söndag 20 mars 2016

Veckobrev 11

Jag kan inte riktigt säga att vårens första svenska utdelningar har kommit den här veckan för preffarna har delat ut innan och det har ju faktiskt inte kommit några utdelningar från Castellum eller Nordea ännu men de bolagen har haft X-date. Jag har inte hunnit skriva om Nordea ännu men för tre-fyra veckor sedan köpte jag en liten position (>1% vikt i portföljen) i syfte att bevaka bolaget. Jag siktar på att öka stadigt i detta innehav och hoppas på att nästa år få en rejäl slant i utdelning. 7 % i direktavkastning är ju inte fy skam.

Jag har ägnat mig åt portföljfrämmande IPO-bingo som har skänkt en liten slant till kassan men när jag berättade för hustrun att jag hade köpt aktier i Leo Vegas blev det sånt ljud i skällan att jag antingen kommer välja att låta bli såna bolag i framtiden eller helt enkelt inte berätta det... Hmm, vi får väl se vad som händer.

Vi har också fått nyheter om att Tobin funderar på att lösa in sina preferensaktier och det är ju lite synd med ett bolag som ger över 10 % direktavkastning. Jag håller till inlösen och skulle kursen av någon anledning falla närmare 110 kr så köper jag mer. För den som inte följer Tobin slaviskt kan jag meddela att inlösenpris är 110 kr men eftersom bolaget måste dela ut minst 5.75 kr innan inlösen kan ske finns det möjligheter att få några kronor i förtjänst även om man köper aktien lite dyrare än så.

Morgan Stanley fick många av H&M´s ägare att sätta i halsen i veckan när de berättade att de ansåg att aktien var värd 160 kr och inte de 270 kr den handlas för nu. Personligen fick jag lust att slänga mig över säljknappen i rödglödgad panik men halvvägs dit ryckte det till med en bedövande snärt i långsiktighetskopplet och jag nådde inte hela vägen fram. När adrenalinet lagt sig lite blev det köpknappen istället när jag kommit fram till att mitt långsiktiga resonemang fortfarande håller. Det var fler som tänkte som jag bla Gottodix på Molekylär Ekonomi som hjälpte oss alla att behålla lugnet med en välgrundad genomgång. Även Chansar mest och de lite nyare Pengaregnet och Framtida Frihet plockade upp tråden och det verkar vara konsensus att sitta still i båten och personligen ser jag dipparna som utmärkta investeringstillfällen.

Under veckan bestämde jag mitt jämförelseindex mot vilket jag skall jämföra min utveckling och än så länge går det bra. Jag la dessutom till ett nytt portföljbolag i STAG och konstaterade att umgänge är en underskattad sparform och att jag tog tillfället i akt att "spara" lite i går tillsammans med en gammal vän jag inte sett på länge.

Hoppas veckan har varit givmild mot er och att ni som jag ser fram mot nästa vecka.

Bild: Freeimages.com

4 kommentarer:

 1. Tack för det lilla omnämnandet!

  Jag ser verkligen fram mot nästa vecka, och det är till stor del eftersom det kommer komma ytterligare lite utdelningar till mitt konto :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner med dig. Extrapengar är roligt :-)

   Radera
 2. Får passa på jag med att tacka för omnämnandet, känner mig hedrad:)

  Äntligen löningsvecka samt skattebesked, tror det kan bli en ganska trevlig vecka!

  Ha det gott!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det ja. Den 22e släpps deklarationen. Det är inte alla som ser fram mot den men jag skattesparar ju så det skall bli riktigt trevligt att se hur det gått och om SKV håller med mig i år också.

   Håller tummarna för en stor hög extrapengar att pumpa in i portföljen.

   Radera