onsdag 13 oktober 2021

1.250.000 kr är max

Nu äntligen är försäljningen av lägenheten avslutad och jag lovar att ni snart skall slippa höra mer i den här följetången men en dag till skall jag nog kunna klämma ur den här historien.

I och med att nycklarna överlämnades ramlade det in en del pengar på kontot och vi är inte riktigt vana vid den storleken på transaktioner. I ärlighetens namn tror jag inte banken är det heller för det var inte väldigt tydligt vilka gränser och regler som gällde.


Så där satt jag och försökte föra över vårt totala sparande till Avanza och får reda på att det inte är okej. Vad skall jag göra då?

Ringa banken och säga till dem att lösa problemet så klart.

Sagt och gjort. 10 minuter i telefonkö för att få reda på att transaktionsgränsen är 1,25 miljoner kronor per gång och 12 miljoner per dag.

Vi var inte riktigt där så det var en ganska enkel manöver att dela upp summan i ett par lika stora klumpar och slå igenom överföringarna.

Men jag ser detta som konsumentinformation. Om du har Danske bank och skall skyffla dina oligarkpengar fram och tillbaka över nationsgränserna så är det sånt här du behöver förhålla dig till.

Jaja.

Nu är i alla fall Avanza välfyllt och det börjar bli dags att bestämma hur pengarna skall förvaltas. Det är ju ganska skönt att börsen är lite billigare än när vi tvingades lämna i början av juli men det är ju en fruktansvärd ångest att avgöra när det är dags att gå in igen. 

Just nu lutar jag åt att dela upp summan i 3-4 lika stora högar och pressa in en hög i månaden för att inte köpa på fel tid... (Jag vet att det är fel rent rationellt men det kan vara rätt psykologiskt)

Vi får väl se. Hur hade du gjort?


8 kommentarer:

 1. Ha! Intressant att veta ändå :p Har tänkt att flytta en miljon över till min flickvän (om vi fortfarande lever ihop när vi är 70 år).

  Har själv valt att inte investera så mycket det senaste halvåret, delvis på grund av den snabba uppgången. Jag kör ju mest index, men annars går det väl att hitta bolag som historiskt sätt inte är särskilt högt värderade (och som man tror har goda framtidsutsikter).

  Jag hade trots att "time in the market beats timing the market" inte lagt in allt så hastigt nu. Men det är ju omöjligt att säga vad som kommer vara bäst framöver :-)
  Jag hade nog kört någon typ av formel "om x (något index) går ned x% ytterligare lägger jag in ytterligare x%".


  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju försöka träffa botten men eftersom det är en omöjlighet kommer jag nog göra antingen som du skriver eller bara dela summan i typ sex lika stora delar och pressa in en sjättedel varje månad.

   En del pengar kommer jag leka för och köpa aktier och där går det att hitta hyggligt värde men jag tycker det är svårt också :-)

   Radera
 2. Det visste jag inte, har dock aldrig fört över så stora summor.

  Forskningen säger ju att på längre sikt går börsen alltid upp, och det är otroligt svårt att tajma rätt. Så köp du för hela slanten direkt, gärna då breda billiga indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annan forskning säger ju att psykologin hos investeraren spelar oerhört stor roll för den långsiktiga avkastningen och jag är inte helt säker på ett mitt psyke är starkt nog för att slänga in alla pengar på samma gång :-)

   Tack för dina tankar. Jag behöver fundera...

   Radera
 3. Delade upp insättningarna månadsvis över 18 månader för psykologin. Klarar man "psykologi-testet" så är all in direkt det som i de flesta av möjliga utfall ger högst avkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ett mellanting. Sex till tolv månader för psykologin men med förhoppningen att ändå komma in ganska snabbt i marknaden :-) Ha kakan och äta den

   Radera
 4. Jag har samma plan som alltid, om jag vinner jackpotten och summan är stor nog så delas klumpen i 12 bitar o investeras över 1 års tid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lutar nog nästan åt det jag också men jag kanske kör på sex månader den här gången för det är inte så himla mycket pengar

   Radera