fredag 11 mars 2016

Mer godis till folket - Cloetta till portföljen

I höstas skrev jag om att jag skulle sluta med sötsaker i ett led att leva lite hälsosammare och i samma inlägg filosoferade jag över vad jag skulle välja att göra av alla de pengar jag sparade när jag slutade äta godis.

Då konstaterade jag att Cloetta gärna fick ingå i min portfölj men att de inte delade ut och att det gjorde mig tveksam till om jag kunde ha dem i portföljen nu när jag har lagt ned min investeringsstrategi på bordet för allmän beskådan. Istället gick jag och gnagde på det här och ju mindre godis jag åt desto mer ökade suget på annat. Talesättet går ju "summan av lasterna är konstant" men jag är inte helt övertygad om att jag vill hålla med om att investerande och sparande skulle vara en last.

I slutet av februari, precis innan lön fick jag så nog och köpte en pyttepost i Cloetta för att kunna hålla koll på dem lite närmare och jag sa då att jag skulle köpa in mig om kursen sjönk. Sedan dess har jag fått tillfälle att läsa in mig i bolaget och jag gillar vad jag ser.

Jag kikade på insynshandeln och ägarstrukturen och kan konstatera att det finns ett starkt centralt ägande i AB Malfors Promotor och så sent som 19/2 -16 hostade de upp slantar nog för att köpa ytterligare 1.000.000 aktier i bolaget. Man kan också se att det är väldigt få insynspersoner som säljer sina aktier och det tycker jag talar sitt klara språk. De anställda tror på bolaget och dess framtid.

Affärsvärlden tror tydligen också på Cloetta eftersom de i veckans utgåva satte en köprekommendation på bolaget. Där skriver man att aktien säljs för P/E 13 på innevarande års estimat och även med de nyss rapporterade siffrornas P/E 19 är nivån acceptabel. De lyckades öka EPS med 60 % och styrelsen meddelade att man har fokus på tillväxt men att man också har kommit till en nivå där man har kontroll över balansräkningen och sin skuldsättning på ett sådant sätt att man nu är bekväm med att föreslå en utdelning.

Utdelningsnivån man tänkt sig är 50 öre per aktie och med en kurs på 25.90 kr ger det en avkastning på ungefär 1.9 %. Det är inte extremt högt men det är heller inte fickludd. Tar man dessutom i beaktande att bolaget har som långsiktig målsättning att dela ut 40-60 % av vinsterna och att en halv krona bara är 37 % av årets vinst per aktie om 1.35 kr finns det utrymme uppåt.

Sedan introduktionen har kursresan gett i genomsnitt 15 % per år men än så länge har man bara delat ut en gång tidigare vilket gör att den stadiga utdelningshistoriken saknas. Det är dock min förhoppning att man nu anstränger sig för att både växa och dela ut.Nettoomsättningen har haltat och lika så vinsterna men man har gjort rejäla strukturella förändringar, hanterat sin skuldsättning och sett över sin kostnadsmassa vilket ger att lönsamheten kan öka och potentialen finns där för förvärv.

Personligen är jag dessutom övertygad om att godis är en sån där produkt som folk tar till när världen blir lite dystrare. Om ekonomin i övrigt haltar köper man mer godis för att i alla fall få lite tröst och guldkant på sitt fredagsmys och även om hälsotrenderna slår mot sötsakerna finns det enorma marknader att expandera på.

Till skillnad från övriga marknaden har Cloettas aktie klättrat nästan oavbrutet men sedan toppen i januari har kursen kommit ned en liten bit i alla fall och handlas nu 10 % under ATH. Jag tror att det kan komma en sättning vilken kan vara ett lysande tillfälle att gå in i aktien men tills dess fyller jag ändå på och gör Cloetta till en del av min långsiktiga utdelningsportfölj.

Hur tänker du kring Cloetta?

Bilder: Cloetta.com

8 kommentarer:

 1. Jag skrev om bolaget häromdagen då jag tänkte lite som du att man borde köpa en liten post bara för att ha bolaget på radarn. Är en gottegris av rang själv så varför inte äga det man använder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spara För Livet!

   Great minds think alike :-)

   Jag tänker som Investeraren i de här lägena och du är ju inne på samma spår...

   http://blogg.ekonomikunskap.com/2016/01/07/en-vanlig-dag-ur-en-borsnords-perspektiv/

   Lycka till

   Radera
 2. Ungefär som du resonerar kring Cloetta resonerar jag kring Boston Pizza; jag tror att folk ibland äter pizza även i sämre tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav!

   Jag har för mig att jag har sett en undersökning om att billiga restauranger, matbutiker och andra "billiga" nöjen brukar gå bra i bra tider men ju bättre det går desto sämre går den här typen av verksamhet (men det går fortfarande riktigt bra) och sedan när det vänder behöver folk fortfarande unna sig saker och då drar man in på det mesta annat och det man unnar sig är att gå på pizzeria, Mc Donalds, fika och fredagsmys...

   Vi har världen framför oss och jag har ögonen på Boston Pizza också... Jag gillar dem men har dåligt med likviditet nu :-)

   Radera
 3. Cloetta är helt klart intressant att ha med i portföljen, men direktavkastningen är i minsta laget och jag kräver vanligtvis mer än så. Men som du påpekar bör det vara möjligt för bolaget att öka utdelningen framöver.

  Jag avvaktar med Cloetta tillsvidare, men bolaget ligger på bevakningslistan och kommer säkert plockas in i portföljen längre fram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går ju in nu med teorin att det är bra att gå in i tid för nästa år när utdelningen höjs med 50 % då blir det åka av :-)

   Men jag förstår att du avvaktar och i ärlighetens namn är det ett av mina allra minsta innehav och jag kommer öka försiktigt.

   Lycka till med investeringarna

   Radera
 4. Jag är en riktig choklad- och godisälskare, och kände att jag åtminstone vill ha en liten post Cloetta i portföljen, så det blev köp av 20 st denna vecka :) Köper ändå långsiktigt, så om utdelningen stiger med åren så blir det nog bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tryggpension

   Jag tror att du har gjort ett bra val på lång sikt. Jag borde göra som du och köpa 20 aktier till nu när lönen kommit.

   Lycka till med investeringarna

   Radera