onsdag 3 januari 2018

2017 i sammandrag

2017 har precis lämnat oss och för att lägga det till handlingarna tänkte jag se om jag kunde sammanfatta det hela lite kort.

2017 var året då familjen AvL blev tre. "Joy" är redan snart 11 månader och har redan börjat gå. Jag har varit hemma fyra månader redan och dagarna går vansinnigt fort.

Detta var också året då vi som familj bestämde oss för att flytta från hyresrätt till bostadsrätt. Vem vet om det var ett bra beslut ekonomiskt men för vår familj var det helt rätt. Vi har all den plats vi behöver i ett område vi trivs i med tillgång till alla bekvämligheter man kan tänka sig.

Vi slösade som tusan och köpte en nyare bil också så nu rullar vi omkring i en flådig KIA Ceed SW och med detta har vi således ökat vår familjs kostnader något helt enormt. Eller?


Ekonomi

Om jag sammanfattar utgiftsnivån 2017 ligger vi högre än 2016 och tidigare. Men det är inte med mycket. Räknar vi amorteringen som ett sparande och inte en kostnad rör det sig om precis över 10 % högre kostnader och då har vi alltså en ny bil, ny bäbis och en lägenhet som är nästan dubbelt så stor som tidigare. Man måste inte slösa bara för att man skaffar saker man vill ha och behöver.

Att sammanfatta inkomståret är en gnutta roligare men det är inte hysteriskt muntert för Fru AvL var föräldraledig utan någon högre inkomst under åtta av de tolv månaderna och därefter gick jag hem och jag har inte haft någon inkomst än så länge medans jag varit hemma men trots detta har jag lyckats spara drygt 50 % av min årsinkomst. Det är inte riktigt lika häftigt som det låter eftersom vi på familjenivå har sänkt sparandet i kronor & ören ganska mycket. Förra året sparade vi med god marginal dubbelt så mycket som i år men då har vi som sagt också sänkt våra inkomster med mer än 50 % och ökat våra utgifter med 10 % så att vi klarar av att spara ungefär 35 % av familjens totala inkomster under året tycker jag ändå får ses som klart godkänt.

Portföljen

Det kanske roligaste inslaget av en sammanfattning är portföljens utveckling. Den som följer mina månadssammanställningar har redan koll men när jag skall gå tillbaka och leta kan det ju vara trevligt att ha en årssammanställning att titta i.

2017 bidrog med en avkastning på 12,54 %. Det är under mitt eget hemmasnickrade AvL-Index men det är bättre än svenska börsen så jag är helt klart nöjd ändå. Portföljens direktavkastning låg på 4,7 % men det är en väldigt svår siffra att ta fram rättvist eftersom portföljen, inklusive utdelningar, nysparande och kursuppgångar ökat med precis under 45 % i år och vad skall man då använda som siffror när man skall avgöra direktavkastningen? Jag kan berätta att direktavkastningen per köpkurs, dvs YOC ligger på 5,1 % vilket ju är trevligt.

Det kan ju också vara trevligt att börja sammanställa en flerårsöversikt nu när bloggen börjar bli några år. Om vi inte räknar 2015 vilket var året då jag la om mitt liv och mina investeringar och dessutom året då jag startade bloggen på senhösten så ser det ändå ut så här.


Det ser ju bra ut och speciellt spännande är det att se hur stor effekt ränta på ränta effekten får om man räknar på det så här. Men en sak skall vi ha klart för oss och det är att det inte kommer fortsätta se ut så här i all framtid. Det här är två år och bara två år. Man kan inte utläsa någonting från en så kort period men tittar jag på min, för all del inte särdeles representativa historia, kommer det svänga betydligt mer framöver.

Oavsett vad som händer 2018 är jag sjukt nöjd över dagens situation. Bäst är nästan att hustruns passiva portfölj har presterat liknande varför familjens samlade tillgångar har växt ganska bra de senaste åren. Det är fortfarande långt kvar men det finns hopp om livet.

Övrigt

Några övriga korta fakta om portföljen och hanteringen. Jag har haft en portföljomsättning på drygt 11 % vilket väl får anses ganska lågt. Jag har inga direkta mål eller bestämmelser gällande detta men så låg omsättning som möjligt. 11 % innebär att jag sålt och omfördelat 11 % av portföljvärdet under året. Det är ovanligt många försäljningar faktiskt med hela 17 sälj men de flesta av dem är nu när jag för en dryg månad sedan sålde av mycket av min utländska portfölj och köpte andra bolag jag tyckte verkade intressanta.

Portföljens courtagekostnader uppgick till 0,1 % av portföljvärdet och knappt 0,3 % baserat på transaktionsvolym och anledningen till att det senare är "så högt" är för att det har handlats en hel del på konstiga listor och på utländska marknader och handlar man med för små summor då ökar kostnaderna i relation till omsättningen. Inga konstigheter där men jag hoppas på att hålla kostnaderna ännu lägre under 2018. Men för att sätta summan i relation så betalade jag betydligt mindre courtage i år än jag fick utdelning i december.

Växlingsavgifterna uppgick till 0,03% så tillsammans med courtagekostnaderna landade de totala förvaltningskostnaderna på en summa lägre än kostnaden för en månads köttkonsumtion.

Summering

Jag kommer tugga på i uppkörda hjulspår. När det börjar trilla in pengar igen kommer jag fortsätta köpa aktier i många olika, spännande bolag. Det enda jag kommer köpa mindre av (och förmodligen till och med sälja lite av) är preferensaktier. Om jag nu har 5-10 år kvar av gnetande så är det lika bra att försöka få en så god utveckling som möjligt under den perioden och växla om de sista åren mot högre direktavkastning.

Utanför den ekominska sfären kommer livet ha sin gilla gång. Vi planerar inga drastiska förändringar men jag hoppas att våren och sommaren skall kunna bjuda på ganska mycket lek och bus med dottern. Det har varit en ganska trött och tung höst så nu vill jag ha en rolig och pigg vår.

Lycka till allihopa.Bildkälla: freeimages.com och att välja lycka

8 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Jag tror ditt bostadsköp kommer visa sig vara ett bra köp så länge du aldrig blir "tvungen" att sälja vid fel tid. Njut av småbarnsåren. Bekvämligheter är bra ibland. Självklart får det inte gå överstyr.
  /Pappa betalar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappa betalar? kan vara det roligaste namnet hittills. Måste kika in på din blogg när tiden erbjuds...

   Jag tror och hoppas att det inte ligger i korten att vi skall behöva sälja oplanerat så det skall nog gå bra. tack för stödet och kommentaren

   Radera
 2. Grattis till ett fint år AVL!

  Jag tycker att givet era förutsättningar så är det, som du säger, klart godkänt att ni lyckades spara 35 procent av de totala inkomsterna under året.

  Portföljen utvecklades fint också. Det har förvisso varit gynnsamma år att äga aktier, men du ska absolut vara nöjd med hur den presterat hittills.

  Stort lycka till under 2018!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Framtida Frihet.

   Jag såg att du haft ett hyggligt år du också och alla år med positiv avkastning både i ekonomin och i livet i stort är ett år man får vara väldigt nöjd.

   Jag pratade med hustrun i mellandagarna och påpekade att vi varit duktiga på att spara i år varpå hon tyckte att vi varit värdelösa eftersom hon inte kunnat spara särdeles mycket till sin portfölj (vi har gemensam ekonomi men olika förvaltning för att se vem som är bäst :-) ) och när jag påpekade att vår amortering är ett större sparande är genomsnittssvenskens totala sparande blev hon lite nöjdare... Allt beror på perspektiv.

   Lycka till själv

   Radera
 3. God fortsättning på det nya året!
  Fin utveckling av din AVL portfölj under året.
  Har själv precis skapat en egen liknande portfölj på Nordnet, och kommer lägga in 500 kr per månad precis som du.
  Skev ett inlägg om det i morse förresten.
  Tryggpension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tryggpension

   Idag får jag flera bra tips på bloggar att följa :-)

   Kul att kunna inspirera lite och lycka till med TP portföljen.

   Radera