torsdag 6 februari 2020

Funkar 4%-regeln?

4%-regeln är en tumregel för hur mycket pengar man kan ta från en portfölj per år utan att pengarna tar slut. Studierna som gjorts har gjorts på en s.k. 60/40 portfölj dvs 60 % aktier och 40 % obligationer och det har debatterats flitigt om 4% är rätt nivå eller om man måste sänka sina antaganden.

Studierna är gjorda på amerikanska förhållanden vilket sannolikt också förändrar situationen något för vår del men i samband med att jag funderade på detta skakade jag fram en dataserie gällande indexet SIXRX vilket är svenska börsen inkl återinvesterade utdelningar. Dataserien sträcker sig bak till slutet av 70-talet så jag plockade fram totalavkastning och CAGR för 10 st datumintervall per tidsintervall och kikade på resultatet.


Jag varnar redan nu för att det givetvis finns en möjlighet att det smugit sig in fel i tabellerna men varken du eller jag skall fatta några livsavgörande beslut baserat på ovanstående bild så det borde vara lugnt.

Avkastningen är i nominella termer och inflationen har varit runt 2 % eller lägre sedan mitten av 90-talet och med den informationen borde vi kunna dra en eller två slutsatser om aktiedelen i en portfölj.

En sak jag tycker står ut i samtliga tidsserier ovan är att om man börjar perioden med en rejäl sättning på marknaden riskerar det att ta väldigt lång tid att återhämta det tappet. Avkastningen blir genomsnittligt, relativt låg. Om man dessutom fångar två ganska hårda sättningar och inte hinner få med en rejäl uppgång kommer man också att drabbas ganska hårt.

Detta borde innebära att om man startar sina portföljuttag ett år då börsen kraschar är risken stor att pengarna kommer ta slut i förtid och om jag inte minns helt fel är det en av slutsatserna som dras från Trinity-studien.

När jag tittar på ovanstående siffror konstaterar jag att 4 % regeln borde funka för svenska förhållanden givet att man ser till att ha en hygglig buffert av kontanter innan man börjar ta ut pengar så att man kan välja att vänta något år eller två om börsen kraschar precis när det var dags att sluta jobba. Om man dessutom kan vara lite flexibel i sitt behov av pengar (att man kanske inte köper den nya bilen just det år som börsen kraschade exempelvis) borde ge ytterligare kudde mot nedgångar.

Sist men inte minst kan man ju se till att inte sluta samma sekund som portföljvärdet uppgår till 25 ggr dagens utgifter och aldrig tjäna en krona till någonsin utan man kan ju faktiskt vänta några månader så att man bygger lite luft i systemet eller så kan man kanske fundera på att tjäna några kronor till innan döden. Båda dessa saker gör kalkylen ännu mer robust.



10 kommentarer:

  1. Vi har ju dessutom ett annat pensionssystem i Sverige än i USA där man behöver säkra upp sig mycket mer. Så om man klarar att leva på sina besparingar fram till pensionsuttaget så behöver man ju troligtvis inte 4% av pengamskinen därefter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju så klart. Jag räknar för all del med att bara ha tillgång till tjänstepensionsutbetalningar för om 25 år tror jag man har flyttat fram pensionsåldern så långt att den allmänna pensionen kommer göra marginell skillnad för mig. Med lite tyr är det allmänna pensionssystemet då en fin överraskning när jag kommer så långt.

      Radera
  2. För oss som inte försöker tajma marknaden, är tajmingen ändå lite avgörande när det väl är dags!
    Finns sätt att kompensera för detta, går ju att arbeta deltid eller försöka försörja sig till viss del på något annat. Kollar vi på MMM och hans teorier så är det ju då troligt att du faktiskt kommer att göra något med all din tid som ger dig någon form av inkomst.

    Min egna tanke för detta är att ha låga utgifter, säg runt 10k per månad. En framtida statlig garantipension +tjänstepension etc lär täcka detta, så i teorin behöver jag ha pengar nog fram tills jag är säg 70år. Och hur ser mitt liv ut då kan man fråga sig. Som tidigast blir jag FIRE vid 45 års ålder, då behöver jag pengar som räcker i 25år tills pensionen kickar in. Såklart stor skillnad på 25 år och om jag lever till 100 års ålder, vilket gå ger 55års utgifter. Framtiden är som alltid oviss, och precis som mitt liv och andras liv ändras över tid, gör inkomsten och livet det igen och igen.

    Min plan är iaf investmenbolagen, utdelningsbolagen och indexinvestering. Flera ben att stå på och varierande investeringar, alla där undersökningar och ren data visar på att över tid är det här jävligt bra. Fortfarande aktier/fonder med tillhörande risker såklart, och lite kaka på kaka blir det.

    Men det här gör att jag över tid har flera olika portföljer att plocka pengar ifrån. Samt någon form av oundviklig sysselsättning, jag måste ju göra något. Eller så odlar jag min egen mat o sparar på så viss in pengar, och behöver dra mindre från mitt sparkapital. Det finns en miljon lösningar på de här utmaningarna. 4% är bara en del. Flytta utomlands är ett sätt till. Det är väl mer modet att faktiskt göra något annat, och att hoppa av i tid som är det svåra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många bra tankar. Man får givetvis väga in alla redskap man har tillgängliga och bygga ihop en verktygslåda man känner passar en själv men precis som du säger tror jag att de flesta av oss som funderar på det här räknar med både livrem och hängslen när vi gör våra antaganden...

      Radera
  3. Själv så skulle jag aldrig förlita mig på den allmänna pensionen. Det är kris i systemet redan för de som idag får sina utbetalningar och det kommer garanterat inte bli annat än sämre. Det kommer hit stora mängder människor som får frikort till pengarna utan att bidra, det är inte hållbart och lägg till detta obefintliga räntenivåer (avkastning) och låg tillväxt. Åldern kommer antagligen höjas kraftigt för uttag och jag befarar detsamma kommer ske med även tjänstepensioner med hänvisning till att allt är bra så länge alla har det kollektivt dåligt.

    Beträffande tidsserien ovan så borde man kanske simulera säg 100,000 scenarios för att få en mer rimlig skattning?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du missförstår bilden. Det är inte en simulering. Det är faktiska historiska värden över given tidsperiod.

      Skall man simulera sin egen uttagsstrategi är det rimligt med ett högt antal simuleringsutfall.

      Radera
  4. Bra inlägg!
    Man får använda lite vett helt enkelt och kanske återgå till arbete på deltid om det börjar dippa som fasen precis när man gått i pension. Jag planerar inte att sluta arbeta helt någonsin egentligen, om jag inte blir sjuk eller allvarligt skadad. Kommer nog ligga på 10-40% arbete även när jag "gått i pension".
    Som du skriver är det nog få som slutar tjäna ens en krona efter deras mål är uppnått!
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan jag blev vuxen har jag haft väldigt svårt att tjäna MYCKET pengar men det har varit nästan lika svårt att inte tjäna några pengar oavsett om jag var i en period jag behövde dem eller inte.

      Radera
  5. Bra inlägg!

    Min lilla "take" på det hela är att man bör räkna med att statlig pension kommer minska framöver(inflateras bort) och pensionsålder kommer höjas. För att det skall bli "rättvist" kommer dtjänstepensioner att beskattas hårdare eller beläggas med rättvisa avgifter. Uttagsåldern kommer också troligtvis att höjas.

    Lex Ostkrok kommer också att införas på ISK och KF.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag delar dina farhågor i det mesta du skriver och tar höjd för det när jag räknar privat

      Radera