torsdag 7 december 2017

Optimera föräldrapenningen

Jag fick frågan om hur familjen AvL optimerat föräldrapenningen för att den skall räcka så länge som möjligt och då insåg jag att jag bara gnällt över att pengarna slutat rulla in men jag har inte berättat varför så det tänkte jag göra nu.

När man blir förälder får man ta del av en hel del av det där sociala skyddsnät vi betalar så vansinnigt hög skatt för att ha. En av delarna är föräldrapenningen från försäkringskassan och dessutom får en av föräldrarna tillfällig föräldrapenning de första tio dagarna av barnets liv.

De första tio dagarna kan den förälder som inte föder barnet, i vårt fall herr AvL, vara ledig från jobbet och få ut 80 % av sin lön från försäkringskassan om man har en lön lägre än ungefär 37000 kr. Herr AvL har en lön ganska långt under brytpunkten för föräldraersättningen så jag tog ut mina tio dagar och därefter började räknandet på allvar.


Vi hade konstaterat att fru AvL skulle vara tvungen att vara hemma den första tiden med Joy oavsett ekonomi eller preferenser. Om det fungerade skulle hon amma och även om det inte fungerade behöver barnet sin mamma i början men också så behöver mamman återhämta sig så det var liksom aldrig en fråga i vår familj om vem som skulle vara hemma i början eller om någon alls skulle vara hemma. Frågan var istället när skiftet skulle komma och hur länge någon skulle vara hemma.

För vår del konstaterade vi att eftersom herr AvL arbetar som han gör är det smidigt för honom att vara ledig på höst och vinter för då är det relativt lugnt på jobbet. Det skulle kunna innebära att fru AvL kunde vara hemma ungefär 8 månader och därefter kunde jag gå hem. 8 månader kanske kan tyckas vara i kortaste laget och ju närmare vi kom, ju oroligare blev vi men alla vi pratat med sa att det skulle funka och vi har vänner som bytt vid 8 månader problemfritt så vi testade och det funkade. Amningen avslutades ändå ganska naturligt i samma veva och Joy åt annan mat som hon skulle, pappa klarar av att byta blöjor, natta och hålla barnet vid liv medans mamma är ute och jagar ned de illustra pengarna.

Ekonomi

Föräldrapenning är en hel vetenskap men det första och kanske det viktigaste är att utgå från sina egna förutsättningar. För vår del är tid med Joy och make/maka det absolut viktigaste och den som läst här på bloggen kanske lyckats lista ut att vi har haft ett hyggligt utrymme mellan vad vi fått i lön och hur mycket vi konsumerade för varje månad så vi tog vår ansats därifrån.

Alltså - Hur mycket pengar måste vi få in för att överleva och hur skall vi få in de pengarna.

Vi konstaterade att under de första åtta månaderna skulle det räcka med att herr AvL arbetade 80 % för att inkomsterna skulle täcka utgifterna för tydligen hade fru AvL rätt till en liten föräldralön från jobbet via sitt kollektivavtal och med de pengarna tillsammans med min lön täckte vi våra kostnader. Det betydde att vi inte behövde ta ut någon föräldraersättning de första åtta månaderna.

Sen är det tydligen så att under barnets första levnadsår kan man vara föräldraledig utan ersättning och fortfarande behålla sitt socialförsäkringsskydd vilket innebär att så länge vi kunde täcka våra utgifter behövde vi inte ta ut föräldrapenning alls det första året utan kunde spara den "ledigheten" tills den var nödvändig och därigenom förlänga den lagliga möjligheten och den ekonomiska möjligheten att vara ledig med vår dotter.

Det innebär att jag nu inte tar ut någon föräldrapenning alls fram tills Joy fyller 1 år eftersom fru AvL tjänar såpass mycket mer än jag gör att en 75 % tjänst räcker för oss att överleva på så det är sonika så vi gör, fru AvL jobbar just nu 75 % och jag är hemma på heltid utan ersättning. När Joy fyller ett år börjar jag ta ut fem dagar i veckan vilket är minimum för att behålla försäkringsskyddet och 90 dagar är vigda åt vardera föräldern så det är helt enkelt lika bra att plocka dagar. När jag sedan behöver gå tillbaka till jobbet går fru AvL hem på samma premisser så länge dagarna räcker.

Vi räknade så här

Föräldrapenningen erbjuder 480 dagars ersättning men det är i vårt fall också viktigt att veta vilken laglig rätt man har att vara ledig från jobbet och de första 18 månaderna är det fritt fram att vara ledig och därefter är det okej att vara ledig så länge man tar ut föräldrapenning om jag förstått det rätt (sen skulle jag bli förvånad om arbetsgivaren på något sätt kan ta reda på om man tar ut försäkringsersättning eller inte så jag gissar att föräldraledighet går att fixa ganska länge).

Vi har inte tänkt maximera det hela riktigt så mycket för vi tror att vår dotter behöver kontakt med andra barn när hon blir lite äldre så därför är det vår plan att sätta henne på dagis nästa höst när hon är drygt 1,5 år gammal. Men vår plan är att försöka ge henne korta dagar på dagis varför en av oss kommer gå ned i arbetstid till ungefär 50 % under en period för att maximera tid med dottern samtidigt som hon får lite umgänge med jämnåriga.

Vi räknade sonika baklänges. Första året tar vi inte ut en enda dag i föräldraersättning. Vi vill dessutom spara ett antal dagar för att vara säkra på att kunna "tvinga" vår arbetsgivare att ge oss ledigt (under rimliga omständigheter) på lov och liknande. Vi bestämde att vi ville spara ungefär 90 dagar (väldigt godtycklig summa dagar).

Vart landar vi då?

Vi har 480 dagar - 0 dagar första året - 90 dagar vi sparar - 260 dagar år två (5 dagar/vecka*52 veckor) = 130 dagar kvar.

Jag inser nu att ni kanske undrar så ja, vi har räknat på att kunna vara lediga på heltid hela andra året trots att vi planerar att sätta Joy på dagis och där handlar det om huruvida vi får lov att gå ned i arbetstid för vår arbetsgivare eller inte. Får vi inte det stannar vi hemma på heltid hela andra året och väntar med dagis helt enkelt.

Ändå får vi 130 dagar kvar. Dessa dagar skulle vi kunna spara i syfte att kunna vara lediga längre men vi valde istället att ta ut dem i förtid för om vi vill vara lediga mer senare kommer vi vara kapabla att klara det ekonomiskt utan försäkringsersättningen och om vi har en arbetsgivare som inte tillåter oss vara hemma med vår familj är det en arbetsgivare vi sannolikt inte kommer trivas hos på lång sikt och skulle vi komma dithän att vi måste välja finns det alltid andra arbetsgivare men småbarnsåren kommer aldrig igen så det valet är inte så himla svårt.

För att optimera våra ekonomiska förutsättningar gjorde vi så att hustrun tog ut 130 föräldradagar under sina åtta hemmamånader och anledningen är att hon tjänar mer än jag och därför är det vettigare att hon tar ut dem än att jag gör det. Alltså tar jag inte ut några pengar nu "för hustrun har redan tagit ut detta års ersättning" och alla de pengarna är placerade i enlighet med vår långsiktiga strategi och i ärlighetens namn klarar vi oss utan eftersom vi byggt en sådan livsstil där vi inte behöver så mycket pengar.

Summering

Det är ganska långt från alla som har möjlighet att hantera sin föräldraledighet på det här viset men för oss räcker det alltså med att en av oss arbetar ungefär 70-80 % men då är vi precis på gränsen på dagens utgiftsnivå. Det är inget problem för oss eftersom vi har gott om buffert och vi har oftast möjlighet att arbeta mer om vi skulle vilja så vi har aktivt engagerat oss i att maximera vår ledighet under den här perioden och skjuta lite på vår ekonomiska frihet. Vi har också alltid möjlighet att ta av portföljen för att betala av lite på lånen och på så sätt minska våra kostnader. Vi skulle ganska lätt kunna komma ned till att det skulle räcka med att någon arbetade 40-50 % men just nu känns vårt upplägg bra.

Vi har försökt maximera det ekonomiska utbytet av föräldrapenningen genom att låta hustrun ta ut extradagarna så tidigt som möjligt för att maximera avkastningen vilket förhoppningsvis ger oss en större möjlighet att vara ännu mer lediga under Joys uppväxt samtidigt som vi garanterar att minst en av oss är hemma de första två åren och därutöver kan den andre vara hemma 20-30 % extra jämfört med att arbeta heltid.

Vår dotter kan vara den mest välplanerade bäbisen i världshistorien men en av anledningarna till att vi har designat vårt konsumtionsliv som vi har gjort är att det skall finnas gott om utrymme att hitta på saker vi vill göra. En av dessa saker vi kommit fram till att vi vill göra är att skaffa barn och att vara hemma så mycket som möjligt med henne och vi tycker att vi har kommit hyggligt långt för att möjliggöra en god grund för vår dotters första tid utan att vänta med familjebildandet tills vi är helt ekonomiskt fria.

