tisdag 8 maj 2018

Vad kostar en ettåring

Nej jag tänkte inte börja ägna mig åt människohandel för att skynda på min väg till frihet. I början av min dotters liv hade jag ambitionen att skriva lite om ekonomin runt ett barn och jag gick ut starkt med barnmat och blöjor men sedan tog annat över.

Det är lite knepigt att spekulera när man inte har en aning om vilka ingående parametrar som är lämpliga men nu så här ett drygt år in i experimentet "BARN" kanske jag kan delge vissa av mina egna empiriska fakta i ämnet.

Ekonomi 0-1 år

Jag skrev i början av 2016 ett inlägg om vad det kostar att ha barn där jag refererade till ett underlag från Swedbank. Det underlaget har de nu plockat bort vilket gör att inlägget haltar lite men jag hittade en annan, uppdaterad version.


För säkerhets skull sparade jag ned den som en bild. Istället för 1,4 miljoner kronor vilket den tidigare hävdade att det kostar att ha barn kan man nu konstatera att det kostar ungefär 800.000 kr.

Men det är givetvis inte hela historien för i ovanstående kalkyl finns inte boende och transporter med och det saknas en hel del annat. I mitt tidigare inlägg konstaterade  jag också att det var en halv miljon i sparande till barnet vilket jag tyckte att var familj kunde bestämma själva om de ville ha eller inte och med det börjar vi närma oss.

Familjen AvL

Boende: Okej. Vi köpte en ny och fin lägenhet, större än den tidigare och en framstående anledning till det köpet var att vi ansåg oss behöva mer plats om vi skulle få ett barn. Man kan då anse att detta är en extra kostnad för att skaffa barn eller så kan man anse att vi förmodligen hade skaffat större förr eller senare ändå eftersom vi hade letat större i flera år men slog till när dottern var ett faktum.

Låt oss i alla fall konstatera att det utrymme vi vigt till vår dotter kostar oss ungefär 650 kr/mån även om vi också använder det rummet som kontor, hobbyrum och musikrum. Ingen förutom möjligtvis dottern, anser att det rummet är bara hennes.

Bil: Samma sak här. Vår 14 år gamla Yaris rasade och vi behövde skaffa en ny bil eller renovera den gamla men eftersom jag är skit på teknik skulle det senare kosta så mycket att det var ganska orimligt som alternativ.

Så ja, vi valde en bil i vilken det går att få plats med en barnvagn. Om man jämför att köpa en lika ny, men mindre bil skulle vi sparat ca 30.000 kr (snabb sökning på blocket) och den hade dragit ungefär en deciliter mindre drivmedel per mil. Vi kör ungefär tusen mil om året (ofta mindre, sällan mer) och om vi räknar med att de båda fordonsalternativen i övrigt är jämbördiga under de 10 åren vi tror att vi kommer ha bilen innebär detta en ökad bilkostnad på ungefär 4500 kr/år motsvarande 375 kr/mån. Detta skulle då kunna tillskrivas dottern.

Initiala kostnader: Man behöver mängder av prylar precis i början. Barnsäng, bilbarnstol, kläder, babygym, babysitter, hoppgunga, barnvagn osv i all oändlighet. Jag räknade lite på det där och konstaterade att vi har spenderat ungefär 7000 kr totalt, för allt. Vagnen fick vi men även om vi hade betalat för den själva hade den kostat oss 300 kr. Vi har betalat mer för de semipermanenta delarna vi har till, skötväska, leksaker, regnskydd och solskydd. Det dyraste i ekvationen var tveklöst bilbarnstolen eftersom ingen av oss tycker att det är rimligt att spara på den typen av kostnad. Utslaget på det första året (även om bilbarnstolen, vagnen och sängen m.m. fortfarande är i bruk och det mesta fortfarande används av barn i familjen även om det inte används av mitt barn) så blir det en kostnad på 280 kr/månad om vi faktiskt räknar att bilbarnstolen kommer leva i minst fem år.

