lördag 10 juni 2017

Wild sparkling rhubarb

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det är sommar i Sverige och tydligen skall man dricka rosa vin med bubblor när det är varmt. Min hustru har förbjudit mig att använda sodastreamern på ett billigt boxrosé men i ärlighetens namn spelar det inte så stor roll eftersom vi dricker väldigt lite, oavsett sort.

Själv föredrar jag ju min whisky eller ett kraftigt rödvin men det händer allt att det slinker ned någonting som är så sött att tungan krullar sig också. Häromsistens skulle jag köpa med mig en flaska något till en middag vi gick på och väl inne på bolaget hade jag svårt att bestämma mig för vilket rosa bubbel jag skulle ta med mig. Nu vet jag att de vi skulle till inte är särdeles intresserade av vin de heller men när jag har haft någonting hemmablandat har det mottagits med intresse så jag landade i en flaska Wild Sparkling Rhubarb.


Med tanke på att den kostade 59 kr på bolaget räknade jag med en alkoläsk i storflaska och det var ungefär det vi fick. En söt, bubblig alkoläsk med smak av rabarber. Uppfriskande och kul men inte mycket mer än så.

Detta fick mig att fundera på om man inte borde kunna fixa till det här själv och givetvis kan man det. Nu tycker jag inte att man kan byta ut en köpeflaska mot någonting hemgjort om man skall ge bort det (när det handlar om just precis det här) men skall man hålla en bjudning kan man med gott samvete hälla upp fördrinken utan att gästerna ser det och då är det väl trevligt om man får en drink som är godare och fylligare än den man kan köpa? Dessutom blir det billigare och man kan skryta lite om sina kunskaper. Bäst av allt är att det är himla enkelt att servera en alkoholfri variant och en med alkohol om man skulle vilja.

Recept

I sin enklaste form kan man välja en köpt rabarbersaft vilken man blandar med ett billigt, halvtorrt, bubbligt vin men då har man ju inte vunnit särdeles mycket alls.

Om man inte vill göra sin egen rabarbersaft kan man fortfarande köpa den även om det är skitenkelt att koka egen rabarbersaft och det brukar finnas ett överflöd av rabarber i våra trädgårdar så det är nog bara att fråga en granne om man kan få plocka lite.

Oavsett hur man gör är en slatt rabarbersaft viktig för att smaksätta drinken så det får man fixa först. Därefter tycker jag att man med fördel kan använda en billig fruktsoda eller varför inte egenbubblat vatten och lite sockerlag man själv gjort på vatten och socker. Inga svårigheter. Vill man kan man skvätta i ett par droppar citron också ifall det blir för sött.

Om man sedan vill ha i alkohol tycker jag att man kan använda en ljus, billig rom vilken kommer bidra med lite extra smak och sötma och eftersom den är stark räcker det med lite.

Ekonomi

Det mesta av pengarna man lägger i systembolagets kassa är skatt men om nu 750 ml köpedryck kostar 59 kr, vad kostar det att göra egen?


Den här drinken skulle landa på straxt över 4 % och mer behövs väl inte. 8,66 kr/flaska ger en skillnad på 50,34 kr. Jag skulle inte bli förvånad om det slinker ned ett par, tre flaskor rosa bubbel per grillkväll hos en normal förortsfamilj och eftersom grillkvällar är en svensk nationalsport så kan jag mycket väl tänka mig att det går att grilla varje helg från maj till september. Det skulle innebära att man kan spara 2215 kr per sommarsäsong på att blanda egna fördrinkar.

Jag tänker att man egentligen kan ha roligare för de tusenlapparna än att betala dem i statlig skatt men vad vet väl jag. Personligen köper jag alldeles för mycket systembolagsdricka men det är inte särdeles ovanligt att jag blandar själv också och då gör jag det främst för att man kan bestämma smakerna själv men det gör ju inte saken sämre att man sparar en slant också.

Härnäst skall jag se till att försöka komma över en flaska Kopparberg Sparkling Rosé för att se hur den står sig mot mina egna kreationer. Blir det en försäljningssuccé kanske Kopparbergs aktie klättrar ännu högre i sommar vilket vore kul.

Ha en skön sommarBildkälla: systembolaget.se och att välja lycka

2 kommentarer:

 1. This! Är ett stort fan av rabarber i alla dess former vilket dessutom är ett trevligt vårtecken.

  Varför gör du inte egen rabarbersaft istället för att använda koncentrat? Utöver affiliatelänken förstås, du fick ett klick av mig! :) Inget fel med koncentrat och sörjer att IKEA senast hade slutat med sitt lysande koncentrat för oss utlandssvenskar.

  Jag gjorde rabarbersaft utifrån grundrecept smaksatt med en citron och en vaniljstång, blev jättegott! Ett kilo ekologiska rabarber kostade knappt 30 kronor, citronen kanske 2-3 kronor, vatten gratis och någon dl socker blir kanske ett par kronor. Det räckte till åtminstone 2 liter rabarbersaft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag hade ju med att man kan göra egen rabarbersaft... För oss är det inte aktuellt av den enkla anledningen att vi inte konsumerar saft. Jag kan räkna gångerna per år jag dricker saft på ena handens tumme så jag varken köper eller gör saft men jag vet hur man gör och har gjort mycket förr. För att konstatera att det här fungerade gjorde vi drinken hos en kompis och den funkade men då var det med köpt saft...

   Tack för klickat - tyvärr är det ju så att dessa länkar endast ger ersättning om man väljer att bli kund, annars har man bara kommit till en sida där man kan se vad jag använt för siffror :-)

   Radera