lördag 23 oktober 2021

Årets avkastning - en uppdatering efter frånvaron

Det har varit ganska knepigt för mig att försöka sammanställa portföljens aktiviteter så att det blir rättvisande för i år. Det var lätt de första sex månaderna och sen sålde vi av alla våra värdepapper för att på ett säkert och stabilt sätt kunna hantera vår fastighetsaffär (för den som inte tröttnat på alla våra inlägg i frågan så har vi precis flyttat).

När vi sedan fick tillbaka våra pengar var det ganska knepigt att på ett rättvisande sätt få fram summor, resultat m.m. så att det stämmer överens med situationen innan hela det här debaclet.

Men efter mycket om och men har jag nog lyckats reda i det hela. Det blev ännu lite knepigare eftersom ett av de index som jag använder för att jämföra portföljen mot hade flyttat plats men lite googlande hjälpte till.


Den 15e oktober (ja jag skriver lite i förväg) hade AvLs jämförelseindex, vilket består av 50 % globalt index, 40 % svenskt index och 10 % obligationsindex, stigit med 18,2 % sedan årsskiftet.

AvLs samlade tillgångar exkl boende hade klättrat 22,66%. 

Det är en avsevärd skillnad på 4,46 % men den är förhållandevis enkelt förklarad. 

När vi gick ur marknaden i början av juli var vi ungefär en månad ifrån den absoluta börstoppen men det var inte jättemånga procent kvar. Då låg portföljen 4,7 % före jämförelseindexet efter att jag i 3 månader låtit portföljen varit och haft en rejäl uppgång i några månader. Det faktum att jag i slutet var överviktad svenska aktier jämfört med indexet hjälpte så klart till.

Sedan dess har index gått upp 1,1 % och vi har legat utanför marknaden till den 11/10 då jag ganska omgående aktiverade ungefär 10 % av portföljens totala värde i breda indexfonder.

På den veckan gick svenska börsen nära 4,5 % och globalt gick 2,2 %. 

Det innebär rent matematiskt att portföljen borde få ett ytterligare tillskott på typ 0,28 % vilket stämmer hyggligt med ovanstående siffror så jag tror nog att jag räknat rätt när allt kommer omkring.

Tur

 Jag lyckades således, helt utan egen påverkan och med 100 % tur i ryggen, undvika årets mest turbulenta del och komma in ganska lägligt igen. Synd bara att jag inte gjorde som all forskning säger att man skall och de flesta av er poängterade här på bloggen och bara satte in 100 % av portföljen direkt.

Istället delade jag upp summan varför jag inte fick de där 3 % uppgång på hela portföljen utan bara på en bråkdel av den...

Men som alltid är det oerhört enkelt att få god avkastning på backtrading. Svårare på riktigt.

Det här blir sannolikt årets sista uppdatering. Det är mycket sannolikt att jag gör om en del för att skaffa mig en nystart lagom till årsskiftet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar