onsdag 10 januari 2018

Tele2 & Com Hem slås ihop

I morse noterade jag en spännande nyhet om en fusion mellan Tele2 & Com Hem. Eftersom jag äger aktier i Tele2 kände jag ett starkt behov av att läsa pressmeddelandet och det verkade vara en ganska trevlig nyhet.

Det har ju varit snack om den här affären sedan Kinnevik köpte Com Hem och nu blir den alltså verklighet. Ja det måste gå igenom på stämman men det känns väldigt osannolikt att styrelsen inte skulle ha tillräckligt aktieägarstöd bakom sig innan man går ut med det här.


Det som slår mig är att vi i Tele2 betalar en ganska häftig premie till Com Hems aktieägare på 16 % och dessutom blir Com Hems VD koncernchef för det nya Tele2. Detta är väl sannolikt för att kompensera för att Tele2 kommer behålla en större ägarandel och bestämmande i bolaget men eftersom det är Kinnevik som rimligtvis bort ha varit drivande i båda bolagen känns det lite märkligt men låt gå.

Enligt pressmeddelandet kommer Tele2 bli näst störst i sverige på marknaden och kunna erbjuda ett ännu kraftigare erbjudande till kund. Man kommer behålla en stark finansiell ställning och tillväxten kommer förhoppningsvis kunna öka i och med de nya möjligheter som erbjuds.

Synergier på 900 milj per år ser man som realiserbara och det är väl fint. Förhoppningsvis kommer det leda till stabilt ökande utdelningar framöver.

Den sedan tidigare sänkningen av Tele2s utdelning till 4 kr kommer att genomföras i vår enligt detta pressmeddelande vilket tills nu varit föremål för spekulation. Man har hoppats på en extrautdelning även om en stor affär har funnits med i spekulationerna.

Summering

På det hela taget tror jag att det här kan vara ett bra långsiktigt beslut för Tele2 men jag tror inte det kommer påverka så himla mycket på kort sikt. Jag tror vi kommer se en viss besvikelse över att dealen inte var bättre och att utdelningen blir så låg men när väl marknaden haft tid att förlika sig kommer det säkert att ge positiva eftekter på kursen också.

Jag hoppar således inte högt över denna nyhet utan dricker mitt morgonkaffe i lugn och ro och konstaterar att det är en ganska vanlig dag på börsen.

Vad tror du om den här affären?

Bildkälla: aftonbladet.se

4 kommentarer:

 1. Har själv ett relativt stort ägande av Tele2, och är väl inte överlycklig över en utdelningssänkning i år, inget jag räknat med. Tele2 backade 3,3% nu av denna nyhet, medan com hem gick + 7%.

  Får väl hoppas att de kan höja utdelningen nästa år istället, om det nu är en sån himla bra affär...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har ju varit känt ganska länge att de planerade att sänka till 4 kronor så den enda frågan har väl varit vad man skulle göra med det överflöd av stålar man skakat fram på sistone och nu vet vi det.

   Jag ser detta som en möjlighet att köpa lite till i Tele2 men jag väntar en liten stund för att se om det skakas fram mer information när dammet har lagt sig.

   Radera
 2. Valde själv att plocka bort Tele2 ur portföljen i höstas på grund av den kommande utdelningssänkningen men jag vette tusan om jag inte börjar vackla... Känns liksom som att framtiden ser rätt spännande ut.

  Funderar på om jag kanske skulle plocka in Kinnevik så får jag en del av hela rasket.

  Har du några tankar kring vilket håll Kinneviks utdelning kommer ta vägen i år?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte bli särdeles förvånad om Kinnevik delar ut runt 8,50 kr/aktie. Man har en god historik av att höja utdelningen och jag tror inte man vill bryta trenden. Det kan vara så att man väljer det försiktiga spåret och "bara" höjer till 8,25 kr (3,13%) men det är lite fattigt så jag hoppas och tror att deras "försiktiga" val är en femtioöring.

   Jag tycker det är trist att baissa mina egna innehav men jag hade nog också valt Kinnevik framför Tele2 just idag och jag kikar på just Kinnevik för AvL-portföljen den här månaden. Det skulle bli 2 aktier till och går kursen ned lite kanske jag väljer att köpa lite i den stora portföljen också. Tele2 väntar jag lite med.

   Radera