tisdag 24 oktober 2017

Bra start på rapportsäsongen - Första veckans genomgång

Flödet har börjat och rapporterna strömmar in för det tredje kvartalet. Detta brukar vara ett lite lugnare kvartal när man tar sats för årets avslut men det verkar inte bolagen i portföljen förstått för det är fina rapporter som presenterats än så länge.Först ut i förra veckan var Investor vilka för all del levererade en ganska ljummen rapport med en totalavkastning i kvartalet på -0,9 %. En rapport gör ingen sommar och eftersom bolaget har en väldigt lång historik av att prestera bra ser jag ingen anledning till oro. Jag skulle föredra om fler investerare blev oroliga för aktiens framtid för det kanske hade skapat goda möjligheter att köpa in sig lite billigare men som det nu ser ut verkar inte rapporten skaka om investerarkollektivet nämnvärt.

Atlas Copco följde upp med en rapport som slog förväntningarna på de flesta punkter. Resultatet för kvartalet ökade med 23,5 % jämfört med samma kvartal för ett år sedan och orderboken ökade med 17 % jämfört med för ett år sedan vilket indikerar ett fortsatt positivt klimat.

Tele2 var inte sämre de när de smällde till med ett resultat långt över analytikernas förväntningar och trots att man upprepar att man ämnar sänka utdelningen till 4 kr i vår säger man nu att kassaflödet kan förväntas täcka utdelningen redan i år vilket innebär att kassaflödet stärkts massor eftersom man tidigare trodde att det skulle ta flera år innan utdelningen var säker igen. Dessutom pratar man om en möjlig extrautdelning som följd av det goda resultatet och en försäljning av sin österrikiska verksamhet. Det skall bli spännande att se vad helåret landar i men just nu tycker jag att det ser ljust ut.

Atea kom också med en bra rapport där man redovisade en omsättningsökning på 3,9 % men det spektakulära i kråksången var att man smaskar till med en resultatförbättring på nästan 35 % samtidigt som man redovisar ett starkt kassaflöde. I Ateas fall är det viktigaste kvartalet det fjärde kvartalet då kassaflödet i stora drag avgörs men jag är klart nöjd med den här rapporten. Det finns vissa oklarheter i Danmark där man har rättsprocesser igång och man har startat upp ett utrensningsprogram för att få bukt med eventuella oegentligheter i företagskulturen och med dessa program på plats hoppas vi på en lugn juridisk framtid för bolaget.

Sist men inte minst förgyllde Castellum fredagsmorgonen i förra veckan med att rapportera att man lyckats höja förvaltningsresultatet med 6 % och att man har skapat ett resultat efter skatt som ökat 11,4 % till 12,53 kr/aktie på årets första 9 månader. Det säger mig att det borde vara ganska enkelt för bolaget att höja utdelningen även nästa år om det här håller i sig. Klarar man av att på helåret höja förvaltningsresultatet med 6-8 % borde utdelningen kunna ökas med 5 %. Jag gissar att man vill försöka sänka utdelningsandelen lite grand igen ner mot närmare 50 % mot dagens 57 % men en 5-%ig ökning skulle ändå slå inflationen och ge oss 5,25 kr i utdelning till våren. Det hade inte gjort ont.

Utöver dessa kom det rapporter från ett flertal utländska bolag varav JNJ förmodligen var det häftigaste. Jag kör den lätta vägen och länkar till Petruskos inlägg om bolagets rapport.

Nu ser vi fram mot flera veckor av strålande rapporter och sedan blir det tomterally på börsen.


Bildkälla: freeimages.com

3 kommentarer:

 1. Ser också fram mot fjärde kvartalsrapporten i ATEA, vill få bekräftat att kassaflödet fortsatt är på rätt väg med tanke på att VPA i proportion till utdelning är lite obalanserat just nu. Med den bekräftelsen i ryggen kommer jag öka igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då håller vi tummarna för att du ökar om tre månader ;-)

   Radera
 2. En nykter summering av läget, även om jag tycker mig se att marknaden är tämligen nervös där ute, med kraftiga reaktioner åt båda håll. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera