torsdag 12 maj 2016

Månadssparande ger bättre avkastning

Jag fick en fråga som inspirerade mig till detta inlägg och den var (aningen förenklat) "varför står mitt sparande och stampar?"

Jag skall ärligt säga att jag inte är säker på att jag tolkade frågan jag fick rätt, varför jag inte skriver ut den i sin helhet men som jag tolkade frågan handlade det om att personen månadssparat i indexfonder och liknande i ungefär ett år och innehavet låg och pendlade runt oförändrat värde hela tiden och frågeställaren började bli lite frustrerad över att det aldrig tog fart och visade vinster.

En anledning till att ett sparande det senaste året inte visar vinster kan vara att flera marknader har varit lite svaga det senaste året och index har ganska stadigt pekat nedåt. För enkelhetens skull kommer jag fortsättningsvis i inlägget referera till index och då pratar jag om det Sverigeindex jag använder när jag jämför min egen portföljutveckling dvs OMXSGI vilket inkluderar utdelningar.

Jag undersökte vad ett månadssparande om 1000 kr/månad de senaste 12 månaderna insatt den första handelsdagen i varje månad skulle vara värt i dag och jämförde det med om man hade satt in 12000 kr den första juni förra året. Under perioden har indexet fallit med 8,89 % vilket skulle vara resultatet för sparandet om man satte in 12000 kr i början av perioden men studera tabellen nedan och se magin i månadssparande.


Börsen svänger och det är naturligt. Skillnaden mellan 205,3 och 187,05 är 8,89% men genom att köpa regelbundet har man köpt både när index var dyrare och när index var billigare än initialt vilket nu gjort att man dels har 4,6 andelar mer än om man investerat en klumpsumma i början och detta innebär också att värdet på portföljen "bara" är ned 1.71%.

Detta att du idag har fler andelar innebär dels att ditt sparande avkastat 7,18 procentenheter* bättre än alternativet men också att om index skulle gå upp till 205,3 igen vilket skulle göra att engångsinsättningens avkastning hamnade på nollan igen skulle månadsspararen ha tjänat 7,87% eller 944 kr i avkastning.

Det är magin med månadssparande. På lång sikt kommer ditt genomsnittliga inköpsvärde jämna ut sig. Ja, du kommer missa bottnarna men du slipper också köpa på topparna och skulle du någon gång träffa helt rätt eller helt fel så spelar det inte så stor roll.

Lycka till med investeringarna




Bildkälla: Att Välja Lycka

*Ändrad efter kommentar

12 kommentarer:

  1. Nu är jag kanske lite petig men det är skillnad på procent och procentenheter. I det näst sista stycket av din text handlar det om procentenheter. Om sparandet avkastat 7,18% bättre än -8,89% hade det blivit -8,89*(1-0,0718)=-8,25%. Alltså index: -8,89% och portföljen: -8,25%.

    Att sparar månadsvis istället för en klumpsumma är 100*(7,18/8,89)=80,76% bättre. Den procentuella förbättringen mäts som (förbättring/ursprung). Det blir en ännu bättre rubrik!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-)

      Hej Unknown!

      Jag blir lite glad när någon på ett pedagogiskt sätt tillrättavisar mig. Och jag tror nog att du till och med skall få sätta rubriken eftersom jag gillar den aftonbladska känslan av det hela.

      Radera
    2. Liksom Aftonbladet så har rubriken dessutom inget med sanningen att göra. Den där matematiken skulle göra en lärare gråhårig.

      Till att börja med, vad hände med minustecknet? Skillnaden är 7, basvärdet var -9, så räknar man som vanligt så hamnar man på 7 / -9 ~= -80%. Redan det borde vara en ledtråd att det här inte är ett rätt sätt att räkna.

      Tänk dig sedan att startvärdet hade varit lite högre, t.ex. 0%. Då får du 7 / 0 vilket inte går att räkna ut (man kan kalla det "oändligheten" om det gör en gladare).

      Man ska helt enkelt hålla sig borta från procent eller relativa jämförelser när det är negativa tal eller tal nära 0. Det leder aldrig till något bra.

      Vill du ha en procentsiffra så gör som du gjorde och jämför de absoluta talen 63 andelar och 58,5 andelar. (det vill säga 7% fler andelar; 7% rikare på ett år)

      Sedan att det allra bästa hade varit att ha 12000 i en skokartong är ju en annan sak. Då hade man varit ännu rikare.

      Radera
    3. Hej Daniel!

      Vad du säger är helt enkelt att en dag jag dygnat för att huvudet inte vill sova när jag är stressad så skall jag inte göra ändringar i mina originalinlägg baserat på kommentarer jag får :-)

      Jag ändrar tillbaka och hoppas att alla som läser bryr sig om sentimentet vilket är det viktiga i inlägget :-) och utöver det vill jag ta tag i det i din kommentar jag tycker är viktigast och det är att jag inte anser att det vore bättre att lägga pengarna i en låda.

      Genom ett månadssparande har du införskaffat dig tillgångar som, med hög, sannolikhet, kommer öka i värde och med långsiktighet kommer årets tråkiga resultat ändå innebära en bättre förutsättning för framtida vinster än om du skulle petat in de där 12000 kronorna idag istället...

      Oavsett vill jag tacka er båda för att ni läser och engagerar er.

      Ha en god helg

      Radera
  2. http://awealthofcommonsense.com/2016/04/180-years-of-market-drawdowns/

    http://www.fool.com/investing/general/2016/05/11/the-pain-gap.aspx

    SvaraRadera
  3. Om man bara för skojs skull kikade på skillnaden mellan att köpa månadsvis eller veckovis. Hur ser det ut då?

    MvH Pengaregn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pengaregn

      Jag kan inte tänka mig att det skulle få så väldigt stora effekter men eftersom jag tyvärr måste erkänna att jag inte hinner beräkna det så kan jag inte ge ett bättre svar i dagsläget men om jag kommer ihåg det skall jag kika på det när uppsatsen är inlämnad.

      Det som skulle kunna påverka är ren tur i den här korta tidsserien att man träffade mer fördelaktigt i sina köp men på 10-15 års sikt har jag svårt att tro att det skulle spela någon roll.

      Radera
    2. Läste rätt så nyligen om en annan bloggare som köpte Avanza Zero varje dag. Kommer inte ihåg namnet nu... Ska bli intressant att se vad slutsatsen av ett sånt experiment kan bli

      Trevlig helg!

      MvH Pengaregn

      Radera
    3. Det är ett scenario mycket enklare att räkna på och om man antar samma insats under året som ovan dvs 12000 kr så kan man "bara" spara 47,62kr/dag men gör man det skulle man i slutet av året ha 63,09 andelar och ett värde av 11802 kr. Detta innebär att du hamnar precis över månadssparalternativet men skillnaden är ju försumbar.

      Man ska givetvis inte heller dra alldeles för stora slutsatser från detta resultat eftersom den extra tian rimligtvis skulle kunna svänga åt båda hållen. Månadssparande är lagom enkelt och lagom effektivt :-)

      Radera
  4. Nu är jag här och återkopplar till ditt inlägg. Tack för att du uppmärksammande min frågeställning. Arbetar fortfarande på hur min blogg skall se ut, men det kommer att ta sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej VäL!

      Kul att se att du börjar din resa. Skall bli kul att följa.

      Lycka till

      Radera
  5. Jag börjar få ordning på min sida nu. Det har varit en del meck med att starta nya sidor, börja sortera länkar osv. Men jag har nu fixat en lista över flera bloggar som jag följer, eller avser att följa. Jag blev lite klokare över ditt senaste inlägg över: - "Hur kapitalet står och stampar". Särskilt tacksamt var att det att få klarhet i hur pengarna gör mer nytta om köpen sker över tid, och inte en enskild insättning.

    SvaraRadera