lördag 12 mars 2016

Salt choklad- och kolapaj

I torsdags var det en tjej på jobbet som hade med sig fredagsfika eftersom hon skulle sluta. Hon ska sluta sin praktik, läsa färdigt och sedan när terminen är slut kommer hon tillbaka och börjar arbeta "på riktigt" så det var glada miner laget runt. Fredagsfika på en torsdag var det för att jag är ju bara där ett par dagar i veckan och hon ville att vi alla skulle vara med. Väldigt trevligt och gulligt att hon tänkte på mig.

Igår släppte jag en liten text om Cloetta och det blev ett ganska populärt stycke. På Facebook såg jag att det föranledde diskussioner och en hel del av dem rörde hälsotrender och sockrets skadliga inverkan på folket osv. Jag kan helt och fullt ställa mig bakom oron och dessutom sälla mig till de som förespråkar att det är rimligt att minska sitt intag av socker. Dock tror jag att Cloetta har en ljus framtid framför sig med stora marknader att konkurrera på och många marknadsandelar att ta från andra och att hotet från minskad sockerkonsumtion sannolikt inte kommer påverka affärerna. Åtminstone inte i närtid.

Jag är alltså medveten om att vi konsumerar för mycket socker och jag tycker det är fullständigt rimligt att vi skär ned. Jag är också av den direkta åsikten att allt du gör för mycket är skadligt för dig på ett eller annat sätt men kärnan i den meningen är "för mycket". Att dela en påse Gott & Blandat i familjen någon lördag i månaden som enda sötsak kommer sannolikt inte ge stora skadliga effekter på hälsan men att peta i sig en påse om dagen, själv, det är en annan femma.

Var leder då det här inlägget. Det är viktigt att vi försöker ta hand om oss. Äta sunt och motionera regelbundet men det är också nyttigt för själen att vi ibland tillåter oss att njuta lite. Därför tänker jag i kväll njuta av en salt choklad- och kolapaj efter samma recept jag fick prova på jobbet i torsdags och jag kan innerligt rekommendera det samma för alla som råkar vara intresserade. Den är riktigt god. Något att ta med sig dock är att saltmängden är lite i överkant. Börja med en fjärdedel och smaka dig fram. Du kan också ha i betydligt mindre vatten i karamellen för vattnet skall bara kokas bort ändå och ju mer du har i desto längre tid kommer det ta att koka bort. I övrigt är det ett extremt trevligt recept som med fördel kan göras glutenfri och laktosfri så att jag kan äta slutprodukten.

Receptlänk: Salt choklad- och kolapaj

Ha en underbar lördag allihopa


Bild: Recept.nu/Frida Wismar

2 kommentarer:

 1. Vad är det dom säger....summan av ens laster är alltid konstant;) Jag tror precis som du att Cloetta kan vara ett bra företag över tid trots deras fokus på sockret. Alla och envar har ett ansvar för sin hälsa och ens hälsa sitter inte enbart i det vi stoppar i oss, iblnad behöver vi för den psykiska hälsans skull få unna oss saker.

  Ha en fin vecka!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn

   Jag tror att det mesta har sin plats. Godis är ett väldigt trevligt njutningsmedel men det är när konsumtionen går till överdrift som det blir ett problem.

   Lycka till

   Radera