lördag 10 oktober 2020

Havets wallenbergare med rostad broccoli och pepparrotscrème

Den som hängt med här ett tag vet att jag uppskattar Wallenbergssfärens maktbolag Investor. För mig som f.d. kock fanns dock wallenbergarna som måltid långt innan jag blev ekonomiskt intresserad men enligt historien skall rätten vara uppkallad efter Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg så det finns kopplingar.

Enligt tradition skall wallenbergaren göras på kalv men det är inte ovanligt att man ser en variant på fisk som då görs med torsk och lax. Då kallar vi den havets wallenbergare och serverar den med klassiska tillbehör.

Eller så gör man som jag och serverar den med rostad broccoli, ärtor och pepparrotscrème.


Ett hyggligt recept hittar du här.

Jag valde att inte panera mina biffar men det gör man som man vill. 

En sak som jag tycker är spännande är fiskmarknadens utveckling. Förr fanns det alltid fiskfärs i fiskdisken men det var säkert tio år sedan jag såg det senast. Gör inte folk egna fiskbullar längre?

Man behöver givetvis inte färdig färs. Här köpte jag ett billigt fryst torskblock och tog en svansbit lax jag fryst in sedan tidigare. När det tinat körde jag fisken och alla andra ingredienser i mixern några varv och vips hade jag en jämn och fin smet.

Sist jag åt havets wallenbergare var på en lite finare restaurang för några år sedan och då har jag för mig att jag gav runt 200 pix för en tallrik. 

Jag skulle aldrig få för mig att insinuera att min portion hör hemma på en finare restaurang men för en vanlig sketen tisdag är det en helt okej måltid och för 15 kronor per portion kan jag både tänka mig att ta en extra portion och korka upp en flaska vin för jag kommer inte bli ruinerad ändå.

Testa vet jag. Smaklig spis
4 kommentarer:

 1. Hej!
  Riktigt gott. Jag har nyligen startat en blogg ,så jag lägger till dig på min blogglista. Jag hoppas att jag får plats på din också.
  Mvh
  Sparbloggaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparbloggen. Välkommen till bloggosfären.

   Tack för att du läser här. Givetvis skall du få vara med i blogglistan men du får påminna mig igen om ett halvår för jag vill alltid vänta ungefär ett halvår så att jag ser att nya bloggare levererar och lever kvar för det är fantastiskt många som slutar efter några månader.

   Så hör av dig igen framåt våren så löser vi det

   Radera
 2. Egna fiskbullar? Finns det ens? ;) Det stämmer att jag inte är någon särskilt duktig kock men som tur är läser jag din blogg och får lite uppslag här.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så länge sedan jag såg fabriksgjorda fiskbullar så för mig blir frågan omvänd :-) I vår familj finns bara egna fiskbullar och görs oftast på fiskbitarna som inte blir soppa eller gryta...

   Du borde testa. Det är en värld av skillnad på att göra själv och att köpa och, i alla fall min dotter, uppskattar de här bullarna...

   Radera