En av alla ljudböcker jag konsumerat det senaste halvåret är en bok av Sasja Beslik som heter Guld och gröna skogar - investera hållbart och bli rik.
Sasja har gjort sig ett namn inom hållbara investeringar som bland annat chef för Nordeas enhet för hållbara finanser.
Boken är ganska kort med sina 160 sidor men man får en snabb, grundläggande inblick i hur man kan tänka för att investera hållbart. Det nämns till och med konkreta bolag men främst går författaren igenom hållbarhetsutmaningen och hur man kan investera för en hållbarare värld.
Självklart nämns en hel del om koldioxidutsläpp och alternativa energikällor men allt från köttkonsumtion, ökenutbredning och plaster i haven avhandlas och författaren berättar till och med om gånger då han fängslats i Indien för att ha tagit vattenprover i några förorenade floder.
Hållbarhet är en utmaning och vi som aktieägare kan göra mer än vi tror. Kombinerar vi vårt kapitals rörelsefrihet med våra valmöjligheter som konsumenter har vi mer makt än vi tror men det gäller att välja och försöka påverka.
Visste du exempelvis att elbilar är ett mer koldioxidvänligt alternativ till transport än en diselbil men att det mesta av världens kobolt (en vanligt förekommande råvara i batterier) utvinns i Demokratiska republiken Kongo där man frekvent använder barnarbete i gruvorna.
Jag visste inte det.
Jag visste att de stora klädkedjorna lät sy upp mycket av sina kläder i Bangladesh men inte att det skulle räcka med en femma extra per klädesplagg för att tredubbla lönen för sömmerskorna vilket skulle innebära att arbetarna får en lön som går att leva på.
Den här boken är ganska lättillgänglig och kommer med en del handfasta tips på hur man kan tänka för att investera, och leva mer hållbart och det främsta argumentet vid sidan av det faktum att vi idag konsumerar på ett sätt som inte är långsiktigt förenligt med överlevnad är att det är ekonomiskt mer gynnsamt att investera i hållbara bolag då dessa tenderar att ge högre avkastning än andra.
Man gör som man vill men det tar inte många timmar att lyssna eller läsa sig igenom boken och det kan det faktiskt vara värt.
Jättebra att du tar upp ämnet! Ibland snubblar jag över information som får det att vända sig i magen och jag blir arg och rebellisk ett tag. Sedan falnar känslan och faller i glömska.
SvaraRaderaDet finns så mycket som behöver rättas till och vi kan/ ska naturligtvis dra vårt lass som medmänniskor och investerare, men det krävs också att bolag börjar se bortom sin egen vinning och kräver långsiktig hållbarhet av sina leverantörer och producenter. Jag erkänner villigt att jag är dåligt insatt, men någon form reglering uppifrån borde finnas?
Hej Fumlan
RaderaJag tror att reglering är svårt. Det finns en mängd skatter och avgifter som försöker styra men om man går in för långt och försöker reglera äganderätten kan det bli en snårig väg framåt.
Då tror jag istället att det som händer nu med investerarrörelser som gör att kapitalet forsar in mot hållbara lösningar kommer göra att bolagen justerar sina affärsmodeller. Kan konsumenter också bli bättre på att välja hållbara alternativ kommer vi snart vara där.