onsdag 19 februari 2020

Portföljgenomgång bolag 21-30 Hemfosa-Kopparbergs

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Del tre i navelskådningen med ytterligare 10 bolag/aktier och korta skrivelser om varje.

Hemfosa fastigheter

Portföljandel: Inlöst
P/E:
Direktavkastning:
Utdelningsandel:
Bransch: Fastigheter

Verksamhet: Samhällsfastigheter

Investerinsantagande: Ett av mina absoluta favoritbolag vilket blev inlösta i januari och nu sitter jag här och vill inte köpa lika stor post i SBB som köpte upp dem. I-landsproblem.

Hennes & Mauritz B

Portföljandel: 1,85 %
P/E: 25
Direktavkastning: 5,04 %
Utdelningsandel: 125 %
Bransch: Konsument, cykliskt

Verksamhet: Konfektionsindustri och fast fashion

Investerinsantagande: Vem vill inte äga H&M? Alla älskar väl detta snabbväxande bolag med stark utdelningshistorik och sin fantastiska tillväxthistoria?

Att just detta gick över lagom till att jag började köpa bolaget tog en stund för mig att inse och jag sålde en rejäl portion av aktierna för några år sedan nära botten men det var ett av de bästa besluten jag fattat för jag sover bättre utan tyngden på mina axlar.

Det här är en aktie jag borde byta ut men jag vill så gärna tro att Perssons kan vända skutan och om den här tankern bara vänder blir den ostoppbar men det kostar alternativavkastning att vänta så vi får se hur länge jag håller ut.


Holmen B

Portföljandel: 1,46 %
P/E: 25,5
Direktavkastning: 2,35 %
Utdelningsandel: 60 %
Bransch: Råvaror

Verksamhet: Skogsägare med 1 miljon hektar nordisk skog i sin ägo. Sågar och säljer trävaror över hela världen.

Investerinsantagande: Jag tycker om realtillgångar. Avkastningen på lång sikt är relativt förutsägbar med någon eller några procent över inflationen. Finansmannen Lundberg är storägare.

Stadig utdelningstrend. God verksamhetshistorik men det har varit en tuff omställning i pappersindustrin och priserna är pressade. Samtidigt är skogen lågt värderad och även med den annonserade uppvärderingen av skogen som kommer vid årsskiftet borde skogen fortfarande vara ganska konservativt värderad. Det ger en del fallhöjd.

Jag har nyligen ökat ordentligt vid 280 kr så nu får det räcka ett tag men skulle vinsterna stiga ordentligt eller aktiepriset komma ned en 20-a eller mer så är inte jag den som är den.


Industrivärden C

Portföljandel: 1,44 %
P/E: 153 (p/b 1 och beräknat p/b 0,9 är mer relevant)
Direktavkastning: 2,52 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Investmentbolag

Verksamhet: Ett anrikt investmentbolag med inriktning på Stora svenska publika bolag.

Investerinsantagande: För några år sedan var aktien billigare och portföljen bredare. Idag tycker jag aktien är lite i dyraste laget och dessutom har man sålt av en del bolag så jag tycker man har en lite för smal portfölj. Jag har inga problem att äga aktien men det får hända någonting med värderingen eller portföljen för att jag skall öka.


Indutrade

Portföljandel: 1,81 %
P/E: 28,1
Direktavkastning: 1,33 %
Utdelningsandel: ca 38 %
Bransch: Industri

Verksamhet: En serieförvärvare inom industriella komponenter med tillhörande service.

Investerinsantagande: Ett av Lundbergs favoritbolag. Växer organiskt och genom förvärv med ca 10 % om året och EPS med dryga 13 %. God utdelningshistorik och en duktig ledning men bolaget börjar bli aningen stort för att kunna förvärva alla dessa små, fina bolag och få effekt av det. Dessutom är det riktigt dyrt nu.

Jag köpte senast i oktober på 259 kr vilket var p/e 20 och det är ungefär där jag kan tänka mig att köpa aktien men det får allt bli lite dyrare innan jag säljer.

Investor

Portföljandel: 3,82 %
P/E: 17,5 (P/B 1 borde vara mer relevant och beräknat P/B 0,8)
Direktavkastning: 2,53 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Investmentbolag

Verksamhet: Wallenbergarnas investmentbolag med svensk industrihistoria i generna.

Investerinsantagande: Stockholmsbörsens största investmentbolag. Det är att jämföra med en utdelande Sverigefond med relativt låg förvaltningsavgift. Jag uppskattar att man dessutom får en rejäl portion onoterat.

Jag köper så länge det beräknade p/b ligger runt 0,8 eller p/b är under 1. Jag gillar portföljen men flera av innehaven är dyra så jag är inte allt för snabb på att öka och portföljandelen är helt okej så jag behöver inte ha bråttom.


Johnson & Johnson

Portföljandel: 2,63 %
P/E: 27,1
Direktavkastning: 2,57 %
Utdelningsandel: 65 %
Bransch: Sjukvård

Verksamhet: Världens största sjukvårdsbolag med allt från hygienartiklar till sjukvård- och omsorgsprodukter

Investerinsantagande: En av utdelningskungarna som ökat utdelningen i över 50 år. Detta är en av de där trygga, tråkiga aktierna att äga på lång sikt.

Med det sagt tycker jag aktien är sjukt dyr. P/e 27 med en tillväxt på 5 % senaste 3 åren och EPS-tillväxt på ungefär 1 % men man spottar ändå in ett ROE på 23 % så man får en hygglig avkastning och jag tror inte att man behöver vara allt för orolig för alla de stämningar som finns mot bolaget.

De senaste åren har jag köpt när aktien dippat mot 120-125 dollar och om inget nytt händer kommer jag fortsätta mad det. Säljer gör jag inte förrän det blir riktigt galet.


K2A Pref

Portföljandel: 2,92 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 5,7 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Förvaltar bostadsfastigheter i Mälardalen.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %. Förändras bolagets förutsättningar eller räntekurvan drastiskt får investeringsantagandet förändras men tills dess sitter jag kvar och ibland ökar jag.


Klövern Pref

Portföljandel: 3,46 %
P/E: Ej relevant mått
Direktavkastning: 5,33 %
Utdelningsandel: N/A
Bransch: Fastigheter/Fixed income

Verksamhet: Fastighetsförvaltare med kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter i södra och mellersta Sverige.

Investerinsantagande: Det här är en ren direktavkastningsplacering. Jag spår att räntan kommer vara låg under lång tid och jag förutspår att bolaget kommer kunna pynta utdelningen på preferensaktierna under överskådlig framtid. Jag håller en portfölj av preferensaktier som är ungefär lika stor som den aktiebelåning jag upprätthåller för att mer eller mindre säkerställa ett räntearbitrage om ca 6 %. Förändras bolagets förutsättningar eller räntekurvan drastiskt får investeringsantagandet förändras men tills dess sitter jag kvar och ibland ökar jag.


Kopparbergs

Portföljandel: 1,69 %
P/E: 16,6
Direktavkastning: 3,56 %
Utdelningsandel: 60 %
Bransch: Konsument, stabil

Verksamhet: Svenskt bryggeri med starka internationella varumärken.

Investerinsantagande: Jag köpte rejält när pundet var dyrt och vinsterna växte snabbt och sen sprack bubblan men jag satt kvar (och lärde mig massor om börsen).

Jag tror att det finns rejält med tillväxt kvar men jag tror att man får jobba på den. Att man inte lyckats slå i USA ännu känns sådär men det innebär också att det finns fantastiskt mycket kvar att göra. Satsningen på gin hoppas jag slår väl ut och kan vi få se kursen dippa igen mot 160 kr eller vi får några starka kvartal utan brexitoro så tror jag nog att jag skulle kunna tänka mig att köpa igen.


Summering

Av dessa 10 bolag behöver jag bestämma mig när det gäller H&M och Industrivärden och inget av bolagen är jag jättesugen på att öka i till nuvarande prislapp även om Holmen är den aktie som står närmast.

Har du några tankar om ovanstående bolag?


Källor: Avanza.se, Seekingalpha.com, Morningstar.com, Finance.yahoo.com, Marketscreener.com, Borsdata.se samt företagens egna hemsidor

Inlägget är skrivet julen -19 så siffrorna kan ha ändrats något sedan dess.

1 kommentar:

  1. Intressanta tankar och alltid kul att få ta del av andras perspektiv om olika bolag!

    /Stefan @ https://ihallandeinvest.se/

    SvaraRadera