tisdag 14 mars 2017

Kan el vara miljövänligt? - Reklam

Detta inlägg är sponsrat av Uniper och innehåller reklam

Jag tycker det är ganska kul att bli kontaktad av företag som vill att jag skriver om deras verksamhet för det låter mig komma i kontakt med affärsidéer jag sällan stöter på annars och det här är inget undantag. Det här är dessutom ett tillfälle att sätta sig in lite extra i en grupp aktier jag för tillfället saknar i min portfölj.

Uniper (Ticker:UN01) är ett energihandelsbolag med säte i Tyskland och i september 2016 spann man av bolaget från E.ON och man kan nu handla bolaget på Tyska börsen. Deras reklamfilm som är bifogad nedan är ganska kul. De vill berätta att el kan vara ett miljövänligt alternativ jämfört med andra energikällor och bland annat kan stålindustrin minska sina koldioxidutsläpp med 50 % med rätt teknik.

Man vill också framhäva sin egen vikt i samhällsstrukturen i det moderna samhället och jag skulle nog vilja påstå att ett globalt elbolag är en av de centrala funktionerna i vårt samhälle. Det är få som funderar dagligen över vad som händer när man trycker på ljusknappen men utan ett väl diversifierat system av produktionsanläggningar vilka fungerar oavsett situation kommer tillgången på el vara ojämn och då skulle det vara mycket svårt att leva det liv vi gör.

Om man då kan få en produkt som är så miljövänlig som möjligt är ju det trevligt. 

Ur ett ekonomiskt perspektiv konstaterar jag att min portfölj i det närmaste skriker efter någon form av grundfunktionsbolag så kallade nyttobolag/utility. Jag har länge kikat på olika elbolag, några amerikanska vattenbolag, ett finskt välkänt elbolag och nu när Avanza öppnar upp för billig handel i Tyskland kan man helt plötsligt handla med E.ON eller varför inte Uniper.

Ser man på kursgrafen verkar aktien ha en kraftfullt uppåtgående trend. Aktien har gått runt 45 % sedan introduktionen och man har beslutat att dela ut 55 eurocent per aktie motsvarande 3,8 % direktavkastning vid en kurs på 14,5 Euro. Det är inte i paritet med många andra utilityaktier men i gengäld kanske den här kan erbjuda en gnutta tillväxt på sikt.

Det kan vara någonting att grotta ned sig i ytterligare.
Sponsrat inlägg med reklam!

2 kommentarer:

 1. Utilities är ett segment jag också vill hitta exponering emot. Har inte hittat någon som känts riktigt hundra än men detta kanske skulle kunna vara ett alternativ. Annars har jag kikat på typ Fortum och Skånska Energi men än så länge har det inte frestat till köp:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick ju inte skriva ut de andra alternativen i det här inlägget men jag har själv tittat på fortum. Jag är lite tveksam till den höga utdelningen men annars är det nog bra. Jag har också kikat på ett par amerikanska dividend aristocrats som kan vara av intresse men dollarn är fortfarande ganska hög så det är svårt att bestämma sig.

   Radera