torsdag 11 januari 2018

Jag gör en "Petrusko" och byter fonder

Inlägget innehåller affiliatelänkar

I början av året började de nya reglerna Mifid II gälla och som en följd av det har nätmäklarna börjat redovisa kostnader lite tydligare än tidigare. Nu ser man exempelvis alla kostnader och den totala kostnaden redovisas tydligt och direkt både för fonder och för handel med aktier. Det här är riktigt bra och en av de positiva sakerna med regelverket. Det finns gott om negativa exv att vi nu inte längre har tillgång till de tusentals ETF:er vi kunde handla tidigare men man får ta det bra med det dåliga.En som varit väldigt tydlig med nätmäklarnas nya sätt att redovisa kostnader är Petrusko som skrivit om flera fonder och reflekterat över sättet att redovisa kostnader samt vad olika fonder kostar. Han har även sniffat fram att en av mina favoritfonder, Länsförsäkringar global indexnära kan lägga på en avgift på 2 % om de skulle vilja. I höstas påpekade han detta för Länsförsäkringar och då försvann denna avgift från fonddokumentationen men nu är den tydligen tillbaka så han har nosat upp en relativt ny fond från Swedbank som saknar den här avgiften och som i övrigt fungerar precis likadant som Länsförsäkringars fond.

Man kan läsa Petruskos inlägg här men fonden det gäller är Swedbank Robur Access Global. Förvaltningsavgiften är 0,2 % och den totala avgifter verkar vara 0,25 % vilket är samma för båda fonderna men det verkar ändå skilja lite i innehaven eller i avgifterna för Swedbanks variant går marginellt bättre.

Det var således inte mycket att fundera på. Att Länsförsäkringar beter sig kasst gör att jag inte behöver handla av dem och även om Aktiespararna har påpekat att Swedbank inte alltid har varit på spararnas sida så är de det i det här fallet. Jag har bytt i alla mina portföljer och i alla portföljer jag förvaltar åt vänner och bekanta så det blir ändå en hygglig summa pengar som nu har flyttat på sig. Hoppas det gör skillnad.

Tack Petrusko för tipset.


Bildkälla: freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar