lördag 3 oktober 2020

Bästa receptet på zucchini

 Jag har flera gånger våndats över vad man gör med zucchini. Det är en relativt billig grönsak som är lätt att odla och om man odlar den så får man ofta långt mer än man kan göra av med.

Jag har till och med frågat er vad ni har för favoritrecept och det mest frekventa förslaget är zucchiniplättar för det är ju rätt gott. Men det kan man ju inte äta varje dag.


För ett tag sedan kom nummer åtta av Coops medlemstidning Mersmak hem och jag tenderar att ögna igenom de där tidningarna av gammal vana för ibland hittar man något kul.

Den här gången var en sådan dag.

Det där utklippta receptet var faktiskt riktigt (svordom) gott. Och så himla enkelt. Det är en 3-2-1 lag med mer socker (så det blir en 2-1-1- lag) och så kryddar man den med mer än vitpeppar och lagerblad som man brukar när man saknar inspiration.

Förutsättningen för att du skall gilla det där är att du gillar sesamolja. Zucchinin bidrar nästan bara med konsistens och den behåller krispet så den är riktigt bra till ganska många rätter som behöver en lite häftigare krydda vid sidan av.

Ett par urkärnade zucchini i mixern och en drös med ingredienser i en kastrull på spisen i 3 minuter. Klart. Håller för alltid.

Ni måste testa 7 kommentarer:

 1. Ännu ett trevligt och praktiskt recept - tack för att du fortsätter dela med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det uppskattas. Med tanke på läsarfrekvensen av de här inläggen är det inte lång tid kvar innan jag skriver direkt riktat till dig men jag vägrar ge mig :-)

   Radera
 2. Jag är novis på odling, men zucchini kanske är nästa års melodi i landet. :-)

  Nu på höstkanten odlade jag lite ärtskott och gjorde ärtskottspesto, eftersom jag glömde bort dem så de blev lite stora och tråkiga. Det blev grymt gott!

  Gillar för övrig också Coops Mersmak, jag hittar alltid något recept som jag blir nyfiken på. Nu senast var det ett tillbehör till Fajitas, en bönröra. Jag är ingen Fajitas-fantast, men röran kan säkert användas som sidedish till vad som helst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sånt jag gillar. Sällan jag använder alla delar av ert recept men inspiration hittar man ofta.

   Vet inte om du vet det men skott av olika slag kan du med fördel odla i köksfönstret nästan hela året. Jag brukar köra rödbeta, mangold, ärta och solros. Tar ett par veckor sen är det bara att skörda och sätta nytt... 😀

   Radera
  2. Bra tips, trevligt med ätligt i fönstret! :-)

   Radera
 3. Bästa receptet på både zucchini och färsk koriander:

  1) Lägg dem i komposthinken.

  :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😁

   Koriander är en sån där krydda som man antingen älskar eller hatar men jag är ändå ett mellanting. Jag uppskattar den torkad men inte färsk...

   Radera