SDY gått upp 2 %. Jaja det är lätt att vara efterklok men surt sa räven osv...

En av de främsta anledningarna till att jag valde att sälja av QQQ var för att jag hade kollat upp att jag skulle kunna komma åt dessa innehav på annat sätt men SDY var svårutbytt och jag ville så småningom ha båda. I och med det här bytet har jag SDY nog för ett par år i alla fall och sen får jag se vad jag skall ta mig till.

Alternativen till QQQ är flera men ett som jag hittat heter Amundi ETF Nasdaq-100 UCITS ETF EUR (6AQQ). Den fonden kan man köpa via Nordnet. Den har 0,23 % i förvaltningsavgift och delar inte ut men i övrigt är fonderna likvärdiga. Tyvärr har jag inte några likvider att handla för och hade det inte vid årsskiftet heller och dessutom är det rejält trist att min primärhandlare Avanza inte kan tillhandahålla det här alternativet just nu. Men det är väl ingen poäng i att klaga, bara att flytta på sig.

Så om inte kraschen kommer innan jag har hunnit skrapa ihop lite kontanter kommer det bli en insättning på Nordnet och köp av ETF men jag tror att det kan tänkas få vänta i 6-12 månader för just nu handlar det mycket om att sänka belåning och att leva så gott det går på mycket begränsade resurser.

Vad tror du om detta alternativ?


Bildkälla: freeimages.com

5 kommentarer:

 1. Det här mifid miffo utspelet får mig att vilja gå ur EU en gång för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag som relativt insatt kan ju inte känna att fördelarna har vägt upp för nackdelarna men det kanske är annorlunda för gemene man

   Radera
 2. Hej, tack för läsvärd blogg! Jag skrev lite om just QQQ på min (mycket) nystartade blogg häromdagen. https://toscananext.blogspot.se/ Gillar också QQQ som krydda. Men hav förtröstan! Du kan fortfarande handla QQQ på europeiska börser i både USD och EUR, tex genom DeGiro. De heter då t ex IQQQ eller EQQQ. Registrerade på Irland så funkar fint inom EU.. Även via Avanza gick det bra sist jag kollade. Hälsningar, T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Toscananext

   Tack för tipset. Vad jag vet och kan se så erbjuder inte Avanza handel i de papperna men Nordnet gör det om jag inte är helt ute och cyklar.

   Lycka till med bloggandet

   Radera
  2. Så var det, blandar ihop lite.. Avanza har köpknapp men det går bara att sälja!
   Tack, jobbar på med bloggeriet, förhoppningsvis blir det läsvärt!

   Radera