tisdag 7 mars 2017

Sparande eller miljö?

Det är väldigt sällan jag läser skvallertidningar och det är ännu mer sällsynt att jag klickar på skräpet när det kommer upp i mitt flöde någonstans men för ett par veckor sedan var det någon som gillat en artikel från Aftonbladet med det charmiga namnet "Det är jag som är köttberget" och jag kunde inte hålla mig längre.

Bild: Hcsab.se

Artikeln beskrev en allt för vanlig verklighetsbild där dagens moderna människa har blivit invand i omedveten konsumtion. Vi vet inte längre vad sparande är medan våra föräldrar eller kanske deras föräldrar ofta har sparsamhet i blodet.

Min erfarenhet är kluven men främst tycker jag mig skönja att ju senare man är född desto vanligare är det att man anammat slit och släng samhällets normer. Och jag tillhör själv den generationen, det är billigare att köpa nya grejer på IKEA än att laga de gamla och lika så med elektronik och kläder. Nu råkar jag handla en del på blocket men jag avskyr att sälja på samma ställe eftersom väldigt många beter sig illa i sitt bemötande med säljare. Nu skall det inte handla om folks bristande respekt mot varandra utan den konsumtionsdrivna ekonomin vi skapat.

Sparsamhet

Jag tycker inte nödvändigtvis att du behöver ge dig av till skvallerpressens ledsagare och läsa hela artikeln om du inte vill men min favoritpassage citeras nedan.

"Vi skrattar trots att det är vi som är problemet. Vi som vuxit upp i slit-och-släng-samhället och finner trygghet i den rituella konsumtionen, vi som pratar om klimathotet men lever som om vi hade tre planeter att bo på. Svärföräldrarna pratar aldrig om klimathotet och de tycker att miljöpartisterna är ”fundamentalister”, men deras klimatpåverkan är nästan obefintlig. Det är nästan som att de inte finns.
Medan vi står på botten av vårt ekologiska fotavtryck och skrattar."

Jag tycker det är lite fint skrivet. Jag håller inte på som jag gör av miljöskäl utan av ekonomiska skäl och den som känner mig kan knappast anklaga mig för att vara särdeles miljömedveten i mina val men det faktum att jag av naturen är ganska sparsam gör att min påverkan ofta är lägre än den skulle kunna vara. Det är sant att jag inte köper ekologiskt och närproducerat men i gengäld behöver jag aldrig skrolla ned i rullisten när försäkringsbolaget frågar mig hur långt jag kör varje år.

Ekologiskt fotavtryck

Den här konsumtionshetsen har gått så långt att när jag för skojs skull försökte ta reda på vad mitt ekologiska fotavtryck var fanns det vissa frågor i WWF´s kalkylator som inte gick att besvara. Framför allt bland frågorna gällande prylar var det spännande för den första frågan var -

Vilken av följande prylar har du köpt det senaste året?

- och därefter följde fyra alternativ. Inget av alternativen var - jag har inte köpt någonting av ovanstående. Det förutsätts alltså att du inte kan gå ett helt år utan att köpa minst en av alternativen TV, musikanläggning, stora möbler, vitvaror eller telefon.

Jag ser inte mig själv som fundamentalist i sparkyrkan. Jag dricker dyr whisky och gott vin. Jag äter gott, inte sällan på restaurang. Jag bor numer större än jag behöver och jag äger en bil även om den sällan rullar och den är dessutom gammal men oavsett allt detta har jag överlevt ett helt år utan att köpa en ny TV.

För ett tag sedan läste jag en text av Micke på Sparo där han gick igenom sina fem sjukaste sparknep. Jag insåg då att jag förmodligen är sjuk för det var inget som verkligen avskräckte mig även om jag väldigt sällan diskar engångspåsar. Jag tenderar att använda dem ett gäng gånger för att frakta matlådan i till och från jobbet och när matlådan sedan faller igenom den trasiga påsen kastar jag faktiskt påsen.

