lördag 11 juli 2020

Spenat är en supergrönsak

När man googlar spenat får man reda på att det är en supergrönsak som är bra på alla sätt och jag är inte den som är den. Färsk babyspenat är hur gott som helst i sallader m.m. och det är i sprött tillstånd jag använder all spenat jag odlar men jag får också mangold och den växer fortare än jag hinner äta den.

Mangold som hinner växa till sig påminner en del om spenat med den är lite kraftfullare i smaken så personligen anser jag att den behöver kombineras med en del ganska livliga smaker för att inte helt ta över. Så vad skall man göra med den?Personligen gör vänder jag mig oftast till det indiska köket.

En Palak Paneer (bra recept men jag använder mycket mer spenat/mangold) eller en trevlig linsgryta med spenat och kyckling är bra sätt att använda upp grönsakerna.

Jag är inte helt oäven till att fräsa upp mangolden med ett par klyftor vitlök, lite cocktailtomater, salt och peppar och vid servering riva på parmesan. Det är ett gott tillbehör till en trevlig köttbit eller en bit lax.

Förutom detta och kanske någon tråkig spenatpaj någon gång ibland är min förmåga att bruka spenat ganska begränsad. Det har hänt att jag serverat gräddstuvad spenat när makrillen är i säsong men annars då?

Vad gör du med spenat?

5 kommentarer:

 1. Svar
  1. Instämmer,med kokt ägg

   Radera
  2. Sant. Men det är nog en soppa som faktiskt behöver spenat. Jag tror inte mangoldsoppa är lika gott 😀

   Radera
 2. Jag är helt såld på spenatlasange, inte jättenyttigt med tanke på bechamelsåsen och pastan, men sååå gott! Gärna med lite riven muskot. Ingen aning hur det skulle funka med mangold iofs, eftersom smakerna är ganska milda och barnvänliga. :-) Har länge tänkt att jag ska prova med brännässlor i lasangen istället för spenat, det funkar ju fint i soppa iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får ta och testa.., Nu har jag många kilo mangold som behöver ätas upp. Tack för tipset.

   Radera