fredag 5 januari 2018

Bäst och sämst i portföljen 2017

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag har aldrig navelskådat portföljen på det här viset och letat upp bästa och sämsta investeringarna på ett års sikt men det kan ju faktiskt bidra till att man blir en bättre investerare så varför inte.De tre bästa investeringarna procentuellt har 2017 varit 

Tele2 med en uppgång på 42,37 % exklusive utdelningar.
Silverplats tar Atea med en uppgång på 38,34 % och skulle man lägga på utdelningen här är vi en bra bit över 40 %.
Bronset kniper Berkshire Hathaway med 35,22 % men även detta är exklusive utdelningar och valutajusterat. Nu råkar det vara så att Berkshire inte delar ut och precis utanför pallen hamnade Novo Nordisk på 34,86 % och skulle man inkludera utdelningar i detta skulle således Novo Nordisk krypa in på en bronsplats.

Sämst i portföljen procentuellt sett har under året varit 

H&M med en nedgång på 32,83 %.
Silver går till MQ som rasat 28,18 % och
bronset kniper KappAhl med en nedgång på 23,12 % (sedan investeringen och inte sedan årsskiftet)

Ett alldeles särskilt pris kan KappAhl få eftersom jag där måste erkänna att jag hade alldeles utmärkt dålig tajming när jag gick in i aktien men jag vill vänta in några kvartalsrapporter till och kanske en utskiftning av 6,50 kr/aktie också innan jag bestämmer dess öde.


 • Tele2          +42,37 %
 • Atea           +38,34 %
 • Berkshire   +35,22 %
 • H&M         -32,83 %
 • MQ            -28,18 %
 • KappAhl     -23,12 %

Men procenten är inte allt. I alla fall inte för oss investerare även om det kanske är det för den som skall köpa billig starköl. Det spelar mig mindre roll om ett innehav jag investerat 1 % av portföljen rusar 100 % ett år än om ett innehav med 10 % portföljallokering klättrar 15 % så jag valde också att titta på de rent monetära förändringarna i portföljen och kunde konstatera att det skiljde sig åt en aning.

Tele2 är fortfarande ohotad etta men på andra plats seglar Hemfosa upp följt av Atlas Copco. Detta beror givetvis på att Hemfosa är en så mycket större position i portföljen än vad Berkshire är och med sina 7 % av portföljen är de till och med dubbelt så stora som Novo Nordisk varför en uppgång på drygt 28 % är mer än tillräckligt för att rycka ifrån en aning. Atlas Copco ligger på 5 % portföljandel och är bara 1,5 % större än Novo men 28 % uppgång för Atlas räcker även där för att sno en pallplats men det är ganska trångt där uppe.

En annan spännande notering jag gör är att Castellum med sina 10 % i uppgång ändå hamnar väldigt nära pallen i monetära termer då de har en portföljandel på en bit över 5 %.

Negativt 

Monetärt är det tveklöst H&M som har kostat mig mest pengar i år följt av OHI som varit ett bottensänke trots en rejäl utdelning. På bronsplats hamnar faktiskt Kopparbergs vilket givetvis inte är särdeles konstigt om man tittar på portföljandel och samtidigt tar i beaktande att aktien backat nästan 20 % i år vilket är väldigt nära pallplatsen även procentuellt.


 • Tele2              +++
 • Hemfosa        ++
 • Atlas Copco   +
 • Kopparbergs   -
 • OHI                - -
 • H&M             - - -


Bäst tajming

Även om jag med enkelhet konstaterar att jag mår bra av att vara långsiktig så har jag haft lite tur också. Sedan jag köpte Brinker International (EAT) i slutet av november har aktien klättrat över 20 % och Fortnox har klättrat 25 % sedan slutet av juni. Sedan en kompis tipsade mig om Eolus Vind och jag faktiskt fick tummen ur att analysera bolaget och köpa i slutet av oktober har den aktien också klättrat dryga 20 % så även om det med hästlängder väger upp min kassa investering i KappAhl så står dessa tre bolag bara för lite drygt tre procent av portföljen varför en nästan 30 %-ig uppgång i Hemfosa gör enormt mycket högre avtryck på portföljen.

Summering

Jag mår bra i min strategi men visst kanske det hade varit värdefullt att vara snabbare på säljknappen ibland eller göra ännu mer djupgående analyser eller kanske tvinga sig att ha längre och bättre historik i de bolag jag väljer för hade jag helt skippat de tre monetärt värsta surdegarna i år och istället lyckats åstadkomma nollavkastning med de pengarna hade portföljen presterat närmare 1,5 % bättre 2017 än den gjorde men i gengäld innebär förmodligen det också att jag hade sålt Tele2 eller Atlas vars värderingar är skyhöga och hade jag gjort det hade vi varit tillbaka på ruta noll igen.

Jag är inge bra på att köpa och sälja. Jag är ganska bra på att köpa och behålla och jag tror att jag fortsätter med det även nästa år trots att jag bara följt index under 2017 med en portföljavkastning på 13 %.


Bildkälla: freeimages.com

5 kommentarer:

 1. Det är lite surt att OHI har tappat så pass mycket. Hela REIT-sektorn för SNFs har fallit en hel del under 2017, hoppas på tillbakastuds under 2018.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, REITs har för ovanlighetens skulle vart lite av en surdeg sista tiden. Men, jag äger dem inte för kursuppgångs skull, utan för förmågan att leverera fortsatt bra kassaflöde. Och där är jag inte lika oroad som många andra tycks vara. Jag ser det istället som att detta ger mig möjlighet att återinvestera utdelningarna till riktigt bra yield. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera
  2. Jag hoppas väl på att 2018 blir året då SNF-ekonomin klargörs men så länge de bara klarar att hålla sig så kommer det ändå bli en ganska bra investering på lite sikt.

   Radera
 2. I H&M och Kopparbergs fall är väl ändå historiken rätt bra, problemet är att förväntningar på vinsttillväxt har varit orimligt uppskruvade. I mitt fall sticker IPO ut om man tittar över hela 2017 viket kanske inte är så konstigt då de tenderar gå kraftigare i endera riktningen än andra aktier:

  Ripasso +138%
  Scandic 37%
  Beijer 35%
  Hemfosa och Nobina 31%
  H&M -25%
  Alligator -34%
  Minesto -39% (-24% idag)

  Att inga utländska innehav finns med beror på att kronan stärkts under 2017 som helhet. VFC, Tomra och ATEA bäst utveckling där. Multiconsult sämst. OHI köpte jag en liten post i på vinst och förlust när den handlades till en YOC runt 10% och därför är min förlust där 3 procent än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt där. Ripasso har jag kikat på men jag missade nyemissionen så då fick det vara för tillfället :-)

   Vi får väl hoppas att vi får lite ny information i våra surdegar så att vi kan fatta vettiga beslut i frågorna. Minesto känns dock jobbigt. Vad var det som fick aktien att rasa 24 % på en dag?

   Tack för att du delar med dig

   Radera