Mat, kläder och övrigt: Jag tycker det är spännande att Swedbank, konsumentverket med flera, verkar övertygade om att en ettåring skall ha ett eget bankkort och att det kostar 80 kr extra i el för att driva runt ett hushåll med en unge i. Vi betalar 250 kr/månad i el inkl nätavgift och det har inte förändrats märkbart sedan vi flyttade till större och sedan vi fick barn.

Dotterns kläder har kostat en 500-ing på sin höjd men det beror på att vi ärvt det mesta. Nu är jag helt övertygad om att jag hade kunnat skaka fram säckvis med kläder via facebook för några hundringar (eftersom jag regelbundet ser barnkläder säljas säckvis för 20-100 kr säcken) så det hade inte kostat mycket mer.

Mat är en försumbar kostnad. De första åtta månaderna producerade fru AvL allt som behövdes och eftersom jag lagar all mat (men jag bakar inte) så kostar dottern på sin höjd en tia om dagen. Majoriteten av det läggs på färsk frukt, kalktillskott och grötpulver (hon är mjölkallergiker så vi behöver få i henne extra kalk på något vis) och leverpastejsmörgåsar.

Sist men inte minst har vi posten blöjor. Det är egentligen inga konstigheter. I början brände hon 8-12 blöjor per dag men då kostade blöjorna 40 öre styck. Nu bränner hon kanske 3-4 blöjor per dag och de kostar ungefär 1,50 kr/st vilket ger en snittkostnad på ungefär 5 kr/dag.

Totalt kostar den här posten oss kanske 500 kr/månad.

Summa

Om vi till äventyrs anser att bil och boende kostar mer för vår familj tack vare att vi skaffat barn skulle de kostnaderna uppgå till 1025 kr/månad.

De direkta kostnaderna för att rulla runt hushållet med en bäbis i det uppgår i vårt fall till ungefär 800 kr/månad.

Det är självklart så att hon kommer kosta mer när hon blir äldre men boendekostnaden kommer minska med amorteringen och jag har svårt att tro att hon kommer bli fasligt mycket dyrare än jag och hustrun är. I regel blir ju kostnaden per individ lägre ju fler man petar in i ekvationen så jag har svårt att tro att vi kommer behöva en miljon för att få vår dotter att uppnå 18 års ålder.

Men låt oss anta att det kostar en miljon. 260.000 kr kommer vi få i barn/studiebidrag. Då har vi 740.000 kr kvar. Det betyder i genomsnitt 3500 kr/månaden. De är inga hysteriska summor pengar. Givet att vi redan nu spöar Swedbanks senaste kalkyl trots att den saknar alla de där fina extrautgifterna som en bäbis medför så tror jag nog att det kommer gå bra för vår lilla familj.

Har jag missat någonting?


Bildkälla: swedbank.se

10 kommentarer:

  1. Samtidigt - ni köper en större fin lägenhet som kommer att hänvstånga sig till en större värdeökning (förhoppningsvis) den dagen barnen flyttar hemifrån. Ni kan då sälja lägenheten och leva ett liv i sus och dus på ett sätt ni inte hade kunnat om ni bott kvar i ungkarlsförhållanden. Jag tror också på synergier. Vi har tre barn varav åtminstone två ärver varandras kläder. Resor är en stor post - gm att skippa hygienfaktorcharter psar åtminstone vi en del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej FruEB

      Det kommer sannolikt kunna bli massor av sus och dus om 20 år. Hade vi valt att inte skaffa barn hade vår lägenhet räckt alldeles utmärkt men jag hade nog ändå velat köpa en lägenhet förr eller senare och vi hade ju tittat ganska länge men inte hittat någonting som verkligen stämde förrän nu. Att det är det enda sättet att få låna så mycket pengar som man kan sätta i arbete är givetvis också en faktor.

      Radera
  2. Även jag funderade över detta när vi fick barn. Jag tror att bara man anstränger sig lite går det komma ner till en kostnad som är en bråkdel av vad diverse banker och andra har som schabloner. De verkar räkna på nytt, dyrt och lyxigt och även en massa onödigt. Det är väl ungefär vad som räknas som "fattigdom" nu för tiden, dvs har du inte råd med senaste iphone, ipad, vara med i en massa dyra sporter och åka på utlandssemester en gång om året, ja då är du fattig. Jo tjena....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är ganska intressant. När jag diskuterar sparande är det ofta så att jag får höra att det är så dyrt med barn. Tänk om de vill spela hocky och rida. När jag var liten fanns inte de möjligheterna och jag föreställer mig att även i de familjerna där den möjligheten fanns vore det orimligt att bara låta barnen välja fritt. Man måste väl för tusan lära barnen prioritera.

