måndag 1 januari 2018

Månadsavstämning december

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Vi har precis sett slutet på 2017 och året 2018 tar sina första trevande steg ut i verkligheten och de flesta återhämtar sig efter en nyårsbaluns men familjen AvL har en 11 månader gammal dotter som vaknar halv sju oavsett vilken dag det är så det är bara att börja sitt nya år med ett stort leende och en leverpastejsmörgås.

De sista veckorna av 2017 fick dottern fyra nya tänder vilket hon kombinerade med en rejäl förkylning varför hela familjen gått som zombies här hemma. När man dessutom tittar in på portföljen och ser att det ena efter det andra bolagets aktiekurs svänger med 10-15 % och de här jädra Mifid 2 reglerna kraftigt begränsar vilka ETF:er vi får tillgång till i framtiden, då känns det extra grått men trägen vinner.

Det kommer att komma lite årssammanfattningar och framförallt framåtblickar mot vad 2018 kan tänkas innebära för familjen AvL men nu tänker jag fokusera på det här dagboksbladet vilket skall reflektera över december månad.

Bild: Pixabay.com


Ekonomi

Det är förvånansvärt trist att inte få ett stadigt kassaflöde varje månad. December månad är en av de utdelningssvagaste månaderna i kombination med att jag nästan inte tjänat några pengar på bloggen eller andra projekt så den här månaden sparar jag mer än hundra procent av min inkomst om man inkluderar amorteringar i sparandet. Det är en spännande ekvation som bara går ihop genom att min hustru betalar allt med sin lön.

Det jag saknar mest är de ganska extensiva aktieköpen för allt annat har jag redan vant mig vid. En vanlig månad rullar det ut räkningspengar och en handfull silfverpenningar i nöjesslöseri och resten är sparande. Nu rullar det bara ut räkningspengar vilket är ganska trist men jag skall nog överleva det här I-landsproblemet.

Portföljutveckling

J/&#%la skräp! Här går man hela året och spöar index och så kommer sista veckan och sabbar det hela. Jaja... Vad är väl en bal på slottet.

Totalt är AVL-index ned upp 0,23 % (-0,4 %) under december så inget att hänga i julgranen men vissa aktier svänger mer än andra helt klart. YTD är AvL-index upp 14,63 % (14,29 %) och med det kan vi stänga böckerna.

Portföljen har haft det tungt under hösten och det handlar nog mycket om ett gäng ganska dåliga portföljbeslut med klädesbolagen i toppen där. I december visar portföljen en blygsam uppgång hela vägen fram till sista veckan då jag petades under nollan och landade på -0,32 % (-0,28 %) men YTD är portföljen upp 12,54 % (12,90 %). Portföljernas volatilitet är dock inte högre än 6,54 % (6,53 %) vilket är klart under OMXSGIs volatilitet på 9,4 % (9,2%).

Riktigt så illa är det inte så att sista veckan sabbade hela kalaset men veckan innan jul gick ganska hårt åt portföljen och tills dess låg jag ganska bra till men skall man vara ärlig så förlorade jag kampen mot mitt index i höstas när H&M började dala på riktigt. Nu är 13 % inget att gråta över men ett år som vilken pilkastande apa som helst hade kunnat spöa index med hästlängder känns det ganska tungt. Skillnaden mellan mig och apan är väl att jag vet vad som gått trögt.

Sen kan man ju analysera mitt jämförelseindex och konstatera att den svenska delen bidrog med 3,82 %, räntedelen med 0,03 % och de resterande 10,78 % var den utländska delen. Ser man till min portfölj istället kan jag konstatera att min utländska del i år har presterat lite drygt 7 % vilket är en stor bidragande anledning till att min portfölj laggar mot index men också en av anledningarna till att ett annat år än detta kan bli bättre.

Sparande

Jag återkommer till detta att jag saknar inkomst varför det är fullständigt orimligt att redovisa en sparkvot. Den här månaden har min inkomst kunnat räknas i hundralappar om man inte tar hänsyn till portföljen och då är det ganska magstarkt att mäta sparkvot baserat på inkomster och utgifter för när jag inte behöver betala en pinal själv utan blir försörjd och dessutom får jag en månadspeng av hustrun så innebär ju detta att jag i praktiken sparar mer än min inkomst vilket vore vansinne att hävda så vi återkommer i februari/mars med detta.

Utdelning

December är en ganska svag utdelningsmånad. Den tävlar med september om att vara sämst och det brukar pendla lite fram och tillbaka men i år var det faktiskt september som tog jumboplatsen med knapp marginal. Utdelningarna täckte trots detta 9,92 % (22,06 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker till mobil, bredband och försäkringar en genomsnittsmånad.

Då var utdelningsåret till ända och jag kan konstatera att det inte riktigt gick att ta sig hela vägen till målsättningen om 21 % kostnadstäckning från mottagna utdelningar. Däremot var det inte skitlångt bort. Hade jag haft en vettig lön de sista månaderna på året är det till och med ganska troligt att jag hade kommit i mål.

