lördag 16 juli 2022

Semester, sommarbörs och grillat

Industrisemestern är här och även om familjen AvL arbetar som tjänstemän spelar det inte så stor roll för förskolan stänger och då kan man antingen välja att utsätta barnen för nya omständigheter, nya pedagoger och nya barn i gruppen - eller ta ledigt.

Vi väljer att ta ledigt om det går.

Så nu sitter vi här med en kyckling som långsamt grillas tillsammans med några bakade potatisar och ett par paprikor. Barnen leker i plaskpolen på baksidan. Herr och fru AvL försöker uppleva radhusidyllen med ett glas lemonad medan barnen skrattar så de skriker.

Det är oftast möjligt att välja att se livets positiva sidor istället för de negativa. Jag är synnerligen svag avseende detta. Jag har mycket stor fallenhet för att planera, oroa mig, se problem och försöka lösa dem osv.

Fru AvL är avsevärt bättre på att se livet från den ljusa sidan.

Inte fru AvL

När nu börsen har gått ned så mycket att familjens samlade arbetsinkomster innevarande år med god marginal understiger det vi förlorat i vårt sparande kan det vara svårt att glädjas åt sommaren.

Det är då jag är tacksam för att jag varit med ett ganska bra tag och lärt mig att hantera börsens svängningar. Jag ser detta bara som ett läge att köpa på sig mer.

Det är dessutom väldigt skönt att inse att vi låste hela vårt bolån på tre år; ett halvår innan den här ränteuppgången startade.

Att vi köpte ett hus på den absoluta pristoppen ser jag inte heller som något problem eftersom det är vår absoluta plan att bo här i många år och oavsett hur mycket priserna skulle sjunka så kommer vår ekonomi klara det eftersom vi valt ett boende vi ansett att vi har råd med och inte ett boende som banken ansett att vi kan klara av.

Jag är mycket väl medveten om att läget inte ser likadant ut för alla och att det är stökigt just nu. Anledningen till att jag skriver det här inlägget är främst för att jag själv under processen att skriva får tillfälle att fundera på vad allt vårt arbete det senaste decenniet har resulterat i.

Världen är turbulent men vi kan faktiskt unna oss att njuta av sommaren, förväntningen på en god middag, barnens glädje över att få plaska och friheten att kunna välja vad morgondagen skall innehålla.

Jag hoppas att du som läser detta också klarar av att se livets positiva aspekter och kan skjuta undan eventuella negativa aspekter.

Nu skall jag se om jag kan skaka fram en drake som jag och barnen kan flyga ifall det börjar blåsa lite.

Med hopp om lycka

2 kommentarer:

  1. Njut av sommar och semester! Tack för en bra blogg! Angående börsen så kommer det vända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du läser. Jag är helt säker på att du har rätt avseende börsen. Hoppas bara jag hinner plöja in lite mer pengar på de här nivåerna först :-)

      Radera