torsdag 6 december 2018

En indexfond kan aldrig underprestera

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det är ganska vanligt att jag stöter på folk som är besvikna över hur dåligt deras indexfonder går. Det i sig är inget konstigt men samma personer brukar inte förstå att anledningen till att fonden går dåligt är för att det underliggande indexet som fonden följer har gått dåligt dvs aktierna som utgör indexet har presterat svagt under den givna perioden.Ofta berättar dessa personer att andra fonder de har går bättre och ibland dristar de sig till att hävda någonting i stil med att "Avanza Zero är ju skit. Den har ju gått mycket sämre än börsen i år" eller någonting liknande och ganska ofta vill de ta del av mina åsikter om vad jag tycker och tänker.

Det jag vill säga då är att en indexfond per definition aldrig kommer underprestera sitt valda index mer än avgiften den tar ut. Hela syftet med en indexfond är ju att den skall följa indexet.

Vad många däremot verkar ha svårt att förstå är att det finns tusentals olika index som fonderna kan följa. Det är oerhört stor skillnad mellan OMXS30-indexet och MSCI World-indexet. Det tidigare utgörs av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och det senare är ett index som är designat att följa den globala aktiemarknaden.

Så...

Självklart kan Avanza Zero, en fond som följer SIX30RX-indexet, gå bättre eller sämre än exempelvis SPP Aktiefond Sverige A vilket är en fond som följer SBXCAP. Det tidigare består av 30 aktier och det senare är ett försök att efterlikna hela den svenska aktiemarknaden.

Pudelns kärna

En indexfond kommer inte underprestera index med mer än avgifterna den tar ut. Enkelt.

Däremot är det oerhört viktigt att du vet vad du köper. Avanza Zero säger ingenting. Vad det är för fond måste du lista ut själv genom att läsa fondfaktablad m.m.

När du har valt ett index du är bekväm med och förstår är det bara att hitta en fond som följer det indexet, inte kostar särdeles många tiondels procent i förvaltningsavgift, köpa den och luta sig tillbaka och vänta. Fonden kommer följa index och din portfölj kommer prestera genomsnittligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar