tisdag 30 januari 2018

En klädsam stämma i MQ

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Onsdagen den 24 januari var det årsstämma i MQ. Jag var givetvis där i det relativa folkvimlet för att kunna rapportera från detta rafflande evenemang.

Närvarande var nära 40 st aktieägare eller aktieägarrepresentanter samt ett antal från bolaget. Medelåldern var inte riktigt så hög som jag trodde den skulle vara även om den drogs upp något av ett tiotal män gemensamma mängd huvudhår förmodligen inte hade räckt för att täcka en ökenråtta med anständig pälsmängd.Nu kan man ju för all del inte avgöra någons ålder baserat på mängden huvudhår vilket jag vet av egen erfarenhet då jag pga ett väl tilltaget håravfall inte haft en frisyr sedan jag var 20 år gammal. Men i kombination med de där djupa kratrarna som vissa kallar rynkor skulle jag ändå vilja drista mig till att gissa att några av herrarna med god marginal hade passerat pensionsåldern.

Vad som gjorde mig positivt överraskad var antalet unga på plats. Vi var nog inte fler än två av hankön i åldersspannet 0-50 år men det var ett halvdussin damer vilka allihopa förmodligen allihopa var yngre än jag själv och det är alltid trevligt att se att aktiehaussen gör att folk ändå verkar intressera sig för sina bolag.

Till och med styrelsen reflekterade över att de aldrig sett så många aktieägare på plats.

Stämman

Vid ankomst fick vi ett mycket trevligt välkomnande och en liten påse innehållandes en flaska vatten, en klädvårdsrulle, penna och papper, alla årsmöteshandlingar och ett litet kuvert med två presentkort. Presentkorten var 100 kr på MQ och 50 kr på JOY så fullt utnyttjat innebär närvaron på stämman att man i detta fall fick ett extra värde motsvarande ca 170 kr. Det är ju alltid trevligt. Det motsvarar utdelningen från nästan 100 aktier eller närmare 3000 kr investerade pengar.

Kaffe och kladdig kaka serverades på minglet innan och det jag noterade från deltagarna var att den där kakan var god men det ansågs lite fattigt. Själv kunde jag givetvis inte inmundiga en kaka då jag är både gluten och laktosintolerant men jag ser det som ett sätt att hålla midjemåttet i schack.

Själva stämman är sällan det mest spännande i världshistorien och antalet plattityder och floskler en VD kan leverera under ett anförande om verksamheten är oerhört stort. Informationsmängden var egentligen ganska begränsad men det ställdes ett par, i mitt tycke, riktigt avgörande frågor vilka jag tyckte var mycket trevligt att få svar på.

Fråga ett av vikt gällde förvärvet JOY som konsekvent tappat pengar även om det går åt rätt håll. Frågan gällde när JOY skulle kunna tänkas visa ett positivt resultat och svaret blev att MQ inte presenterar framåtriktade prognoser men att det vore ett dåligt affärsbeslut att förvärva en förlustbringande verksamhet så det vore inte konstigt att tro att kedjan skulle visa ett positivt resultat i närtid.

Det svaret tolkar jag som att vi borde kunna förvänta oss att JOY levererar positiva resultat det här verksamhetsåret eller som senast nästkommande verksamhetsår.Nästa fråga av vikt var gällande det nya bonuspaketet som presenterades. Där hade vi inte fått reda på vilka resultatmål som skulle krävas för att bonus skulle betalas ut. Återigen fick vi reda på att bolaget inte avslöjar sina budgetar, denna gång levererat med en lätt uttråkad röst från bolagets finansdirektör men efter att frågeställaren vägrade ge sig och dessutom fick stöd från andra frågeställare sänkte ordförande för ett ögonblick garden och sa att nivåerna var mycket högt ställda så om bara nivå ett skulle uppnås kommer värdet på bolaget att vara fördubblat. Det nämndes också att alla bonusar med god marginal kommer vara självfinansierande.

Efter det kändes det verkligen inte svårt att rösta för bonusprogrammet.

Övriga reflektioner

Jag tyckte på det hela taget att det var en proffsig och trevlig stämma men man får vara ganska konstig för att tycka att det är en rolig och njutbar upplevelse att bevista den här typen av event.

En spännande reflektion jag gjorde var att det var ett antal aktieägare på plats som representerade under 500 aktier. Flera hade 1 eller 10 aktier och i ett bolag där en aktie kostar 30 kronor känns det som ett ägande med enda syfte att få tillgång till exempelvis årsstämman.