På årsbasis har portföljen trots allt täckt 18,56 % (17,73 %) av årskostnaderna och dessa årskostnader är ju indexerade upp med 10 % jämfört med föregående år så om utgiftsnivån varit kvar på föregående års nivå hade siffran istället varit 20,41 % och missen hade varit försumbar i kronor och ören räknat. Men men, man kan inte få allt här i världen.

Det är förövrigt skitkul att se utdelningarna öka år till år och jämfört med föregående års december mottog jag faktiskt hela 264,63 % (7,11 %) mer utdelningar. Tyvärr från låga nivåer; tänk om jag hade upplevt samma utveckling på utdelningarna i april/maj.

Totalt innebär detta att jag mottog 22,83 % mer utdelningar 2017 jämfört med 2016 och med de mottagna utdelningarna hade jag totalt kunnat vara ledig två månader och en vecka extra om arbetsgivaren tillåtit det, vilket verkligen inte är fy skam. Det är VERKLIGEN inte fy skam.

AVL-Portföljen

Det lilla sparprojektet AVL-Portföljen är inte längre så litet. Nog för att många har mer pengar än så här men 12.000 kr är pengar det också. I december köptes det in 1 aktie i Nordea in för 97 kr/st och en Investor A för 380 kr vilket totalt summerades till 477 kr. Nästan en identisk månad jämfört med november. Kontot ser ut som nedan.

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 12411 kr (insatta medel 11.500 kr) vilket innebär att vi fått 911 kr (824 kr) kr eller 7,92 % (7,50 %) i avkastning på 21 månader. Snart uppe på två år och avkastningen är medioker men kikar vi på årets avkastning ligger den på 8,97 % vilket för all del är aningen lägre än både AvL-index och svenska indexet men då portföljen fortfarande är under uppbyggnad tycker jag allt att det är acceptabelt. Nästa år hoppas jag att portföljen skall börja leverera en rimlig avkastning.

Livskvalitet

Den här månaden har varit riktigt tuff. Joy har varit förkyld i ett par veckor i kombination med inte mindre än sex nya tänder och som grädde på moset har hon börjat gå. Ingen mat, ingen sömn med påföljande tjurighet och ett omåttligt intresse för att springa runt och riva i saker. Pappa börjar bli ganska trött.

Men det finns hopp om livet. Fru AvL var ledig i mellandagarna och trots att både hon och jag då var förkylda själva innebar det en ganska rejäl avlastning tillsammans med att bäbisen nu verkar må bättre så med lite tur blir januari en riktigt bra månad.

Hälsa

Vi kan väl konstatera att just årets hälsomålsättning har gått åt fanders. Det har gått så dåligt att jag i december till och med valde att fylla dagarna med choklad som ett sätt att dämpa den fantastiska trötthet som infann sig och när det ändå var hopplöst kört provsmakade jag årets nya smak av skumtomte. En skumtomte med en lätt bismak av lingon var väl okay men jag tycker nog att Cloetta gärna hade kunnat vara generösare med lingonen.

Jag är således större än jag var den förste januari men jag lider inte så himla mycket av det. Dock är det så att när vi går mot ljusare tider och en mer aktiv bäbis är förhoppningen att aktiviteten skall kunna öka igen. Vi får väl se men något hälsomål blir det nog inte för 2018 för det är bara fånigt.

Summering

Jag är en gladare, rikare och tjockare man som nu är ett år äldre igen. Livet har försett mig med en hel del spänning under 2017 och jag gissar att 2018 kommer bli en ganska häftig berg- och dalbana det också.

Må väl allihopa


Bildkälla: pixabay.com och nordnet.se

6 kommentarer:

 1. Gott Nytt År och tack för en trevlig blogg!

  Ja det där känner vi igen, december och november är sorgebarn utdelningsmässigt. Har tänkt skyffla in lite pengar i Disney eller något annat megabolag som delar ut kvartalsmässigt och ofta i december för att förbättra det något. Sista veckan blev inte jättebra värdemässigt, man får ta igen det på utdelningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning

   Man kan ju alltid skyffla från en månad till en annan när man börjar använda pengarna men ett jämnare flöde är ju trevligt. Nästa år blir säkert ett bra år.

   Radera
 2. Att vara gladare, rikare och tjockare är minsann inte så illa!

  För oss som inte klarade av att slå index är det dock inte så kul att höra att man är sämre än en pilkastande apa. Sanningen svider! :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon

   Ja sanningen är svår och jag var kanske lite provocerande i mitt uttalande men i år har nästan allt gått upp förutom klädbolag och jag har givetvis tankat på av bara h/&%vete i klädbolag för att så effektivt som möjligt sänka min egen utveckling. Men 2018 är vårt år

   Radera
  2. Jag hoppas du får rätt och vi aktieägare i H&M får ett bättre 2018 än 2017...

   Radera
  3. Jag vill också vara övertydlig med att kritiken jag ger är mot mig själv. Vi har alla olika investeringsstilar och strategier och i dagsläget är min strategi ett test. Om jag inte överpresterar hustruns passiva portfölj på sikt skall jag inte hålla på så därför är det lite extra känslosamt för gubben 😁

   Jag ser verkligen fram emot kapitalmarknadsdagen.

   Radera