lördag 16 september 2017

Svamp - Ett Jädra Jobb

I förra veckan fick jag möjligheten att vila ut lite när familjen AvL var schemalagda som husvakter på en ödsligt belägen gård någonstans i västra Sverige. Livet gå lite lugnare på en bondgård även om det alltid verkar finnas någonting att göra men jag hittade ändå tid i alla bestyr att dels röka en fin, medhavd cigarr och dricka en whisky vid en liten brasa jag gjorde upp en bit från huset och dessutom var jag ute i skogen och plockade lite svamp.

Jag tycker det är ganska trevligt att vara ute i skog och mark även om jag förmodligen är världens mest myggvänlige individ. Jag har sett myggor flyga förbi ett tiotal halvnakna och högst inbjudande individer bara för att försöka komma åt en argt viftande herr AvL. Detta till trots försöker jag varje år ge mig ut ett par gånger bara för att uppleva naturens lugn och bor man relativt centralt i Göteborg så kräver denna typ av manöver att man färdas en bit så det blir inte varje dag.

I förra veckan kunde jag konstatera att de senaste veckornas regn har varit gynnsamma för svamparna och det fanns svamp överallt. Tyvärr har jag för dålig koll på vad som är ätbart och inte för att våga mig på några extravaganser utan jag håller mig till de gula eller trumpetande kantarellerna men skulle jag till äventyrs råka på en Karl Johan eller en taggsvamp så slinker den också med.

Tyvärr misslyckades jag i att hitta några mängder av Karl Johan. Det är en riktigt god svamp som är ganska enkel att rensa och det räcker ju med ett par stycken för att fylla en korg men detta svampår till trots hittade jag bara ett par små under de korta timmar jag var ute. Däremot hittade jag några liter gul kantarell och en rejäl säck med trattkantareller och det är här min svada börjar.



Trattkantareller

De gula kantarellerna är ganska enkla även de att rensa. Låter man dem torka i någon dag så är det ganska lätt att borsta av böset och sedan kan man med fördel smörsteka dem och äta upp dem eller frysa in dem för en annan dag men de där jädrans trattkantarellerna tar en evighet. I huvudsak beror det på att de är mindre, vilket betyder att man behöver hantera fler för att få ihop någon mängd och de är ihåliga och i foten tenderar små äckliga kryp att lägga ägg så man måste dela var enda svamp för att förvissa sig om att man inte behåller spindelägg för de är sura och smakar sand.

Men efter mycket om och men har jag alltså rensat mina 30 liter trattkantareller och för att underlätta förvaringen valde jag att torka dem alla. Ser ni högen ovan? Det är 30 liter trattkantareller.

Totalt blev det alltså ungefär en liter torkad svamp men då har jag å andra sidan torkat dem rejält för att de skall hålla länge och återfuktar man dem återfår de det mesta av sin storlek men jämrans vad demoraliserande det är att se allt sitt hårda slit tyna bort på det där viset. Jag förstår hur det kan kosta 2600 kr/kg med torkade trattkantareller för färska kostar i bästa fall 80 kr/kg och skulle ration i vikt vara den samma som i volym skulle mitt eget experiment resulterat i ett kilopris på 2400 kr så jag är ändå ganska glad för att ha möjligheten att hämta egen svamp istället för att köpa den. här sitter jag nu på en svampskatt värd en tusenlapp i alla fall och även om det förmodligen tagit mig större delen av en dag att få till detta så har jag nyttjat annars outnyttjad slötid och arbetet har bidragit till lugn och frid snarare än stress vilket är toppen. Många flugor i den smällen.

Då är det tur att det är gott. Soppor och såser, som pulver för att göra svampsalt eller i en stuvning på varma mackor eller i crêpes. Möjligheterna är oändliga och jag kommer utilisera de flesta.

Vad gör du med svamp?

Bildkälla: att välja lycka

2 kommentarer:

  1. Som kuriuosa kan nämnas att det knappast är en slump att Viliumas Malinauskas, en av Litauens rikaste personer är just svampmiljonär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan ha rätt. Att köpa svamp är dyrt

      tack för kommentaren

      Radera