måndag 11 december 2017

Måndagskollen v50 - MQ, Svolder & Tobin Preff

I förra Måndagskollen skrev jag att jag tittade på Swedbank, Investor, Skanska och Kopparbergs även om jag inte egentligen planerade att göra några köp eftersom jag inte hade några pengar.

Återigen kan jag nu konstatera att det sällan blir som man tänkt sig. Tobin properties släppte en nyhet om att Klövern köper in sig tungt i bolaget vilket gjorde att både stamaktien men också preferensaktien fick en rejäl skjuts uppåt. Jag har letat efter tillfällen att öka i den här preffen sedan de löste in hälften av preffarna men nu när aktien igen började handlas på rimliga nivåer vågade jag inte eftersom det svajar rejält på de marknader där bla Tobin verkar och jag är inte så säker på att finanserna är starka nog, även om Klövern tror på bolagets framtid. Jag har ju dessutom letat efter ett tillfälle att sänka min exponering mot bostadsutvecklarnas preferensaktier så när kursen klättrade 7,75 kr, dagen innan utdelning om 5,75 kr, då slog jag till och sålde mitt innehav.


I veckan var det ju också så att inget av de bolagen jag trodde jag skulle köpa in mig i gick ned på de kurserna jag hoppats på så köp där uteblev men däremot seglade MQ ned till 27,50 under några sekunder på tisdagen vilket innebar att jag fick en handfull aktier. Dessutom var Svolder nere som lägst på 198 kr i torsdags vilket gjorde att min order på 199 kr gick igenom. När jag började köpa Svolder för ett par veckor sedan pendlade kursen runt substansen men nu får man några procents rabatt och även om de underliggande tillgångarna svänger en del känns det givetvis bättre att ha köpt dem till 5-6 % rabatt. Snart är det ju dags för split i aktien också och även om det inte är särdeles sannolikt att aktien uppvärderas pga det kan det ju hända och då är det ju trevligt att ha köpt innan det blev standard att handla aktien till premie.

Vecka 50

Det är banne mig inte lätt att sia om framtiden. Det kommer landa lite utdelningar på kontot i nästa vecka så om Nordea rullar tillbaka ned mot 96 kronor eller Swedbank dyker mot 193 kr köper jag nog några stycken men annars avvaktar jag nog med det mesta. Jag kan för all del tänka mig ett köp i Investor om den går under 275 kr men utöver det låter jag julen närma sig och lugnet sänka sig i stugorna.

Enligt väderleksrapporten skall det spöregna och blåsa hårt på onsdag och likadant på torsdag men då skall regnet vara snöblandat för att göra det ännu mysigare. Onsdag och torsdag är som en händelse de dagar jag har utomhusaktiviteter planerade för nästa vecka men det kanske blir en förflyttning i tiden gällande dessa umgängen för jag vet inte om jag tycker att en lång promenad hade varit det bästa tänkbara när man bombarderas från sidan av 16 mm regnblandade iskristaller vilka slungas sidledes i 15 m/s. Roligare saker kan jag komma på.

Vi får väl helt enkelt se vad veckan har att erbjuda helt enkelt. Blir jag med mer bank eller får jag bara en saftig utdelning från Kappahl.

Bildkälla: freeimages.com

4 kommentarer:

 1. Fint köp i MQ. Har själv ökat innehavet med 25 procent vid 27,40 kronor per aktie. Nog för att MQ har samma utmaningar som sektorn i stort men aktien är löjligt nedprisad. Gav en YOC på 6,35 procent.

  Jag tror att Sernekes nedgång är en förklaring till Svolders fall. Aktien är nästan ned 25 procent på två månader. Tycker, som partisk ägare, att det är i överkant med tanke på att kommande kvartalsrapport utifrån redan inräknade orders verkar bli rätt hygglig och minst i linje med Q4 ifjol. Ökat i Serneke sista tiden under hundralappen eftersom det inte finns några fundamenta utöver konjunktur/byggoro i ryggen. Tvärtom har Serneke en rätt god orderbok på ett par års sikt och överklaganden mot Karlatornet avslogs nyligen. Också frestad att ta en första liten position i Svolder men som dig om det går att köpa tre aktier under 600 kronor totalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo kursen har ju gått ned lite men främst har ju rabatten tillkommit vilket är trevligt och det vet jag inte om det har med innehaven att göra.

   Men gällande Serneke - tror du inte det finns en oro gällande prissättningen på nybyggnation framöver? Om allt sjunker i storstäderna och närmar sig byggkostnad + rimlig vinst då kommer marginalerna sjunka och då kommer också värdet på bolaget sjunka. Men eftersom jag inte har någon direkt koll på bolaget skall jag egentligen inte uttala mig. Tyckte mest det vore kul att spåna lite.

   Radera
  2. Visst är det så och det är en befogad oro med tanke på de låga marginalerna. Samtidigt investerar Serneke tydligt i hyresbostäder och offentliga bostäder, skrev ett inlägg om det senare och jag tror att alla kända projekt utom ett som bokförs under detta kvartalet föll in under den kategorin. Dessutom räcker det med att Karlastaden lyckas för att projektet ska bli lönsamt. Försäljningen är redan igång och det är ett såpass unikt projekt att det torde bära sig. Återstår "bara" tekniska utmaningar men de politiska och juridiska hindren får mer eller mindre anses passerade vilket inte avspeglas i kursen. Risken har blivit lägre samtidigt som kursen har minskat.

   Sedan är Serneke som störst i Storgöteborgsregionen där ny statistik igår visade att konjunkturen fortfarande är urstark. Det talar för att effekterna blir mindre på byggmarknaden här jämfört med i Stockholmsregionen som redan är överetablerad i kategorin privatbostäder för personer som har råd att lägga miljonbelopp i handpenning (Hemfosas VD uttryckte det med mer finess än mig...).

   Radera
  3. Ja om man löser att bygga Karlatornet till en rimlig peng borde det inte kunna bli annat än lönsamt för hela området håller på att bebyggas och rustas upp så det kommer att bli ett attraktivt område.

   Jag bor ett par stenkast från området och ser utvecklingen varje dag och kan intyga att just det området kommer bli häftigt när det är klart och eftersom det sker en så drastisk expansion där kommer vi nog se en stark inflyttning för Göteborg behöver en bostadsökning och priserna är inte på långa vägar lika vansinniga här som de är i Stockholm.

   Radera