En annan reflektion jag gjorde var att min gamla lärare i associationsrätt hade rätt när han sa att det i regel inte spelar någon roll vad aktieägarna röstar så länge herrarna på första raden nickar eller skakar på huvudet. I de absolut flesta fall är det herrar på första raden som representerar den stora majoriteten av representerade aktier. I det här bolaget var det dock en ung dam vid namn Anna Engebretsen Qviberg som representerade sina egna aktier, sin familjs aktier och Investmentbolaget Öresunds innehav och på stämman var ungefär 16 miljoner aktier representerade totalt. Anna representerade ungefär 9 miljoner vilket innebär att det var fullständigt oväsentligt vad alla andra närvarande aktieägare tyckte så länge hon var med på banan.

Det är i det läget man känner sig ganska liten.

På det hela taget ganska intressant och jag fick en hel del matnyttig information som gör mig tryggare med familjens innehav i MQ. Det kommer nog inte vara en tillväxtraket men nu är man äntligen klar med uttåget ur Norge vilket kommer minska kostnaderna en del och så fort de återstående ca 30 butikerna i JOY är ombyggda till det fräschare koncept man arbetar på att införa kommer dels kostnadsmassan minska och dessutom kommer förmodligen också omsättningen att öka.

När detta väl är klart tror jag nog att det mycket väl skulle kunna gå att skaka fram en tillväxt på mellan 5-10 % om året men skall ledningen få bonus behövs 15 % så det skall bli mycket spännande att se hur framtiden ser ut. Ser vi kurser ner mot 25 kronor nu efter avskiljd utdelning kommer jag nog öka lite för med 7 % direktavkastning och en potentiell tillväxt på 5-10 % kan det bli en riktigt bra investering det närmaste decenniet. Även med en tillväxt på låga ensiffriga tal blir avkastningen rimlig.

Ledningen var tydlig med att man i MQ väljer att avstå omsättning till fördel för bruttomarginal vilket innebär att man gör allt man kan för att hålla nere lagernivåer och realisationer. Det känns förtroendeingivande.


Bildkälla: mq.se

8 kommentarer:

 1. Tack för inlägget!

  Jag själv äger MQ via Öresund.

  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och för att du läser.

   Om jag förstår det hela rätt kommer du då snart att äga MQ separat och då finns det ju risk att kursen går ned ytterligare men just nu handlas denna relativt stabila verksamhet med 7 % direktavkastning. Det är ändå ganska attraktivt.

   Radera
 2. Klädbolagen med mycket butiker har ju varit rätt pressade senaste året. Hur ser du på hotet som näthandeln utgör för butiksförsäljningen? Är det inget som oroar dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det skall man vara orolig för men jag fick känslan av att MQ gör ganska mycket för att möta det hotet. Dessutom verkar JOY vara ett bra komplement som inte nödvändigtvis kommer lida så mycket av e-handeln i den direkta närtiden.

   Jag har precis skrivit en kortare analys som kommer ut på tisdag men som såhär. Jag tror inte det blir en snabb tillväxtresa i MQ men de har fått upp bruttomarginalerna, de har lämnat Norge vilket kan förbättra resultatet med 5-7 % och de vänder JOY vilket kan bidra med ytterligare 5-15 % så det kan bli en hygglig resa om ca 10 % om året i resultatförbättring de kommande åren. Skall ledningen få bonus behövs +15% så det finns hopp.

   Radera
 3. Tack för att du rapporterade från stämman! Intressant läsning!

  Visste inte att man fick presentkort, hade jag varit i Sverige hade jag nog också försökt pallra mig dit. Fin gest.

  Tror som er som var där att det mesta hänger på JOY. Lyckas man få lönsamhet i JOY har man rätt hyggliga förutsättningar på några års sikt. Just nu värderas ju aktien som om utdelning skulle minska till 1 krona per aktie (57 procent ned). Även om man oroas över e-handel tycker jag att det är lite väl pessimistiskt. Runt 24 kronor kommer jag öka igen.

  Själv gläds jag åt årets första tusenlapp i utdelning från en enskild aktie när just MQ delar ut imorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr har man fått lite olika prylar men de senaste åren har det varit presentkort. Förmodligen blir det billigare.

   Det skall bli spännande att se vad som händer 2018

   Radera
 4. Förhoppningsvis kommer det fram positiva nyheter på stämman 2019 nu när aktiekursen är ca 9,80 och utdelningen slopad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl hoppas. Jag sålde av mina innehav för några månader sedan när vinstvarningarna haglade och utdelningen slopades så jag kommer inte närvara i år.

   Radera