tisdag 9 januari 2018

Nya mål för 2018

Under 2016 och 2017 har jag jobbat på treenigheten ekonomi, hälsa och nöje och jag har strävat mot mina uppsatta mål vilka, för 2017, löd att jag skulle spara 60 % av min nettoinkomst, täcka 21 % av mina årskostnader med portföljens utdelningar, jag skulle inte äta godis och sist men inte minst skulle jag guldkanta varje månad med någonting utöver det vanliga.

Bild: Freeimages.com


Hur har det gått?

Mål 1: Spara 60% = Jag lyckades spara 50,79 % av min nettoinkomst vilket ju inte når upp till målet men det kunde man nästan ha gissat från början. Det var ett högt satt mål men fram till hösten var jag på god väg. Innan lönen upphörde låg jag på 56 % men sedan inkomsten stagnerade har det inte riktigt varit möjligt att spara på det sättet vilket dragit ned totalen lite. Oavsett är jag oerhört nöjd och stolt över att ha klarat av att spara hälften av min nettoinkomst. Jag har för all del inte tjänat några vansinniga summor pengar i år men det är fortfarande inte skorpsmulor på kontot.

Mål 2: Täcka 21 % = Efter att ha indexerat upp konsumtionsnivån med 10 % för att bättre matcha de nya förutsättningarna med barn, större boende och ny bil konstaterade jag snabbt att det skulle bli tufft. Kombinera det med att inkomsterna gick ned avsevärt så är det ändå ganska imponerande att portföljen lyckades täcka 18,56 % av ett genomsnittligt års konsumtion. Jag är mycket nöjd även med detta även om jag inte nådde hela vägen fram.

Mål 3: Inte äta godis = Det har gått ganska dåligt. Jag har ätit godis och sötsaker i ohemula mängder men oftast när undantaget gäster varit aktuellt vilket inneburit att mina straffsanktioner varit verkningslösa. Jag har helt enkelt varit för slapp med detta under året och självklart kan jag hitta ursäkter och undanflykter men till syvende och sist så är det viljan som svikit.

Mål 4: Happy tings = Jag har upplevt massor under året och även om jag inte gjort nya saker varje månad måste jag säga att jag har upplevelser nog för hela året även om de är spridda lite ojämnt. Vi har fått tillökning i familjen vilket måste räknas främst bland upplevelserna. Att köpa en större och finare lägenhet har också varit en njutning men bara att ta en fin cigarr i solen har varit underbart. Anledningarna att vara lycklig har varit många.2018

Det vore tråkigt att arbeta utan mål och jag kan ju inte heller tillåta mig att slappna av men det vore nästan ännu tråkigare att bara kopiera förra årets mål och köra på i gamla hjulspår så det är dags att skruva åt lite och förändra lite. Det är ju dessutom så att de där jämrans hälsomålen aldrig verkar funka så nu får det bli bot och bättring.

Mål 1 Sparkvot: Jag vill fortsätta ha ett sparmål och jag tror att ett procentuellt sådant kan fungera ytterligare ett år även om inkomsterna kommer vara skrala. Planen är att familjen skall leva sig igenom 2018 ända fram till september utan inkomst högre än att den just täcker utgifterna. Med den typen av förutsättningar tror jag det är mycket begärt att tro att 60 % eller ens 50 % av nettoinkomsten skall kunna sparas. Jag kommer räkna med amorteringar i mitt sparande och jag kommer för nästa år räkna ut familjens inkomster totalt och dela dessa med två för att få fram "min" inkomst och mitt sparande. Med dessa justeringar tror jag att 15-20 % sparkvot skulle kunna vara rimligt att anta men ett rimligt mål vore ju skittråkigt så det kan vi inte ha. Jag dubblar det och siktar på 40 % sparkvot för 2018.

40 % sparkvot

Mål 2 Passiv inkomst: De ekonomiska målen kan vara ganska raka och enkla och jag tror jag fortsätter med att försöka öka min passiva inkomst eftersom det är det som kommer se till att jag kan gå ned i arbetstid.

Förra året indexerade jag upp min kostnadsbas med 10 % för att möta de nyheter som introducerades i livet. En snabb genomlysning av utgifterna för 2017 säger att den nivån förmodligen är ganska rimlig som ett genomsnittsår. Vi har tagit ett par större kostnader under hösten men skulle vi periodisera dem på nyttjandeperioden skulle vi med god marginal komma under genomsnittsårets kostnader.

Jag nådde nu inte hela vägen upp till mitt högt uppsatta mål om 21 % kostnadstäckning genom passiva inkomster för 2017. När jag tittat i mina kalkyler och funderar på vilka inkomster som kan tänkas trilla in på kontot under 2018 tror jag egentligen att målet 21 % skulle kunna vara ett rimligt mål för 2018 eftersom amortering inte genererar någon inkomst och det kommer utgöra majoriteten av mitt sparande 2018. Nu vore det otroligt trist att stanna vid 21 % så om vi hoppas på 5 % utdelningsökning i portföljen och en rimlig direktavkastning på nysparandet kan det kanske gå att komma upp i 21-22 % täckning men det finns ingen som lyckats väl genom att vara medioker så nu kör vi.

Mitt mål för 2018 blir därför att in på kontot mottaga utdelningar som kan täcka 23 % av mina årskostnader vilket är de ingående 18% + 5 nya %. Oerhört svårt men skam den som ger sig.

23 % kostnadstäckning med passiva inkomster


Mål 3 Hälsa:

Jag pendlar runt 100 kg igen och det är oacceptabelt att gå över ett deciton. Mål tre blir alltså ett negativt formulerat mål och jag vet att det är olämpligt men jag gör det ändå.

Väga under 100 kg vid varje kvartalsslut

Mål 4 Nöje: Det är svårt att kvantifiera livsglädje och nöje tycker jag. Jag är ju dessutom inte så förtjust i att vara ute och svänga mina lurviga eller resa så jag vet inte riktigt hur jag skall få ett välavvägt mål men jag behöver nog också ett mål för att inte fastna.

Jag tror att en pryl varje månad som skall vara speciell och kul är svårt för hur skall man definiera vad som är tillräckligt? Men en gång per kvartal kan funka. Minst en gång per kvartal skall vi gå på restaurang, gå på bio, besöka ett häftigt slott, göra en speciellare utflykt, köpa en present till mig eller hitta på någonting annat som har en lite större inverkan på vardagen.

Hitta på någonting speciellt per kvartal

Och då var vi klara.

Utmanande mål men inte omöjliga. Vad tycker ni?
Bildkälla: freeimages.com

6 kommentarer:

 1. Lycka till! Du fixar det!
  /Pappa betalar?

  SvaraRadera
 2. Lycka till med dina mål. Att ha ett mål för sin hälsa tror jag är väl investerad tid. Kanske hitta någon kompis/granne att träna med? Jag tycker det är astråkigt att träna själv, men brukar springa/simma med en kompis någon gång i veckan. All träning är nyttig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag tror du har rätt men hälsomålet är riktigt svårt när 100 % tid och energi går åt att se till att bäbis skall överleva. Det blir inte mycket tid över då jag är pigg nog att utföra någon form av krävande handling men jag hoppas att det skall erbjudas fler möjligheter ju äldre Joy blir.

   Radera
 3. Hög igenkänningsfaktor på både mål och resultat! Det krävs en hel del jobb att få allt på en gång. Men, som man brukar säga, det man söker kommer till slut att hitta en. Du fixar det, kämpa på!

  /Maxa Allt

  SvaraRadera