tisdag 23 januari 2018

AvL-Portföljen ökar i Svolder

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Den lilla portföljen AvL-Portföljen växer och växer. Vi har nu snart hållit på att spara i två år och varje månad går det in ytterligare en 500-ing i portföljen. Jag satte igång det här projektet för att motivera de som aldrig sparat tidigare och försöka visa på vad ett långsiktigt sparande kan innebära för hushållskassan.

Portföljen går alltid att följa på Shareville men det är inte särdeles rafflande eftersom vi bara gör ett köp i månaden.Två månader i rad har vi köpt Investor och Nordea och även om jag fortfarande tycker att det ser ut att vara rimligt att köpa de här bolagen vill jag ha en gnutta balans i portföljen. Balans så som i branscher, bolag m.m. Det spelar inte så himla stor roll om ett bolag väger tyngre än de andra så portföljen behöver inte vara likaviktad men nu ligger det ganska mycket industri i portföljen och då kan det vara intressant att fylla på med någonting annat.

Jag väljer den här månaden ytterligare ett ganska tråkigt bolag. Tråkigt ur den aspekten att man med investmentbolag inte behöver göra så mycket själv. Jag vill ha mer smått som kan ge en större skjuts uppåt när de växer och jag vill ha en hygglig bredd i investeringen. Svolder är som en billig småbolagsfond och när de dessutom handlas lite billigare än vanligt är jag glad och nöjd. Ett av deras bolag, Scandic vinstvarnade för ett tag sedan vilket satte press både på Scandic och Svolder.

Jag är inte så orolig för just detta eftersom det finns betydligt fler bolag i portföljen och på lång sikt tror jag på de flesta av innehaven.

Köp

Den 22/1 köptes 5 st aktier i Svolder för 103 kr/st in vilket blev 515 kr totalt eftersom vi fortfarande åtnjuter courtagefri handel.I dagsläget har portföljen ett totalt värde på 13451 kr (insatt 12000 kr) vilket innebär att vi fått en total avkastning på 12,09 % sedan start. Det första året låg vi långt efter index men eftersom det tar en stund att bygga upp en portfölj är det inte så konstigt. Nu börjar det dock se bättre ut.

Om man dessutom tittar på avkastningen på investerat kapital med hjälp av Nordnets portföljrapport ser vi att det ovanstående antagandet stämmer ganska väl. År ett var uppbyggnadsfasen men levererade ändå 11,44 %

Portföljen första hela året
Portföljen hela perioden

På hela perioden har portföljen levererat respektabla 19,44 % men som ni ser i dessa två grafer gick Stockholmsbörsen som en oljad blixt vilket gjorde att vi laggade efter men titta i grafen här nedan.

Portföljen senaste året

Det senaste året har portföljen avkastat nästan 16 % och senaste månaderna har portföljen till och med dragit ifrån lite.

Det är givetvis alldeles för kort tid att spekulera i portföljens styrka men det är ibland viktigt att backa tillbaka lite och se en längre tidshorisont. Det kan givetvis också vara bra att räkna på avkastning på NAV för den där första tusenlappen har hunnit avkasta väldigt mycket mer än den sista så även om vi "bara" hunnit få 12 % i total avkastning baserat på totalt insatt kapital har vi alltså fått nästan 20 % på NAV vilket är betydligt mer respektabelt.

Bildkälla: att välja lycka och nordnet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar