tisdag 21 juli 2020

Nytt ATH (All Time High) i portföljen

Det är egentligen fånigt att bry sig men i februari uppnådde portföljerna sitt högsta värde någonsin efter en rejäl uppgång under 2019, ett enormt sparande under samma år och sedan en god inledning av 2020.

Därefter kom corona och aktiemarknaden sjönk.

Det är ganska nedslående att kika in på Twitter och se alla som skryter om hur bra det går för dem och fenomenet är lika förekommande på alla andra sociala plattformar också vilket för all del är anledningen till att jag i praktiken slutat använda mig av sociala medier, men det har hänt att jag kikat under våren och alltid är det någon som legat plus på helåret redan i slutet av mars/början av april.

Men jag harvade på. En stor anledning till att det tog mig så lång tid att komma tillbaka tror jag härstammar från min tunga vikt mot fastigheter, framförallt i min utländska portfölj. Den delen av portföljen har inte alls hängt med i uppgången när teknikaktierna har rusat under våren.Ingen idé att gråta över spilld mjölk. I onsdags var det så dags. Portföljen var åter igen över ATH (All Time High eller varför inte alla tiders högsta?) och det var faktiskt en ganska skön känsla.

Jag brukar bara sammanställa portföljvärdet en gång i månaden och redan det är egentligen för mycket men nu hade jag en känsla av att jag snart skulle bryta vallen så jag spenderade några minuter varje kväll i några dagar på att uppdatera och nu är vi där.

Det spelar egentligen ingen roll vad värdet är och skall man vara rationell i sin analys hade det varit mycket bättre om aktiekurserna var lägre under en längre tid så att jag hunnit köpa mer till en lägre peng men om nu allt skall gå upp så här våldsamt känns det surt att fortsätta slänga in den ena lönen efter den andra utan att det syns på sista raden.

En sak jag kanske skall klargöra är att en stor anledning till att portföljen nu är på ATH igen är nysparande för jag har fortfarande ett par procent kvar innan jag ligger på plus för helåret. Men med det sagt så ligger jag fortfarande några tiondelar före mitt jämförelseindex så jag klagar inte.

Som den glädjedödare jag är sitter jag nu och väntar på en ny nedgång men tills dess skall jag köpa lite nya aktier i ett pyttelitet industrikonglomerat jag hittat. Och så kanske jag skall plocka fram en liten whisky och fira att jag kan känna mig lite rik igen.


12 kommentarer:

 1. Grattis till ATH! Själv ligger jag fortfarande lite minus, vilket jag varit tydlig med på twitter ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 😀 tack. De av oss som kör en strategi som relativt nära följer index kommer ju vara runt nollan nu. De som gör annorlunda kommer få ett annat resultat... inga konstigheter egentligen men ibland är det svårt att inte jämföra sig med andra 😀

   Radera
 2. Jag sitter precis i samma sits som du och har också uppnått ATH :). Visst är det kul att känna sig lite rik igen, även om jag också håller med om att det hade varit roligt att köpa mer på lägre nivåer :-).

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Grattis. Själv har jag ca 3% kvar till ATH. Även fast jag skjutit till lite cash under de mörkaste dagarna. Lyckades pricka botten ganska precis på dagen men ligger tung i fastigheter så det jämnade ut sig. :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. 3% löser du snart men fastigheterna har ju gått från premievärdering till rabatt så det dröjer nog lite innan dom är tillbaka

   Radera
 4. Grattis! Ett sparande och tid gör underverk!

  Fira rejält med något av alla de recept som du har publicerat :)

  Allt gott!
  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Långsiktigt sparande är magiskt.

   Jag tror jag skall göra någonting med bringa eller flank och med lite tur blir det gott så att jag kan dela med mig av ett nytt recept 😁

   Radera
 5. Portföljvärdet spelar en stor roll psykologiskt sätt, det blir roligare att fortsätta kämpa när någon slags framgång kan ses. Ingen blir glad av att se antalet aktier öka i ett bolag vars verksamhet går allt sämre... När utdelningssumman för året sjunker kanske portföljvärdet är den enda kvarvarande sporren?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl skrivet. Jag tycker att jag har hållit på tillräckligt länge för att inte låta mig påverkas längre av sånt här men den här våren har varit aningen tyngre psykologiskt, för mig, än de tidigare kriserna jag varit med om. Säkert för att det gäller mer pengar nu 😀

   Radera
 6. Trevligt för dig. Hoppas på god och akterlig vind.

  SvaraRadera