söndag 19 mars 2017

Jag utnyttjar reklam till min fördel

(Det här inlägget är inte sponsrat men det finns affiliatelänkar i det)

Det finns många sätt att se på reklam och många infallsvinklar på hur man skall hantera den. Enligt mitt synsätt så är reklamen oundviklig men jag kan arbeta för att utnyttja reklamen till min fördel och utöver det kan jag försöka minimera de kontaktytor där jag utsätts för budskapen men jag tror nog att marknadsföring i alla dess former kommer att finnas kvar så länge jag lever.Men med det synsättet och de glasögonen på mig tenderar jag att göra mina inköp. Är det en vara eller tjänst jag inte är väldigt familjär med brukar jag surfa runt lite och lära mig om produkten och hitta det bästa erbjudandet. Jag kollar reklamblad för att se veckans erbjudande och det är inte sällan jag bara köper de bästa erbjudandena i butiken och inte handlar någonting annat och hittar jag ett riktigt bra pris på nätet eller en riktigt bra rabattkupong så tar jag den.

Med det sagt är jag vansinnigt traditionalistisk. Jag handlar i butiker där jag kan klämma och känna på prylarna. Kläder vill jag prova innan jag bestämmer mig, mat vill jag se innan jag köper den men framförallt tycker jag att shopping på internet saknar någonting. Den här möjligheten att gräva i högarna och hitta det där speciella exemplaret eller möjligheten att gå bakom nästa pelare och hitta ett reabord fullt med prylar ingen annan gillar men som jag älskar.

Förundran

Eftersom jag så ogärna handlar på nätet är det ganska förundransvärt att jag i veckan bestämde mig för att shoppa på Mat.se. Anledningen till att jag bestämde mig för att testa var dels att vi har pratat om det på jobbet och det verkar som om de flesta handlar där och tycker det är smidigt samt att jag har dem i mitt reklamnätverk vilket gör att jag hade en hygglig rabattcheck och dessutom fick en slant i ersättning för att bli ny kund.

Jag satt och surfade runt i flera timmar och konstaterade två saker. Det första som slog mig vara att sidan var trevlig, det var smidigt att hitta varor och man kunde enkelt bli inspirerad. Det andra som slog mig är att jag kan inte handla på det sättet ännu.

Jag är så vansinnigt priskänslig att när det står att ett salladshuvud kostar x pengar styck blir jag tokig för ett salladshuvud är inte lika tungt som ett annat salladshuvud. Jag kan heller inte kontrollera kvaliteten jag kan inte känna och dofta så jag saknar stora delar av min upplevelse. Däremot finns det saker man kan handla.

Man kan handla saker där kvaliteten inte skiljer från ett paket till ett annat. Gärna saker som är tunga och bökiga. Vi snackar tvättmedel, toapapper, diskmedel, mjölk, bröd, flingor, blöjor osv. Den typen av varor funkar och då konstaterar jag snabbt att det finns vissa produkter där priset inte skiljer många ören från den lokala willysbutiken och så finns det varor som är avsevärt dyrare. Förvånansvärt nog hittade jag inte några produkter som var iögonfallande billiga (innan jag fick hem dem). Jag hittade gul lök, 1 kr st vid köp av 5 st och hemsidan redovisade att det borde bli ett pris på ungefär 12 kr/kg. Det bedömde jag var osannolikt vilket visade sig vara sant när jag fick hem prylarna för de fem lökarna jag köpte vägde 996 g vilket ger ett kilopris på en femma och därmed var löken riktigt rimligt prissatt.

Men förutom lök och potatis blev det bara ett paket tvättmedel, lite diskmedel och en jädra massa blöjor. För blöjor var det bra pris på. Veckan jag handlade hade de ett erbjudande som gav några kronor rabatt per paket om man köpte flera paket och jag var ju tvungen att komma upp i 700 kr för att få utnyttja rabattkupongen på 160 kr och dessutom blev det fraktfritt över 700 kr också vilket är trevligt. (Vill du ha samma deal är det bara att kila över till mat.se och knappa in AFNYK160).

Så blöjor blev det. Massor av blöjor. Den storleken "Joy" använder kostar som lägst runt 1.16 kr/st och i grund kostade de 1.18 kr/st på mat.se men med alla rabatter kostade blöjorna straxt under 40 öre stycket vilket jag tycker är ett trevligt pris för dem om man nu måste ha dem.

Upplevelsen

Det här känns ganska mycket som ett reklaminlägg men syftet är inte det. Jag har precis nyttjat en, för mig, ny tjänst som jag ville utvärdera och dessutom vill jag passa på att erbjuda alla er 23 % rabatt på veckoshoppingen. Om du inte använder länkarna ovan får jag inte en krona för detta och det är ju så det brukar vara så inlägget är tveklöst oberoende i det hänseendet.

Därför kör vi ni en kort sammanställning av för och nackdelar.

Positivt: Det är sjukt smidigt att få varorna hemkörda på en tid man själv väljer. Man kan handla var och när som helst under förutsättning att butiken levererar till ditt område. Man slipper bära. Man slipper stressa. Man slipper knö med otrevliga människor i en varm och svettig kö och man får mer tid till saker som spelar roll.

Negativt: Skall man sköta hela sin dagligvaruhandel hos den här typen av butik (precis som med nästan vilken butik som helst) så kan man inte vara särdeles priskänslig. Du kommer handla dyrare än om du hade åkt till en stor Willysbutik eller om du hade bestämt dig för att åka runt lite. Det var dessutom så att leveransen blev en halvtimme försenad utanför det tvåtimmarsspannet jag valt. Det, för mig, är fullständigt oacceptabelt. Nu råkade det vara så att vi ändå var hemma men det hade inte behövt vara sant för en annan gång. När jag pratade om det på jobbet sa de att det måste varit något exceptionellt för ingen av dem hade någonsin fått sina varor för sent så jag kanske hade otur.

