torsdag 2 mars 2017

Månadsavstämning februari

Tänk vad tiden går fort. Jag har varit hemma i två veckor nu och har inte fått gjort någonting. Men det gör inte så mycket för det har blivit en väldans massa pappagos med den nyfödda dottern och jag har sett massor av fil och serier vilket är lite kul för det är inte saker jag i vanliga fall lägger tid på men när händerna är ockuperade av bäbis och alla ekonomipoddar är lyssnade på, ja vad skall man göra?


Bild: Pixabay.com


Ekonomi
Återigen har det varit ganska lite aktivitet i portföljen. Jag börjar låta som en trasig skiva men jag väntar med spänning på hur föräldraskapet skall slå på ekonomin vilket gör att det mesta av sparandet går åt till att återbygga buffertar. Jag köpte dock en liten handfull Cloettaaktier och några Kopparbergs och jag köpte några Alm Equity Pref när den föll häromdagen.

Portföljutveckling

Totalt är AVL-index upp hela 2,34 % under februari vilket är väldigt starkt. -vi börjar närma oss nivåer då till och med jag har svårt att motivera fortsatt uppgång men det verkar onekligen som om marknaden tycker att vi skall vidare upp en liten bit.

Mina samlade portföljer ångade på men i aningen lugnare takt än börsen. Mina samlade portföljer gick upp 2,97* %. AvL-index är upp 4,33 % YTD och mina portföljer är upp 4,56* %. Det var verkligen oväntat att portföljerna skulle stå sig så bra mot index även i uppgång.

Om man bara för underhållningsvärdets skull inkluderar min nyköpta lägenhet i beräkningen och räknar med en teoretisk värdeökning i enlighet med Valueguards hox-index kan jag konstatera att mina samlade tillgångar klättrat med 13,79 % sedan årsskiftet. Det är spännande hur stor roll det gör men det beror ju på den relativa storleken av lägenheten i förhållande till övriga tillgångar samt den vansinniga hävstången vi har i just den tillgången.

Sparande

Den här månaden har jag faktiskt lyckats lista ut hur mycket jag sparat och kan konstatera att det varit en bra månad. En månad son inte kommer att återupprepas eftersom jag ännu inte fått inkomstminskningen jag förväntar mig men nästa månad när det slår in kommer sparandet bli ett helt annat. Den här månaden lyckades jag spara hela 77,33 % av en fortsatt hygglig inkomst.

Utdelning

Februari är en hygglig månad för portföljen och i år är inget undantag. Utdelningarna täckte 18,19 % av en månads kostnader (och då räknar jag på den nya kostnadsnivån där föregående år indexerades upp med 10 %). Detta innebär att 3,63 % av årskostnaderna är täckta och vi är på väg. Det roligaste med februaris utdelningar är, i min värld, att de är 154% högre än utdelningarna jag fick i februari 2016.

AVL-Portföljen

Under februari månad köptes 14 aktier i MQ in och 18 aktier i Cloetta.


I dagsläget är portföljen värd 6832 kr vilket innebär att vi fått 332 kr eller 5,1 % i avkastning på 10 månader. Inte fy skam på en nystartad portfölj.

Livskvalitet

Just nu finns det ju bara en sak att säga och det är att livskvaliteten har haft en exponentiell tillväxt under februari månad i och med att vår dotter föddes.

Hälsa

Som jag skrev för en tid sedan så har jag lyckats synda lite under februari. Straffet är taget och det var inget jag uppskattade väldigt mycket men det funkade. En spännande sak jag noterat som följd av en nyfödd är att jag rör mig mer. De senaste två och en halv veckorna har jag inte haft en enda dag under 10.000 steg på räknaren och oftare landar jag på 15-20.000 om dagen. Det är trevligt och förhoppningsvis innebär det att jag lyckas landa i en smärtare figur till våren.

Summering

Mars kommer bli en riktigt trist månad ekonomiskt eftersom jag bara får halv lön och ersättningen från försäkringskassan inte kommer förrän nästa månad men vi skall nog klara oss. Det är en av de fantastiska fördelarna med att ha slimmat sin ekonomi under så lång tid. En halv lön och några dagars föräldrapenning räcker gott för att täcka en månads utgifter för familjen vilket innebär att jag tillåts återinvestera utdelningarna och förhoppningsvis även kan bidra med en liten slant till portföljen trots de mycket låga inkomsterna.

10 månader kvar till jul och mycket spännande kan hända innan dess. Det verkar tyvärr som om det är dags att se över huruvida vi behöver en ny bil eller inte. Vår lilla Toyota är lite för liten för den växande familjen och eftersom den är 14 år gammal börjar den närma sig den tid då problemfritt bilägande inte riktigt stämmer överens med bilens skick så det börjar bli dags för ett byte.

(*Jag hittade en summa på fel konto och justerat för den blev siffrorna annorlunda varför jag den 2/3 justerar siffrorna 1,14 % och YTD 2,69% till de du ser ovan)

(Friskrivning: Avstämningen är gjord under helgen varför månadens två sista dagar inte finns med men de kommer att vara med nästa gång. Detta kan potentiellt innebära avvikelser)


Bildkälla: pixabay.com, nordnet.se

6 kommentarer:

 1. Fräckt att höra att man rör på sig mer när man får en nyfödd :) Har alltid trott att motionen blir lidande av det hela men det kanske är fel ^^

  Lycka till med investeringarna i fortsättningen Att välja lycka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det går i vågor men också att det kan ha att göra med hur mycket man får sova. Vi har än så länge en väldigt snäll bäbis så för vår del fungerar långa promenader som umgänge.

   Tack för peppningen

   Radera
 2. Vänta bara tills den dagen då gull-ungen börjar springa och för att inte tala om när du köper en studsmatta och själv blir tvingad till att hoppa(iofs rätt roligt) :D precis som alltid, tack för en trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Studsmatta blir nog svårt men jag har vänner som klättrar med sina barn och även om det inte nödvändigtvis är något jag ser fram emot så skulle det kunna vara någonting att testa :-)

   Radera
 3. Spännande läsning! Hur resonerar ni kring sparande till dottern?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har redan satt upp ett automatiskt månadssparande till henne på några hundringar per månad men vi gör det i en kapitalförsäkring i vårt namn så att vi bestämmer när hon får tillgång till pengarna och så att vi får förvalta pengarna utan krav på god man eller överförmyndare när det blir en liten slant.

   Det kommer nog att bli ett inlägg om detta inom ett par veckor

   Radera