onsdag 3 november 2021

Tele2 - fortsätter köpa tråkbolag

Inlägget innehåller affiliatelänkar till Avanza

Jag strävar efter att bygga en portfölj vars bas är uppbyggd av ganska stora, stabila bolag som speglar samhället i stort men där det kanske finns någon liten möjlighet till extra uppsida.

I fallet AQ Group som jag skrev om för ett tag sedan ligger optionen i tillväxt genom förvärv. I fallet Investor vilka jag skrev om här så är optionen huvudsakligen Patricia Industries vilket är fullt av onoterade innehav där det mycket väl kan finnas ett riktigt tillväxtcase.

Nu kommer jag till portföljens tredje tråkbolag nämligen Tele2.


Jag köpte mina första Tele2-aktier 2015 för runt 80 kr och sen under 2016 gick aktien ned till 70 kr och då tankade jag frenetiskt. Så frenetiskt att jag köpte en position jag bedömde som tillräcklig hela vägen till 2020 när aktien åter igen dippade trots att man gjort en rejäl omställning och backat tillbaka från många utländska marknader, köpt Com Hem m.m. På 105-115 kronor dubblade jag min position och med sorg i hjärtat sålde jag allt för 121 kr i somras precis innan uppgången men jag hann med att få extrautdelningen på 3 kronor i alla fall.

Tele2

För den som inte har koll är Tele2 en telefoni- och bredbandsleverantör som numera agerar på de svenska och baltiska marknaderna. Man omsätter ungefär 26,5 miljarder kronor och tjänar lite över 5 miljarder på det. Nedbrutet blir det kanske 7,5 kr/aktie men man skall veta att resultatet slår en del över åren vilket ofta beror på försäljningar eller köp av verksamheter och oväntade engångseffekter.

Vad som däremot är ganska stabilt är kassaflödesgenereringen. Man har ett fritt kassaflöde som ligger på ungefär 7 kr/aktie och man delar ut 6 kr av det. Dessutom brukar det tillkomma 3 kr i extrautdelning för att man hittat på någonting eller gjort förändringar i sin kapitalstruktur.

Rent generellt kan man väl konstatera att det som brukar benämnas som stabil verksamhet är teleoperatörer. Det är en sanning med modifikation för det krävs att bolaget håller sig ajour med nya tekniker och investera i sin teknik men gör man bara det så kommer man växa som bnp ungefär.

Tele2 har nu lämnat alla stökiga utländska marknader i och med en försäljning av T-mobile i Holland så nu siktar man på att skapa tillväxt i Baltikum och stabilitet i Sverige.

Vad tror jag om framtiden då?

Dels tror jag att man nästa år kommer dela ut det man får för försäljningen av T-mobile och att man fortsätter dela ut en skvätt extra för att trimma kapitalstrukturen. Kombinerar vi det med att jag hoppas att man höjer ordinarie utdelning till 6,25 kr så tror jag att vi ser en utdelning på runt 20 kr till våren.

Det är för all del en engångseffekt men att få en avkastning på ca 16 % är hyggligt ändå för jag är inte helt säker på att aktien kommer tappa allt bara för att man delar ut så som borde vara logiskt och gör man det tror jag fortfarande man har kapacitet att hålla 6-7 kr/år i utdelning och skulle man då se aktiekurser på runt hundringen till våren får man en direktavkastning på 6-7 % vilket nästan är tillräcklig avkastning för den här typen av verksamhet.

Verksamheten

Jag tror att man har gjort en bra sak i att renodla verksamheten och min gissning är att man kommer kunna skaka fram 1-3 % tillväxt ur den svenska delen och om jag tillåts vara lite optimistisk vill jag hoppas på 8-10 % i Baltikum. 

Med rätt erbjudande och rätt prismix borde man klara det och om jag inte räknar helt fel borde det på totalen kunna betyda 3-5 % årlig tillväxt.

Det är inte fantastiskt men med bakomliggande stabilitet räcker det. 