Frågor?


Bildkälla: brukarkoll.se

10 kommentarer:

  1. Haha ja det där känner jag igen. Man önskar ju att det hade varit aningen enklare och optimerat redan från början, men vi gjorde såhär:

    Fram till Lilla Snålgris blir 4 plockar vi ut allt vi kan förutom 96 dagar som man får spara. Jag hade pga jobb svårt att plocka ut alla "mina" dagar så jag lade en hel del lägstanivådagar på lördag och söndag (helt tillåtet) för att de inte ska brinna inne. Än så länge håller planen. Vi brydde oss itne så mycke tom vem som tjänar mest osv, utan försökte få det så rättvist som möjligt, utan att för den sakens skull förlora några dagar.

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom vårt huvudsakliga fokus ändå är ledigheten gör vi på det här viset även om vi givetvis kommer se till att inga dagar brinner inne. Vi funderar dock på att låta fru AvL ta ut dagar på helgerna för att maximera men vi väntar och ser om dagarna behövs senare.

      Radera
  2. Stort tack för god sammanställning.
    Det är som du skriver, vilka prioriteter man har. Givetvis är barnet prio 1 alla dagar i veckan. Men vissa (kanske jag) vill även försöka optimera det ekonomiska utan att gå ner För mycket i intäkter eller naggande av portfölj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Micke

      Ja var och en till sitt. Vårt fokus är fri tid så därför har vi gått ned mycket i intäkter (vi tar inte från portföljerna). Det är ju en djungel och allt är en avvägning men för oss passade det här ganska bra.

      Radera
  3. Kul att läsa om någon annan som snöat in på föräldraledighetsplanering. Har suttit och laborerat med dagarna fram och tillbaka. Dotter fyller 1 i mars och inga dagar plockas ut innan ett års dagen. Vi gör precis som snålgrisen, dvs ser till att 96 dagar kvarstår när dottern fyller 4.
    Eftersom frun är lärare och har sina långa lov ska de 96 dagarna tillfalla mig, det ger oss ytterligare 12 dagar tillsammans varje år fram tills hon fyller 12 :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tänker lite lika med de där sista 90 dagarna. För oss skall de fylla ut ledighet om vi inte kan lösa det på annat sätt.

      Radera
  4. Sitter här med bebis på 5 mån och funderar också på hur vi ska göra för att kunna umgås mycket med vårt barn men samtidigt få in så mycket pengar som möjligt (som kan växa med avkastning, så vi kan vara få mer fri tid längre fram). Har tagit ut ca 3 dagar/vecka hittills, anledningen att jag inte tar ut mindre är att jag om jag arbetar 100% hamnar över gränsen för statlig skatt och då "försvinner" ju en stor del av inkomsten. På detta sätt kommer jag hamna strax under den gränsen i år, och förmodligen nästa år också. Både jag och mannen vill gärna vara hemma med vår plutt än så länge :), och vi har varit hemma ca 2 månader tillsammans i somras, men tills nästa sommar kommer nog en av oss att jobba. Vi har tänkt att pappan ska ta över vid 7 månaders ålder (senare kommer jag vara hemma igen), just nu känns det dock lite tidigt pga matsituationen, men har vänner som det har fungerat bra för. Jag tycker det är något av en djungel med försäkringskassan och hur man kan/får göra med dagarna. Min man måste tex ta ut 5 dgr/vecka för att få ut föräldratillägget från sitt jobb...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är en djungel, speciellt om man blandar in fackavtal och privata alternativ. 7 månader kan vara i tajtaste laget om bebisen ammar men jag har vänner som fick det att funka så det skall nog gå bra men det kräver att man är ganska aktiv med de där smakportionerna :-)

      Lycka till

      Radera
  5. Att ta ut CSN bidrag skyddar din SGI under den termin du tar ut den, vilket är ett bra sätt att dryga ut sin inkomst samtidigt som du skyddar din SGI om du inte vill ta ut fullt med f-ledighet. Dessutom har man möjlighet att utbilda sig. Så det är win-win. Det finns dessutom inget krav att du läser 100% studietakt för att ta ut CSN-bidrag, utan det går bra att läsa 25% och ta ut 25% CSN-bidrag. Jag har själv varit hemma i c:a 2 år tack vare detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej

      Tack för tipset. Tyvärr har jag inte så mycket CSN kvar att ta ut efter min master men det är alltid trevligt att veta att möjligheten finns.

      Radera