onsdag 4 januari 2023

Sammanfattning 2022

2022 läggs till handlingarna. Det har varit ytterligare ett år fullt av känslomässiga berg- och dalbanefärder.

På det personliga planet har herr AvL upplevt astman från h%&vetet där jag under året gick från en ganska låg dos kortisoninhallationer till någonting som kan anses maxdos. Detta kombineras med allergimedicinering och tillfälliga doser av extra kortison i tablettform och ytterligare läkemedel för att jag alls skall kunna andas. Förkylningar gör det extra knepigt...

Jag lyckades ju också införskaffa mig ett förlamande diskbråck och en psykisk ohälsa i kombination med stressymptom relaterade till både jobb och privatliv.

Ett hälsomässigt skitår rent ut sagt men det är väl egentligen inga nyheter.

Men 2023 skall bli bättre.

Familjen AvL har också haft det ganska omtumlande med närståendes dödsfall, sjukdomar med flera besök av ambulans och/eller besök på akuten/sjukhus, byte av arbetsplatser, väsentliga förändringar av barnens förskolesituation, ett hus med dolda fel och påföljande försäkringsbråk och ganska mycket annat.

Omvärlden har ju också stökat till det med krig, energikris, stundande recession, ränteoro, inflation och börsnedgång.


Men nu lämnar vi det bakom oss och tittar på det positiva.

Svenska börsen gick ned nästan 23 % medan vårt jämförelseindex med 50 % globalt, 40 % svenskt och 10 % räntor "bara" backade 19,4 %

I relation till det känns det bra att vår portfölj bara tappade 10,8 %.

Vi har inte sparat 80 % av vår disponibla inkomst men vi har byggt ett liv med nya, fina saker i ett, för oss, nytt hus. Vi har varit hemma med våra barn väldigt mycket och vi har trots mycket lägre totala inkomster och avsevärt högre utgifter ändå lyckats spara ca 35 % av våra inkomster. Det är riktigt bra.

De kontinuerliga barnsjukdomarna kommer vi inte undan men om ett halvår börjar Joy i förskoleklass och Happy har hunnit fylla två år. Kan mamma och pappa hitta rutiner för träning och friskvård igen borde vi kunna stärka immunförsvaret samtidigt som barnen kanske inte tar hem riktigt lika mycket skräp.

Herr AvL har lämnat en ganska stökig arbetssituation bakom sig till fördel för en mindre välbetald men ack så mycket trevligare situation. Samma sak gäller fru AvL som efter ett halvår med nya rutiner och nya kollegor ändå verkar komma in i den nya situationen.

Avseende huset har vi tagit hjälp av en av mina kunder som arbetar som besiktningsman samt en vän som arbetar som jurist med inriktning på fastigheter. Det är oerhört skönt att inse att vi har folk i vår närhet att luta oss på när saker inte går som man hade tänkt.

Vad mer?

Ja eftersom omvärlden inte riktigt har stökat färdigt ännu kan vi se fram emot att det kommer gunga men nu har vi haft närmare ett år på oss att förbereda oss och det har vi verkligen gjort. Så länge inte kriget kommer närmare eller saker blir riktigt bökiga så skall det mycket till för att vi inte skall klara oss.

Hälsan hos både familjen och våra närstående är svår att hantera och just nu är det just hälsan som påverkar våra liv mer än annat. Men då kan vi ju ändå konstatera att herr AvL kan andas och alla gamla gubbkrämpor med förslitningsskador och annat skit dels går att lindra med medikamenter men det bästa vore att äta rätt, träning och motion samt en hälsosam portion av socialt umgänge.

Alla ovanstående delar har brustit under 2022 men det finns alla förutsättningar att se fram mot ett 2023 med mer av alla tre. Det är trots allt avsevärt billigare att promenera istället för att köra bil, äta grönsaker framför kakor och godis och det säger sig själv att vänner är viktigare än ensamhet.

Jag måste säga att jag verkligen ser fram mot detta nya år.

Vad ser du fram mot 2023?

2 kommentarer:

 1. En olycka kommer sällan ensam och när både det fysiska och psykiska måendet inte är på topp är det inte alltid så lätt att välja det alternativ som är lite jobbigare men som är bra för en i längden.
  Jag hoppas på en positiv spiral med mer energi för att ta bättre hand om mig själv, vilket i sin tur ger mer energi att orka göra saker som jag tycker om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig all lycka till i den positiva spiralen.

   Radera