      Radera
  3. "Vagnen fick vi men även om vi hade betalat för den själva hade den kostat oss 300 kr"
    Vad i allsin dar är det för vagn? Var stolt jag fick frugan till o köpa en begagnad Bugaboo för 4000:-...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Micke

      Min svärmor gick utanför dörren där hon bor en dag när det arrangerades loppis och hittade en lite klumpig men väldigt funktionell vagn för 300 kr. Inget märke jag känner igen men en mycket gedigen konstruktion, inga skador, rost eller liknande och med både liggdel och sittdel samt lite bonusar som en juste åkpåse m.m.

      Jag tror att det viktigaste är att inte ha bråttom. Vår vagn köptes långt innan vår dotter var planerad till andra barnbarn och då är det lättare att göra klipp tänker jag.

      Radera
  4. Grym genomgång! Har en tråd på forumet(svenskafire.se) ang. ämnet, så länkar bloggposten där om det ok. Har första barnet på väg och har påbörjat inköp, just nu är det försäkringsfrågan vi funderar på mest. Hur har du/ni resonerat kring det?

    Hälsningar,
    mrFIRE svenskafire.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej mrFIRE

      Vi resonerade som så att rent krasst löser en barnförsäkring ut i ett par olika fall. En allvarlig sjukdom genererar ett hyggligt engångsbelopp på typ en halvmiljon och en längre sjukhusvistelse ger månatliga belopp. Utöver det är det mest småsummor för ärr m.m.

      Eftersom vi har så mycket luft i vår ekonomi att vi klarar oss på mindre än hälften av våra gemensamma inkomster behöver vi inte försäkra oss för att ha råd att en av oss är borta från jobbet och vad skall min dotter med 4000 kr till för att hon har fått ett ärr på hakan när hon ramlade av gungan? Vi planerar att spara ihop en avsevärd summa pengar som vi kan använda för att hjälpa henne med i framtiden om det skulle behövas så småsummorna är egala.

      Kvar är ett större engångsbelopp och jag kan egentligen inte se vad det skulle hjälpa. Visst är det trist om hon får diabetes men kommer det bli lättare med 400k på kontot? Vi har försäkrat oss själva så händer det oss någonting får hon en hygglig slant men så länge vi är kvar klarar vi av att täcka de flesta behov som skulle kunna uppstå givet att inte världen raseras fullständigt.

      Men det är våra förutsättningar. Har man tightare marginaler borde man fundera på det. Men att barnet får 10000 kr för ett ärr någonstans tycker jag personligen är fullständigt poänglöst och ingenting man skall fundera på när man tänker på en eventuell försäkring.

      Radera
  5. Hej! Om du tycker att större bil och boende ska läggas som kostnad för barnet så tycker jag att du även bör nämna utebliven inkomst under föräldraledigheten. Lägg där till att löneökningen för det året uteblir eller blir iaf lägre. Fast det jag tänker på är uteblivna intäkter och inte ökade kostnader, men ändå värt att nämna....

    /Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marcus

      I vårt liv tycker jag inte att större bil och lägenhet skall läggas som kostnad för barnet vilket jag skrev men eftersom det vanligtvis beaktas tog jag med det.

      Du har givetvis rätt i att utebliven inkomst skall beaktas om det här skall vara fullständigt. Även på det här planet ser jag inte det som en skada på vår ekonomi vilken skall härledas barnet annat än möjligtvis de första 6 månaderna. Efter det är vår föräldraledighet helt och hållet beroende av våra livsval och vår önskan att vara lediga. Barnet hade kunnat gå på dagis eller liknande men när vi nu har möjlighet att vara lediga i nästan två år utan att det påverkar vår ekonomi särdeles mycket; då tar vi chansen.

      Radera