Final

Jag har ingen aning om vart jag vill komma med den här texten annat än att konstatera att det finns andra motiv till att spara än pengar. Det finns andra sätt att värna om miljön än att köra din nya bil till jobbet så att du får pengar så att du har råd att köpa din ekologiska, svenska kossa och det finns andra nöjen i livet än de som kostar massor av pengar.

Alla behöver inte göra allt men alla kan göra något och mitt bidrag idag är att jag tillagar en mycket god Dahl till mig och hustrun för vår middagsdejt. Jag gör av med en skinande guldtia för att mätta oss och inga djur led i tillverkningen av denna middag.

Vad gör du?Bildkälla: hcsab.se

24 kommentarer:

 1. Finns gott om äldre med för stort boende och SUVar och utlandsresor. Finns gott om yngre som lever minimalistiskt och antimaterialistiskt. Finns de som är överviktiga och beställer hem hamburgare till dörren, men pekar på att de minsann inte har barn, och de som skaffar barn är onda för det påverkar miljön mest. Denna pajkastning och holier-than-thou är helt meningslöst. Jag ser det som ett desperat uttryck av kognitiv dissonans, man vet att man har ett för stort "fotspår", men vill inte ändra något i sin livsstil. Därför pekar man finger åt andra. Sluta bara. Gör vad du kan åt ditt eget liv, sluta titta på andra.

  SvaraRadera
 2. Vi har köttfri måndag, ofta vegetariskt på lunchrestaurang, kör gasbil. Köper ekologiskt ibland.
  Den största boven är ju våra flygresor. Vi gillar verkligen att resa. För att minska klimatavtrycket reser vi långt och är borta en längre tid (3-4 veckor) istället för ofta och kort... (dålig ursäkt ;-) ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reser långt men länge :-) Kul exempel på hur man kan spara på miljön...

   Men i övrigt är det ju bara att tugga på... Bra jobbat

   Radera
  2. Nej, klart jag vet att våra resor är den stora boven och inte miljövänliga.
   Ville mest belysa att resa 1 vecka charter 2 gånger per år, är mycket sämre ur miljösynpunkt än 1 långresa vartannat år (och dyrare).
   Resor är vårt stora intresse, många resor sker ju också med vår gasbil inom norden, då blir det ju inte så stor belastning.

   Radera
  3. Jag är verkligen inte insatt så jag litar på dig men det känns ju logiskt att miljöbelastningen kan bli avsevärt högre om man åker oftare oavsett hur långt man åker.

   Och sen är inte jag den som predikar. Res på du. Jag delar inte intresset så du kan få mina resepoäng :-)

   Radera
 3. Blir ju konstigt när man slår sig för bröstet för att man inte konsumerar så mycket, när man sedan är beroende av att alla andra konsumerar så att ens pengar kan växa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är konstigt, men inte i den bemärkelsen du tänker. Om du har mer pengar över än du kan göra av med, men jobbar 100%, så är det något som är konstigt med världen. Keynes gjorde förutspåelser om ekonomin redan 1930, de flesta slog in. Utom den att vi skulle jobba c:a 15 timmar i veckan idag, pga effektiviseringar. Han räknade inte med marknadskrafterna.

   Skär ned arbetstid, skär ned konsumtion, och ekonomin kommer anpassa sig just fine.

   Det är svårt idag att finna 30-40% arbetstid i ett passande yrke. Jobbar man 100% så har man i princip två val för sitt överskott av kapital. Bankkonto eller aktier.

   Radera
  2. Jag tycker inte alls att det är konstigt. Jag är verkligen inte beroende av att folk konsumerar som galningar. Jag utnyttjar det i mina investeringar just nu men jag skulle inte ha någonting emot att världen blev en lite mindre galen plats.

   Jag är helt övertygad om att det skulle finnas möjlighet att tjäna pengar på saker även om vi inte konsumerade långt över vad som är rimligt och även om det inte gör det så är det väl ändå viktigare att vi lever ett någorlunda genomtänkt liv som inte skadar mer än absolut nödvändigt?

