lördag 4 juli 2020

Odla din egen mat

Sedan förra säsongen har vi en 70 kvm stor kolonilott ett stenkast från vår ytterdörr och ganska ofta slås jag av de möjligheter som denna jordplätt ger.

Vi hade turen att få ta över en lott där det fanns väl uppvuxna bärbuskar så vi hade redan från början svarta och röda vinbär, hallon, krusbär, jordgubbar, smultron och rabarber.

Varje säsong försöker jag odla roliga saker på lotten men några saker har jag konstaterat att de kommer återkomma. Jag har ett par kvadratmeter örter och den delen har i år varit vintergrön eftersom vi hade en väldigt mild vinter.

Bild herr AvL: Ett naturkaos i slutet av maj. Ca 1/3 av lotten


Det är någonting väldigt speciellt med att kunna gå ut och skörda middagens örter i januari.

Vi odlar också olika typer av bladgrönsaker som en rad olika sallader, kålsorter, mangold och spenat. Tillsammans med våra sockerärtor, rädisor, squash och broccoli är sommarens alla måltider kompletterade med egenodlade grönsaker och det är numer sällsynt att vi köper andra grönsaker än gurka och tomat under sommarmånaderna.

I år satte vi lite potatis och några kvadrat rödbetor, palsternackor och kålrot också vilket är på god väg och några rader purjolök växer så det knakar.

Allt detta och en hel del till lyckas vi klämma in på bara 70 kvadratmeter och som sagt kan vi äta oss rimligt mätta nästan varje dag så länge vi skördar regelbundet och bara köper lite kött och ibland lite ris, potatis eller pasta.

Det är svårt att förklara livskvaliteten som uppnås genom att ha en egen bit jord att odla på och att vara på, men nöjet av att promenera ned efter jobbet och plocka dagens grönsaker och kvällens efterrättsbär är enormt och någonting jag innerligt kan rekommendera om man inte vet vad man skall göra med sina dagar.

Vi betalar dessutom inte mer än en knapp femhundring för vår lilla plätt mark varje år och för det får vi dels en uteplats där vi har en liten bänk och en murad grill men vi har också en trädgård som ger oss allt vi kan önska i grönsaksväg.

Testa vet ja...

6 kommentarer:

 1. Kan inte annat än att hålla med. Vi har grävt upp radhusträdgårdsmattan till största del och odlar. Det är verkligen en underbar sysselsättning som gör gott på X antal sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett det. Täckbark verkar ju riktigt smidigt i trädgårdsmiljö.

   Radera
 2. Vi kör i stort sett bara på jordgubbar :) Har även lite tomater, smultron, sallad och dill. Vi odlar bara det vi gillar och äter, inget annat :D

  SvaraRadera
 3. Grattis! Riktigt inspirerande. Gräslöken ser god ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en vildvuxen örtagård men den ger rikligt med skörd och jag ansar till hösten 😀

   Radera