Man skulle ju också kunna krydda med något tilläggsförvärv på kärnmarknaderna eller återköp och makulering av egna aktier vilket kan boosta resultatet på sista raden ytterligare något och får man 5-7 % resultattillväxt i det här bolaget över en 10-års period skall man vara nöjd.

Portföljen

Jag har sakta börjat köpa in mig igen. När företaget rapporterade den 19/10 sjönk aktien drygt 5 % och man har ju också tappat pga avskild utdelning så nu var man nere på 122-123 kr där jag började köpa. Det är p/e 16 om man tjänar 7,50 kr/aktie och inget kap men jag tror nedsidan är begränsad och om vi får se 110 kr igen kommer jag precis som sist trycka på köpknappen tills jag får ont i pekfingret för 15 tycker jag allt att det kan vara värt.

Äger du en teleoperatör?

7 kommentarer:

 1. Äger tele2 samt verizon i portföljen. Rätt stora innehav båda 2,men som du säger, det är hyfsat stabilt i den sektorn eftersom nära på alla använder smartphones o internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om man bara lyckas hålla sig borta från politisk risk och investerar tillräckligt för att vara väsentlig borde bolaget fortsätta vara stabilt.

   Radera
 2. Äger just Tele2 och så länge de har bra utdelning så behåller jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den typen av bolag är ju kassaflödesmaskiner...

   Radera
 3. Hej AVL.

  Trevlig utläggning av T2! Även jag är svag för det bolaget.
  Den 7:e september, för snart två månader sedan så skrev jag i ett inlägg på bloggen följande :"Nyheten att Tele2 kommer med extrautdelning nästa år var ju trevlig då just T2 har blivit ett av mina största innehav. Jag har för mig att jag betalade 76 kr första gången jag köpte dem och sedan har jag fortsatt att fylla på i olika prisintervall. För inte så länge sedan så var T2 nedtryckta till runt 110 kr och jag kunde inte hitta någon bra anledning till prisfallet så jag köpte på mig några hundra till. det visade sig vara ett bra beslut. Någon månad senare så meddelas att de ska ha en extrautdelning och priset började ånyå att stiga. T2 har definitivt varit en lyckad investering och troligen så kommer de att fortsätta förgylla min tillvaro i många, många år till."
  Jag håller fast vid detta och så länge man fortsätter med stabil intjäning finns det ingen anledning för mig att ens överväga en försäljning. T2 har varit ett av de bolag som gett mig mest i utdelning. Kommer fortsätta att bygga position (1300st idag) och siktet är inställt på 1500st sedan är jag nog nöjd för tillfället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1300 st. Det var ju inte längesedan du hade 1200 :-)

   Du har en mer koncentrerad portfölj än jag någonsin haft men den här gången kanske jag lyckas hålla mig så att jag också kan få räkna mina Tele2 aktier i tusental :-)

   70 kr/aktie var tider det. Jag har bestämt för mig att de gjorde en nyemission där runt 2016 också men jag minns inte riktigt. Innan jag krängde av portföljen var det ett av mina största innehav och jag ser ju jättegärna att aktien går ned mot 100-110 kr igen så att jag kan ladda på några hundra extra aktier...

   Radera
  2. Ja det stämmer bra, jag har fortsatt att öka i T2, idag har jag 1350st, Jag tycker att flera av mina andra bolag i portföljen rusat iväg till nivåer jag inte anser är värda men T2 är ändå lite under vad jag är beredd att ge så det fanns inte så många alternativ. Jag har ju lite svårt att hålla mig :-)
   Ja sant, jag har en väldigt koncentrerad portfölj. Jag har gjort tvärt om mot många andra som bara ökar sina antal innehav. Jag tycker det är nog att hålla reda på 10-12st men det är inte omöjligt att det kommer tillbaka 2-3st om det blir läge och jag är fullinvesterade i andra bolag.

   Mvh // PP

   Radera