tisdag 21 mars 2017

Hemma tidigt, jobba sent och tankar om H&M

Igår gick jag hem redan vid lunch när migränen slog till och magkatarren återvände med besked. Jag tror att kroppen försöker berätta saker för mig. Frågan är bara vad?


Efter några timmars lugn med mycket medicin och en hel del kärlek var jag på benen igen och kvällen blev riktigt trevlig. Dottern har börjat bli lite mer livfull så pappa får ha öronproppar för att skära av de värsta ljudtopparna men hon är givetvis fortfarande världens sötaste bäbis och när hon får vara hos mamma går det oftast bra att vara tyst så det är väl den vägen vi får vandra ett tag nu. Pappa kan surfa runt på nätet och hitta billiga blöjor istället.

Igår lyssnade jag på podden Pratapengar där man pratade H&M. Det skrivs och pratas oerhört mycket om H&M just nu men det viktigaste jag tog med mig från avsnittet var att grabbarna påpekade att bolaget fortfarande är ett bra bolag trots svårigheterna det möter idag och att aktiekursen inte nödvändigtvis hör samman med bolaget utan snarare med förväntningar om bolagets framtid och nu när man tror på en långsammare tillväxttakt har kursen kommit ned och det kan mycket väl vara så att det fortsätter ned ett tag men det betyder inte att vi om 20 år kommer ha glömt H&M eftersom bolaget inte finns längre. Jag är ganska säker på att H&M kommer rida ut stormen och vara starkare på andra sidan.

Så sälj ni era aktier billigare och billigare och när det blir tillräckligt billigt köper jag dem av er för snart är det billigt. På dagens P/E runt 20 är bolaget bara billigt i relation till sig själv så det finns fortfarande utrymme för nedgång men när det vänder kommer också bloggare, analytiker och förståsigpåare att vända. Frågan är bara när detta skall hända och det vet ingen. Tills dess sitter jag lugnt i den gungande båten och håller i mig så hårt jag kan.

För att kompensera för igår blir det till att jobba sent idag men sedan blir veckan lugn och fin med relativt korta dagar och mycket familjegos.

Må väl


Bildkälla: Freeimages.com

10 kommentarer:

 1. Har en bekant som hade samma symptom. De försvann helt när hon ändrade kosten. Visade sig vara intolerans mot både gluten och laktos. Kan vara värt att kolla upp (och slippa mediciner).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu råkar jag vara både gluten- och laktosintolerant så det var länge sedan jag uteslöt de elementen ur min kost. I mitt fall är det nästan garanterat stressrelaterat tyvärr och i huvudsak undermedveten stress för jag känner mig inte särdeles stressad och borde inte vara det heller men något är det som påverkar mig.

   Men tack för förslaget och att du bryr dig.

   Radera
 2. Vi delar åsikt angående HM, köper gärna på dessa nivåer :) Hoppas det var en tillfällig svacka i allmäntillståndet!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Confirmation bias när den är som finast :-)

   Med tillräckligt mycket omeprasol var det tillfälligt :-)

   Radera
  2. Jamen precis!

   Du borde investera i läkemedelsbolaget som tillverkar Omeprazol ;)

   Radera
  3. Riktigt så stor konsument är jag inte att det hade spelat någon roll :-)

   Radera
 3. Hoppas du fortsatt känna dig bättre!
  När det gäller H&M ser jag inte tillväxttakten som det avgörande för värderingen, marginalerna är enligt min analys betydligt viktigare. Oavsett blir det intressant att se var rapporten den 30:e säger - och hur marknaden reagerar på innehållet.

  Krya på dig!
  MV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är klart att det finns mycket som pressar. Bruttomarginalerna är ju fortfarande hyggliga men pressen där har gjort att det inte hänt någonting på nedersta raden på länge och det är ju givetvis trist.

   Jag håller med om att det närmaste året kommer bli intressant när det kommer till H&M.

   Radera
 4. Delar din åsikt om H&M. För egen del köpte jag ytterligare 4 aktier idag och har nu ett GAV på 242 kronor. Det innebär att mitt innehav är 6% back vilket knappast är en katastrof med tanke på att jag får 4% tillbaka i maj igen i utdelning.

  Så länge företaget inte helt tappar marknadsandelar och på allvar börjar gå kräftgång är jag inte orolig. Vi talar om ett tidigare bra tillväxtbolag som just nu håller på att börja bli tråkigt. Min jämförelse med Clas Ohlson grundade sig på just detta - investerare som är ute efter att slå index väljer naturligtvis inte aktier som underpresterar som H&M och Clas O. Är man som mig bara ute efter sina fyra procent i utdelningar årligen känns ett företag som expanderar som rimligt att investera i. De har problem, ja, men inte värre än att en kompetent ledning borde kunna lösa dem på längre sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsättningen för att få sina 4 % om året är ju att aktien inte backar med lika mycket varje år så man måste nog ändå ta hänsyn till tillväxt i alla led men jag förstår vad du menar.

   Radera