   Radera
 4. Vet inte om det är okej att länka till egna inlägg, men jag hade en helt annan ingång när jag skrev om ekologiska fotavtryck. Jag kan inte säga att jag bryr mig om miljön, är tveksam till nyttan med sopsortering osv, men lika fullt sorterar jag och sparar på resurser när jag kommer åt. Från min text: "Jag är miljömupparnas våta dröm utan att ens bry mig"

  Jag vet inte om det gör mig till en sämre människa. Egentligen tycker jag inte det för när det kommer till miljö är det verkligen inte tanken som räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sopsortering är BRA Micke. Fortsätt med det är du snäll. Dock hoppas jag att förpackningshysterin avtar där man t.ex. får en kvadratdecimeter stor förpackning med både papp och plast för en pytteliten halogenlampa i mitten. Herregud tänker jag. Såna lampor borde de sälja i lösvikt för SÅ ömtåliga är de inte. Åker man till många andra länder i t.ex. Asien och reser lite utanför de fina turistområdena ser det ofta ut som soptippar, hade man källsorterat ut det som går att återvinna och bränt upp resten hade det antagligen sett mycket finare ut där.

   Radera
  2. Sedan jag flyttade ingår sopsorteringen faktiskt också i de ekonomiska incitamenten för med rigorös sortering blir sopkostnaderna för föreningen lägre och då kan avgiften hållas lägre.

   Men i detta håller jag med dig Micke. Det är inte alltid tanken som räknas :-)

   Radera
 5. Miljöpartister i min omgivning tycker det är illa om man kör bil och äter kött. Sen reser de på minst 3-4 flygresor per år. Att det är värre ur miljösynpunkt verkar ha gått dem förbi. ..
  Mvh Aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte alltid så? Det som inte kostar oss pengar, komfort eller egna upplevelser gör vi glatt och klappar oss själva på axeln. Det som vi ändå inte behövde kan vi avstå och känna oss ännu bättre.

   Just miljöpartister tycker jag ofta visar detta tydligare än de flesta. Minst två ledande miljöpartister har legat i topp i riksdagens taxiliga (och den är imponerande, inte ens alla taxichaufförer kommer upp i riksdagsmännens taxiåkande), Romsons båtfärg, Fridolins flygresa från Bromma till Arlanda...

   Radera
  2. Nu undrar jag var du hittar din statistik att miljöpartister åker mest taxi...?
   Hittade dock denna om Sverigedemokraterna, säger ju iofs bara hur de förhåller sig mot vänsterpartiet... Men ändå.
   http://www.dn.se/nyheter/politik/sverigedemokraternas-ledamoter-aker-mest-taxi/

   Radera
  3. Statistik sa jag inget om. Jag skrev "minst två ledande miljöpartister", inte att de var överlägset värst. Tänkte på Yvonne Ruwaida: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10192922.ab (70000 kr på ett år) och Mikaela Valtersson: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13054021.ab (bosatt 300 meter från pendeltågsstationen som tar kortare tid). Men vi kan slänga in Jabar Amin också, som bubblare: http://www.vk.se/1201226/jabar-amin-valjer-taxi-framfor-kollektivt.

   Radera
  4. Första artikeln är från 2001, förklarar inte att just miljöpartister ligger i topp?
   Andra artikeln rör sig om 17000 på 7 månader, jag säger inte att det är ok, men ligger hon i toppen med det?
   Sista artikeln, där framgår ju inte ens hur mycket pengar det rörde sig om, än mindre att han ligger i toppen av riksdagsledamöternas taxiliga?
   För övrigt betalade han senare resorna själv.
   Men du kanske har andra, alternativa fakta du vill presentera? Som är lite mer aktuella med den där ligatoppen som visar att de åker mer än vissa taxichaufförer som du hänvisar till?

   Radera
  5. Läser du överhuvudtaget mina kommentarer och svar?

   Nu har jag två gånger förklarat att jag ingenstans skrivit att miljöpartister ligger i topp, men att (känner du igen det här citatet då, jag har skrivit det två gånger tidigare) "minst två ledande miljöpartister" utmärkt sig för sina höga taxikostnader. Jag HAR INTE SAGT ATT DET INTE FINNS REPRESENTANTER FÖR ANDRA PARTIER SOM OCKSÅ GJORT DET.

