lördag 5 juni 2021

Faller för reklamen - Kolstålstekpanna

Annons: innehåller reklamlänkar till Kockums Jernverk

För några år sedan gav jag bort mina gjutjärnsstekpannor eftersom jag då föredrog non-stick pannor. Jag gillar fortfarande den typen av pannor men de gillar inte mig.

Jag lagar oftast mat i hastigheten 120 % full fart framåt. Kniven blixtrar över råvarorna på skärbrädan och kokplattan sätts alltid på högsta värme nästan alltid tills maten är klar.

Det är bara när jag kokar saker länge som jag reglerar temperaturen annars använder jag fullt ös och om det behövs slänger jag in köttbitar eller fisk i ugnen efter att de fått yta så att de får gå färdigt.

Den som vet det minsta om stekpannor med non-stick vet att det är sällsynt att de gillar höga temperaturer. Det är också ganska sällsynt att de uppskattar att deglaceras med kalla vätskor när de är skitvarma så jag har genom åren lyckats knäcka ett otaligt antal stekpannor. Förstörda beläggningar eller en stekpanna som slagit sig och bara får halv kontakt med plattan.


Kockums Jernverk

Så kom dagen då det var dags att åter igen köpa nya stekpannor men nu hade vi i något år funderat på att komplettera med minst en gjutjärnspanna i förhoppning om att inte slita ut pannorna lika fort. 

Gjutjärn skulle enligt rykten vara svindyrt och enligt egen erfarenhet är det skittungt. En snabb googling säger att man kan få en 20 cm panna för 349 kr på IKEA och det är ju inte så himla dyrt kan jag tycka.

Men de är fortfarande skittunga. IKEA väger 3,5 kg.

Men så såg jag ett sånt där sponsrat test av pannor på en av de matrelaterade youtubekanalerna jag följer där Matgeek gjorde reklam för lättviktsgjutjärn från Kockums Jernverk. Fram tills dess visste jag inte ens att det gamla anrika bolaget var igång igen men jo då.

De tillverkar stekpannor i småländska Anderstorp av 3 mm tjockt kolstål från SSAB.

Bara den meningen fick mig såld men att den kostar 699 kr för en 28 cm var ju lite obekvämt. 

Men den väger "bara" 2,3 kg. Det är 1,2 kg mindre än den från IKEA. Det är ganska ansenligt när man använder pannan som jag gör.

Men vad kan man göra åt 699 kr då? Jo man kan dels skriva upp sig för att få deras nyhetsbrev. Då får man 15 % rabatt. Sen kan man använda refunder och få 7,5 % cashback på köpet.

Totalpris 550 kr

Fortfarande inte i samma liga som IKEA men var den är gjord kan man ju bara spekulera i och enligt alla tester jag läst håller IKEAs pannor ganska låg kvalitet. En Skeppshult eller Anders Petter får man slanta upp 600-1000 kr för och en Le creuset kostar ju nära 2000 kr så jag tycker ändå att 550 kr är överkomligt.

En mysig bonus är att den kommer instekt med svensk vegetabilisk olja så det är 1-2 h på spisen jag slipper och den är helt i metall så den går toppen att ställa på grillen eller köra i ugnen.

Bäst av allt är att den är skitbra. Jag kan vara lite partisk men jag är helt såld. Jag gav bort mormors gamla gjutjärnspanna till svärföräldrarna och den är så tung att det knakar i handlederna. Den här nya må vara tyngre än en teflonpanna men det är inte obehagligt och jisses vad bra den är på att ge stekyta åt en fin köttbit.

Vad använder du?


Använd gärna länken till Kockums Jernverk om du är intresserad av en egen så blir min ännu några kronor billigare och jag blir väldigt tacksam.


9 kommentarer:

  1. Kul att du hittat stekpannor du gillar! Jag har aldrig använt kolstålspannor men det verkar vara en bra kompromiss mellan vikt och funktion. Jag tror dock att gjutjärn är det optimala om man kan stå ut med vikten.

    Jag använder en ärvd Skeppshults gjutjärnspanna på 20 cm till nästan all min matlagning. Den är så välanvänd att den har en silkeslen yta och den behövs knappt oljas in längre. Det är den bästa stekpanna jag har och den kommer gå vidare till nästa generation när den dagen kommer! Sen har jag såklart en non-stick panna också, men den anväbder jag mest till att steka ägg och wooka grönsaker i. Ett pannkakslagg i gjutjärn har jag också, av okänt märke. Den köpte jag på Tradera, ett tips om man vill köpa bra köksutrustning till ett bra pris - ibland kan man göra riktiga klipp! 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. De gamla gjutgärnsgrytorna är helt annorlunda men för ett antal år sedan (minns inte när men minst 20 år sedan) har jag för mig att man gjorde om tekniken för att gjuta eller om det är innehållet (se att jag killgissar) men i alla fall är upplevelsen jag noterat från många, inkl mina egna erfarenheter att efter den omställningen blev pannorna av aningen sämre kvalitet.

      Kan också vara nostalgi bara.

      Jag kommer få ta över en gammal panna efter sommaren och då kan jag ju jämföra på riktigt :-)

      Radera
  2. Gittan och jag hade varsin gjutjärn med oss när vi träffades och de funkar fint!
    Körde precis som du pannor med nonstick-beläggning, men tröttnade på att köpa nya var 6:e månad särskilt efter att vi skaffat induktionshäll.
    Har nu 2 olika typer av stålspannor en liten deBuyer som kräver instekning för att bli lik en nonstikpanna och en demeyere traktörpanna som är som att steka i en kastrull ,dvs att allt fastnar. Men den är superbra och kräver lite träning i den ovana stektekninken innan man blir nöjd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det handlar ju mycket om teknik och erfarenhet men efter ett tag kommer man nog fram till att de här typerna av verktyg är de bästa.

      Radera
  3. Kamprads kokkärl är mest prisvärda och lägger pengar på cibus, månatliga utdelningar, jag har 799 men siktar på 1000 jämnt vilka ger dryga 800 riksdaler rätt ner på kontot, volvo 9.50 snart och banker framöver, jösses happy days

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Intressant inlägg! Vi har en De Buyer som funkar riktigt bra, så bra att vi beslutade oss för att köpa en storlek större eftersom vi har fyra tonårsbarn. Men där sket det sig, dessvärre. Den buktar sig, trots att vi försökt med olika metoder i värmereglering. Vi har bankat rätt den ett antal gånger, men vi tycks inte riktigt komma överens. Dessutom är det svårt att få en bra yta på den, vi har bränt in den otaliga gånger utan resultat.

    Den lilla älskar vi, men när det kommer till storleken större som vi ju behöver, så har vi fallit till föga och köpt IKEAs teflon. Så jäkla smidig, även om den behöver bytas ut alldeles för ofta... :-(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken storlek är storleken större?

      Jag vet att svärmor har en som borde vara 70 år gammal. Den är minst 30 men jag tror den är handgjord innan standardmått sattes för den är rejäl.

      Radera
    2. Oj, ja det var bättre kvalitet på grejerna förr.

      Nu höftar jag, för vi har stuvat undan den någonstans, men jag tror att överkantsmåttet var 36 cm.

      Radera
    3. Det är rejält det :-) Men så minns jag ju att jag åt som en normal fyrabarnsfamilj när jag var 17 år så det är väl inte orimligt att laga mat i baljor :-)

      Jag kommer dessutom från en familj om 6 barn och pappa bakade veckans frukostbröd i en gammal badbalja :-)

      Radera