måndag 4 september 2017

Måndagskollen v36: Från hemlig ort

Vän av ordning konstaterar att detta inlägg släpps vid lunch istället för på morgonen men alla andra bryr sig inte om när inläggen kommer.

Anledningen till att det här inlägget kommer vid lunch är att jag inte har skrivit det i förväg vilket är verkligheten i de absolut flesta fall. Jag skriver ett inlägg någon, eller några dagar i förväg och justerar om det händer någonting men här sitter jag, utbränd och semestrande på hemlig ort och konstaterar att det finns annat i livet som är viktigare.Idag är första dagen på många månader som jag inte öppnat en flik för att kolla börsen så fort den öppnar. Jag har istället tagit en liten promenad i den svala, våta morgonluften. Suttit på farstutrappan med en rykande kopp kaffe och tittat ut över böljande gröna ängar, startat en mysig liten eld i vedspisen och nu när förmiddagen börjar närma sig sitt slut och familjen tar sig en tupplur plockar jag fram datorn och författar några väl valda meningar.

Det är underbart att vara jag idag.

Förra veckan var jag ganska försiktig på börsen men ett par ordrar gick ändå igenom. Jag köpte Investor A och Pfizer när de dippade lite. Investor är inget kap på 360 kr/st men värderingarna i tillgångarna har kommit ned lite vilket gjort aktien värderad en aning rimligare än tidigare och det är dessutom dags för mig att på allvar ta tag i portföljallokeringen. I dagsläget sitter jag med en herrans massa fastigheter och jag vill bredda mina vyer en del.

Pfizer är definitivt inget kap på sina 260 kr/st men med ett p/e på 18 och en direktavkastning på straxt under 4 % är det ändå en kandidat. Bolaget har många fina produkter i sin portfölj och en mängd projekt i pipeline och ser man till hur bolaget har utvecklats så ser det ut som om man haft det lite svårt i ett par år och nu är marginalerna sakta på väg tillbaka igen och utdelningen är tryggad med kassaflöde så på riktigt lång sikt verkar det vara ett stabilt case. Enligt 4-traders ser det ut som om jag och analytikerna är eniga men man kanske kan fråga sig om det inte är troligt att kursen skall ned ytterligare något men jag köper nu och så får vi se vem som hade rätt.

Denna vecka kommer det inte bli mycket av något annat än vila och mys. Jag hoppas på några timmars fiske, ett gäng långa promenader, kanske en cigarr i höstsolen och en väldig massa lek med en 7 månader gammal bäbis.

Jag har ett par ordrar inne på H&M under 200 kr och med tanke på kursutvecklingen kan det mycket väl hända att dessa går igenom. Nordkorea vapenskramlar vilket skulle kunna innebära att aktier blir billigare denna vecka och imorgon kanske jag tittar till portföljen och lägger några nya ordrar.

Den stora fördelen med att investera som jag gör är att min aktivitet på börsen bara är en hobby. Det finns inget behov alls av att hålla på och titta på kursgraferna varje dag. Jag förvaltar min mammas portfölj passivt i enlighet med min strategi och min egen aktivt i enlighet med min strategi och skillnaden i utveckling är försumbar. Det innebär att denna vecka, när jag känner för att ta en paus, kan jag känna mig trygg i att bolagen kommer fortsätta leverera, utdelningarna trillar in och kaffet smakar gott.

Väl mött nästa vecka

Bildkälla: pixabay.com

4 kommentarer:

 1. Jag har också Pfizer. Blev förvånad när utdelningen kom och det drogs skatt. Är ju en svensk aktie. Vet du hur det ligger till? /Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik

   Det kanske är så att du köpt den svensknoterade aktien precis som jag men det är ett amerikanskt bolag vilket gör att man betalar 15 % källskatt oavsett vilken av aktierna man köper. Därför är det bäst att köpa dessa aktier i kapitalförsäkring.

   Lycka till

   Radera
 2. Krya på dig, vila mycket och hitta tillbaka!!

  SvaraRadera