onsdag 14 oktober 2020

2023 är vi fria?

Jag har relativt fullständig ekonomisk data för de senaste fem åren för familjen AvL eftersom jag började blogga för fem år sedan och det helt plötsligt blev viktigt att föra bok.

Mitten av 2018 formulerade jag och hustrun en långsiktig ekonomisk plan med ett måldatum.

//Nu tror ni säkert att fru AvL var med och formulerade den här planen men i ärlighetens namn var det ju jag som skrev den och räknade på den och hela syftet var att tvinga mig själv att ha rimliga förväntningar på framtiden. Teorin var att detta skulle lugna ner mig lite vilket skulle komma familjen till gagn varför fru AvL snabbt konstaterade att det var en bra plan.//


Hur jag då resonerade kan du läsa i inlägget jag förtjänstfullt döpte till "Långsiktiga ekonomiska mål för familjen AvL"

Kort beskrivet är planen grundad på en viss slant sparad varje månad (vilken i vårt sammanhang är en ganska liten slant) vilken skall investeras med en genomsnittlig årlig nominell avkastning om 12 % (kanske aningen högt men inte omöjligt) och om detta gick att hålla skulle en i familjen AvL helt kunna sluta jobba om så önskas runt maj 2026 enligt 4%-regeln.

För att ha sparat så lång tid som vi har gjort kan det ibland kännas lite nedslående att det skall behöva ta så jädra lång tid innan vi når målet och det är bara för en av oss (och dessutom på en kostnadsnivå som gällde då) men vi är också medvetna om att det meningsfulla sparandet egentligen inte började på riktigt förrän runt 2015 och de första åren pluggade vi eller jobbade med ingångslön och därefter fick vi ju barn med allt vad det innebär så det är först de senaste åren som sparandet på riktigt har tagit fart.

Men hur går det då?

För ungefär ett år sedan skrev jag att vi hade klarat 46,84 % nivån som är satt till årsskiftet 2020 och att vi då låg 1 år före plan (100 % är alltså då vår portfölj täcker en persons kostnader till 100 %).

Idag när jag räknar ihop var portföljen befinner sig kan jag konstatera att vi precis passerat halvårsskiftet 2022. Vi ligger alltså lite drygt 1,5 år före planen redan och det har mycket att göra med att vi sparat lite drygt tre gånger mer än vad planen kräver. Det är enormt mycket och kommer sannolikt inte vara långsiktigt hållbart men det ger en rejäl skjuts uppåt.

Att avkastningen varit aningen högre sedan halvårsskiftet 2018 hjälper också till men eftersom innevarande år sannolikt kommer landa ganska långt från 12 % finns det fortfarande en del att göra där.

Summering

På det hela taget är jag extatisk över det här resultatet. På två års tid har vi nått ett resultat som skulle tagit fyra år. Det går alltså dubbelt så snabbt och även om jag är försiktigt optimistisk inför framtiden tror jag inte det här kan fortsätta men jag när fortfarande en svag förhoppning om att kunna nå målnivån 2024 istället för 2026.

För alla nördar därute kan jag nämna att om lite drygt två år (2023) fyller jag 42 år och eftersom 42 är meningen med livet, universum och allting har det ganska länge varit en hemlig dröm att nå målet någon gång under 2023. 

Med nuvarande sparande och om börsen vill mig väl kan det gå men planen är ju satt för att herr AvLs tävlingsinstinkt skall lugna ned sig en gnutta så jag skall aktivt försöka kämpa för att vår lön skall gå till roliga saker och så får sparandet bli som det blir.

Önska mig lycka till


9 kommentarer:

 1. Grattis! Ni är på god väg att uppnå era mål antingen i förtid eller med en rejäl säkerhetsmarginal.

  Roligt sammanträffande med 42. Har också tänkt tanken mer än en gång att det vore roligt att kunna göra en FIRE vid 42 vilket fortfarande är några år bort också för mig. Rent ekonomiskt kommer jag antagligen klara det, frågan är mer hur det ser ut med jobbet, har jag något roligt att jobba med kör jag på. Däremot har tanken att gå ner i arbetstid eller ta tjänsteledigt mellan tjänster hos min arbetsgivare vuxit sig starkare med åren. Men just 42 finns en poäng med, man har tillräckligt med livserfarenhet och har hunnit såpass mycket att man kan känna sig nöjd med vad man har uträttat dittills i arbetslivet. Samtidigt är man fortfarande såpass ung att man har energi att leva ett aktivt och fritt liv i åtminstone 10-15 år innan åldern börjar ta ut sin rätt bit för bit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag tittar på akademikerna runt mig vill jag hoppas att man kan få minst 20 år av aktivt liv och sen 20 år till av ett ganska fritt liv om man är klar vid 42 😀 jag hoppas vi båda klarar det.

   Radera
 2. Så coolt. Vi har satt 2026 som slutår och då är vi 44/45 år unga. Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. I den här takten skulle 2026 kunna vara året vi har nog för oss båda men jag misstänker att vi behöver något år till. Å andra sidan har jag svårt att se att vi faktiskt slutar tjäna pengar helt och hållet när vi är klara...

   Radera
 3. Lycka till!

  Siktar på exit 55 år gammal 2025 själv, men var sen i starten samt har haft en del rejäla gropar och vägbulor på min resa.

  Vad är det för kostnader som ska täckas till 100%? Nuvarande eller? Jag frågar för att jag kommer inte nöja mig med 100% täckningsgrad av dagens kostnader när jag lever ganska snålt och hårdsparar. I stället försöker jag skapa en pålitlig framtida pensionärsbudget för det liv jag vill ha då och det är på denna nivå utdelningar eller uttag enligt 4%-regeln ska vara för att jag ska säga upp mig. Denna kommer att vara ca 150% av nuvarande kostnader, eller 20.000 kr/mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planen är 100 % täckning av kostnaderna nu men det är mest för att orka kämpa och spara. Vi kommer nog aldrig sluta tjäna pengar och vi har massor av buffertar inbyggda i systemet som att vi inte räknar bostaden eller någon pension i tillgångarna.

   Men vi kommer sannolikt inte sluta med så lite marginal som planen säger utan vi kommer nog tänka mer som du gör när vi väl byter bana.

   Radera
  2. Men värt att veta är att vi inte känner att vi snålar eller hårdsparar. Vi tror egentligen inte att kostnaderna behöver öka särdeles mycket när vi är klara för vi lever ganska bekvämt redan nu.

   Radera
 4. Bra jobbat! När målet är uppfyllt är tanken att en av er kommer sluta jobba helt eller går ni ner 50% i tjänst vardera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi vet inte riktigt. Jag tror vi kommer fortsätta tills båda kan gå hem men jag redovisar ju bara en person här varför målet är för en.

   Men jag tror aldrig vi kommer sluta helt men kraftigt minskad arbetstid. Min dröm är egentligen att plugga, läsa och utbilda så jag kanske slutar när vi närmar oss

   Radera