   Så nej, jag behöver inga "alternativa fakta", det räcker bra med de fakta jag presenterat, bara du läser och tar in dem.

   Radera
  6. "Minst två ledande miljöpartister har legat i topp i riksdagens taxiliga"
   Undrar bara vart den där taxiligan är... Som visar att minst två miljöpartister ligger i topp (10?).
   :-)
   Tycker tyvärr inte dina fakta från 2001, bland annat visar det.

   Radera
  7. Okej, jag ger upp. Jag vet inte om du är oförmögen att ta till dig fakta som inte stämmer överens med din världsbild och får dina favoritpolitiker att komma i dåliga dager, eller om du bara låtsas vara korkad. Resultatet blir detsamma.

   Ha ett bra liv! Hoppas att du hittar någon annan att diskutera med, som har dina åsikter in i minsta detalj så att ingen blir upprörd.

   Radera
  8. Oj, tråkigt att du blev arg när du hade svårt att visa hur dessa "fakta" du redovisar placerar dem i en toppposition i en taxiliga. Du har presenterat siffror på hur mycket vissa politiker åker taxi för. Inget om hur det står sig mot andra politiker.
   Ledsen att göra dig besviken med att de inte är mina favoritpolitiker (vet inte riktigt var du får det ifrån?).
   Vad har jag för åsikter? Jag har inte presenterat några åsikter, jag har bara efterfrågat vad du baserar dina åsikter/fakta på.
   Jag tycker det var intressant att diskutera med dig, ledsen att du blev upprörd. Inte min mening.

   Radera
  9. Jag blev inte arg. Jag blev full i skratt över din faktaresistens.

   Men efter att tre gånger ha förklarat att jag INTE sagt det du försöker lägga i min mun fortsätter du på samma spår. Jag ser inte poängen att göra det fler gånger när du låtsas att du inte förstår (alternativt inte gör det).

   Jag sa att det fanns minst två exempel. När du ifrågasatte det skickade jag länkar till tre. Då bytte du taktik och försöker få mig till att ha jämfört dem med andra partier. Ledsen, den halmgubben får du bygga själv. Jag pratade om miljöhycklare inom miljöpartiet, gav dig Romson, Fridolin, Ruwaida, Valtersson och Amin. Eftersom du vet att jag har rätt i dessa fem fall håller du efter det på att diskutera kommatecken, hur stor den påstådda topplistan är osv. Intressesmurfarna hoppar av glädje, men själv är jag färdig med denna "diskussion".

   Radera
  10. Roligt att du fortsätter diskutera, fastän du gett upp. :-)
   Tolkade dina VERSALER som att du blev arg, inte full i skratt.
   Jag ifrågasätter inte att de är miljöhycklare (vad får du det ifrån?), jag undrar bara var underlaget till "Minst två ledande miljöpartister har legat i topp i riksdagens taxiliga" finns (citat från dig, inte mig). De siffror du redovisat säger ju inget om hur illa det är i denna ligan, är det topp 10? Är de värst?
   SD:s Petzäll åkte ju för 107 000, då undrar jag om Valterssons 17 000 är mycket och var i denna taxiliga hon hamnar?
   Synd att du är färdig med diskussionen.

   Radera
 6. Jag köper faktiskt nästan uteslutande ekologisk mat. Lika mycket av kvalitetsskäl som miljöskäl. Eftersom jag köper det mesta i lösvikt direkt från producent utan mellanhänder slipper jag betala för förpackning och branding så det blir inte så dyrt som folk tror. Faktum är att flera varor faktiskt är dyrare i livsmedelsaffärerna eftersom jag där måste köpa kvantiteter som är större än jag konsumerar. Är också vegetarian men det är i grund och botten för att jag tycker om det vegetariska köket och aldrig har tyckt om fisk/fläsk/fågel. Att det är billigt, ses som etiskt och miljövänligt är en bonus i sammanhanget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skulle alltså få ned dina kostnader om du skaffade dig en inneboende för att du då kunde köpa bulk :-)

   Det låter som om du är en mycket bättre miljömänniska än jag :-) Bra där

   Radera