lördag 17 juni 2017

Pasta med champinjoner och sparris

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag gick in på ICA för ett tag sedan och insåg att ICA basic hade hittat på att göra fler former på pastan än de vanliga och det tycker vi om. Jag är som bekant glutenintolerant och pasta kostar vanligtvis fyra gånger mer för mig än för dig och det är ganska trist. Det är därför jag blir glad när de lite billigare märkena hittar på nya saker för det gör att min mat bara blir dubbelt så dyr som vanlig mat.Pasta med champinjoner och sparris

Jag är ingen matfotograf men jag har i alla fall försökt. Dessutom piffade jag till det med några basilikablad så där som riktiga kockar gör :-)

Det här är ett simpelt recept där jag hackade en lök och ett par vitlöksklyftor som jag stekte i en skvätt olja. När jag var på Ica hade de små champinjoner för 38 kr/kg så jag stekte ca 250 g, hela, efter att löken blivit genomskinlig. När champinjonerna börjat få färg tog jag i 2/3 bunt sparris vilka jag bara delat i ca 3 cm långa bitar. Sparrisen skall bara få lite värme men de behöver ha kvar lite stuns.

Det hela kryddas med lite salt och peppar och vill man kan man välja att röra ut en rågad matsked crème fraiche i blandningen eller en näve riven ost. Därefter rör man runt en ganska stor mängd kokt pasta i sin "sås" och sedan är det klart.

Enkelt.

Om man inte vill ha crème fraiche eller ost i maten kan man ta i lite av den kryddolja man gjorde för några veckor sedan efter att jag publicerat det receptet.

Ekonomi

Jag var nyligen ute på en italiensk restaurang och åt med ett par vänner och vi betalade 159 kr per talrik och till det tog vi ett glas husets för 59 kr till per person. Jättegott men ganska stökigt i lokalen och det hade nog faktiskt varit angenämare att vara någonstans där det var lugnare och jag är inte helt säker på att jag skulle vilja påstå att den serverade pastarätten var bättre än den jag presenterade här ovan.För en portion av ovanstående betalade jag 6,81 kr och för en hygglig flaska vin betalar man en hundring vilket betyder att varje servering går lös på ungefär 32 kr. Det skall jämföras med de 218 kronorna restaurangen skulle ha.

Jag betalar gärna för restaurangens service men jag sparar också gärna pengar. På ovanstående middag kunde vi alltså sparat 744 kr då vi var fyra personer på plats. Det blir 372 kr/par och skulle man få för sig att byta ut en utemiddag i månaden mot en hemmamiddag istället skulle man således kunna samla på sig en ganska stor hög pengar om man bara ger det lite tid.


Jag åt ute oftare när jag var yngre. Då åt jag "vanlig" middag ganska ofta. Numer blir det med mer eftertanke vilket oftast innebär att upplevelsen blir mer värdefull för mig. Om det innebär att jag bara genom att byta lite fokus på umgänget kan samla på mig 4,5 miljoner kronor är ju givetvis jag nöjd över det.Bildkälla: att välja lycka och z2036.blogspot.se

5 kommentarer:

 1. Kul att bli lite påmind om vardagliga saker som detta emellanåt. Och det du säger stämmer så bra, det ser jag tex bland kollegorna. Vissa äter alla dagens rätter ute, av ren lathet. Jag tror inte de förstår den ekonomiska vidden av det, till ingen som helst nytta. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Snyggt jobbat. Skall göra rätten.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 3. Kul att höra att man kan göra detta även med simpla ingredienser som ICA basic pasta. Blir betydligt dyrare om man ska beställa någon specialpasta :) Måste testa detta.

  Men det blir inge protein? :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   I just den här rätten kände jag inte att det behövdes mer än lite creme fraiche. Man behöver ju inte vara rädd för att inte få i sig tillräckligt med protein om man annars är köttätare så då kan det ju vara trevligt att någon gång ibland äta lite mer hållbart.

   Men huvudsaken är - det här är gott utan :-)

   Radera