Utöver prisläget och förseningen måste jag säga att jag blev riktigt positivt överraskad. Det fåtalet färskvaror jag köpte höll riktigt god kvalitet. Chauffören var riktigt trevlig och för att hålla kvar mig som kund fick jag två rabattkoder till på 50 kr vardera att använda vid mina nästa köp (de rabattkupongerna är mina så de tänker jag inte dela med mig av :-) ).

Summering

Jag hoppas att Axfoods köp av Mat.se innebär att det introduceras nya varumärken som kan skapa en prismässig konkurrens mot ICA, Coop m.fl. för om inte erbjudandet förändras lite kommer jag inte vara regelbunden kund så länge jag är kapabel att handla i en vanlig butik men jag kan helt klart förstå njutningen och värdet i att handla på det här sättet.

Detta var en genuint blandad upplevelse men de negativa delarna är i grund och botten saker som är negativa bara för att jag är så oäven att handla på det här viset och inget som företaget kan arbeta bort men för att vinna över den kundgrupp jag representerar hoppas jag att Axfood tar i med hårdhandskarna för i dagsläget är det som en riktigt trevlig ICA butik där man tyvärr inte kan se och känna innan man bestämmer sig. Jag hade önskat en riktigt trevlig Willysbutik istället.

Jag har en rabattkupong från Mathem på 150 kr och jag har två rabattkuponger från Mat.se så det finns en stor risk att jag kommer testa det här igen. Jag funderar då på att köpa mer färskvaror för att testa hur jag kommer överens med deras utbud och med en 50-lapp i rabatt borde jag kunna kompensera för det aningen höjda priset på vissa varor.

Har du testat att handla mat på nätet?


Bildkälla: mat.se

10 kommentarer:

 1. Jag har handlat mat på internet förr. Men, jag ser verkligen inte mycket tidsbesparing med det. Det är inte tidseffektivt att bläddra runt på en hemsida. Dyrare är det med, så jag förstår inte riktigt vad folk ser mervärdet. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag förstår det från kollegorna så är vinsten för dem att de slipper bära och att de kan handla när som helst. Handlar man regelbundet kan man också ha färdiga shoppinglistor och då tänker jag att det blir smidigare. Gör du en lista på prylar du alltid skall ha, varje vecka, då blir det ju snabbare att handla och många saker är ju sådana.

   Radera
 2. Jag har testat och handlar en hel del mat på nätet, kanske runt 80%. Den största fördelen jag ser är att jag sparar tid och prisskillnaden minskar eftersom transporten till/från mataffären kostar för min del. I övrigt håller jag med dig om mycket och förhoppningsvis kan Axfood förändra mat.se till det bättre. Priset måste ner på en hel del varor och det behövs rabatter för storköp. Annars har jag inte mycket att klaga på - oerhört trevlig personal för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då låter det som om vi har ungefär samma upplevelse. För mig som har en stor Coop och en stor Ica inom 500 m, en hygglig Willys typ tre km bort och dessutom jobbar jag granne med ett rejält köpcentrum... Jag har inte jättestora vinster av att handla på nätet men jag tänker att det också kan förändras med barn men på den punkten blir jag tvungen att återkomma :-)

   Radera
 3. Jag handlar det mesta av vår mat på nätet. Oftast från Willys. De har samma priser på näthandeln som i butik. Jag knappar in min beställning i tv-soffan på kvällen och hämtar sedan upp varorna i butiken på väg hem från jobbet nästa dag. Sparar då 49 kr i fraktavgiften samt att jag inte gillar att behöva passa en leveranstid på kvällen. För oss är det en tidsbesparing att inte behöva gå in i affären och handla. Någon enstaka gång har jag haft synpunkter på varorna men alltid fått ersättning när jag klagat, ibland dubbla pengar tillbaka. Jag kan även ibland jämföra vad det hade kostat hos någon annan nätbutik genom att knappa in samma matvaror där innan jag beställer via Willys (oftast vinner Willys i pris). Men jag handlar även hos andra om det är bra erbjudanden eller rabatter, så jag ska försöka använda din kod denna vecka och handla via mat.se (om de blir billigare än samma mat på Willys).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte först säga att jag inte hade en aning om att man kunde handla på Willys via nätet och att jag var tvungen att kolla. Sen kollade jag och konstaterade att JAG inte kan handla på Willys via nätet :-)

   Det är synd. Jag hoppas att de kör igång med hämtning i någon av Göteborgsbutikerna snart.

   Jag tror det beror mycket på vad man köper om mat.se kan konkurrera med Willys men jag tror att det är svårt för dem i dagsläget.

   Radera
 4. Det blev Willys igen. Även med din rabattkod så blev mat.se dyrare när jag storhandlade via nätet i kväll. Hoppas Willys börjar med näthandel på fler orter. Då blir det kanske mer konkurrens om oss som gillar att handla via nätet och det pressar kanske priset hos de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl det jag trodde. Jag har funderat på att göra en sådan jämförelse dvs att storhandla som jag brukar och sedan gå hem och packa ihop samma kasse på mat.se och se vad som skiljer. Får kanske bli en sådan jämförelse.

   Radera
 5. Största förtjänsten för vår familj är att man inte handlar mässa onödigt på impuls när man beställer på nätet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är givetvis en ganska god anledning för mycket är impuls.

   Radera