lördag 12 september 2020

Sparade 1500 kr i årets avtalsgenomgång

Någon gång varje år går jag igenom våra avtal och kollar hur vi ligger till. I år var det dags att förhandla om lånen och man kunde ta hand om elavtalet också. När jag kollade våra försäkringar hade vi redan ett mycket konkurrenskraftigt avtal och lika så med de övriga exv telefon, bredband m.m.

En annan sak jag hittade var att a-kassan jag var med i ville höja avgiften ganska radikalt och även om jag inte tror att jag kommer behöva a-kassans tjänster i närtid väljer jag att vara med där av samma anledning som jag har en livförsäkring. Jag tror inte jag behöver den snart men om jag skulle behöva den är det skönt att ha den.Rubriken är faktiskt inte helt sann. Förhandlingen med bankerna visade att vi har en mycket fördelaktig ränta givet våra förutsättningar och den vi hade var väldigt bra. Vi får en lite högre boränta det kommande året men det är fortfarande mellan 0,5-0,8 % billigare än något annat erbjudande vi fick förutom en annan nischbank vilken erbjöd oss samma ränta som den vi valde.

Vi blir av med några hundralappar extra i månaden i boränta men det mesta av det kan kvittas mot kapitalinkomster så det blir ändå ingen stor kostnad.

Byte av a-kassa sparar 700 kr/år och tog en toalettpaus att göra. Elavtalet tog 5 minuter att hantera eftersom jag ringde elbolaget och bad att få avsluta mitt abonnemang till fördel för en annan leverantör och då matchade bolaget konkurrentens erbjudande vilket betyder att jag under ett års tid endast kommer betala spotpris plus skatter fast de kommer faktiskt också rabattera spotpriset med 1,5 öre så inte ens det betalar vi. Det gör ungefär 800 kr och majoriteten av det är de där 540 kronorna i årsavgift de vill ha.

På det hela taget är jag ganska nöjd. Det är inga stora pengar egentligen men det tar mig kanske 30 minuter att jämföra runt på olika sajter och kolla det vi har jämfört med det som erbjuds och att sedan byta om det skulle behövas. 1500 kr kan man ha roligare för än att betala elbolaget pengar i onödan och oavsett hur välmående jag varit ekonomiskt den här sommaren kommer jag inte i närheten av att tjäna 3000 kr i timmen efter skatt. Det förutsätter jag att jag aldrig kommer göra så det kommer alltid vara värt för mig att göra den här typen av övningar.


7 kommentarer:

 1. Absolut man bör göra till en vana att se över alla sådana utgifter en gång om året - bra sammanställning!

  När det gäller elavtal är det åtminstone utomlands rätt vanligt att man betalar ett lägre pris på sen kväll och helg. Jag ser alltid till att ladda och köra elektronisk utrustning som tvätt, disk, dator, mobil osv. på dessa tider för det blir rätt mycket man sparar över tid.

  När det gäller bankbyte är det viktigt att undvika inlåsningseffekter. Jag skulle t.ex. inte våga flytta min depå till Nordea eftersom det är krångligt/inte går att flytta tillbaka om de ändrar de idag förmånliga villkoren i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för inlåsningseffekter du pratar om ? Nordeas depå eller isk har inte någon inlåsning vad jag vet. Enbart deras Kf när du startar den. Du kan starta den och slänga in en kr vänta ett år sedan sätta in en miljon för att dagen efter ta ut enmiljon och en krona.

   Radera
  2. Läste ifjol att Nordea och Handelsbanken inte erbjuder flytt av ISK till annan bank. Har inte koll på månaden och vore ju kanon om de har ändrat men så har det i alla fall varit.

   Radera
  3. Tror det är fonder som de inte kan flytta. Då jag inte ägt några fonder i Nordea hade jag ingen aning om det men du har nog rätt där. Aktier samt cash går utan problem då jag själv gjort det till Nordnet. Man kan alltid sälja fonderna, flytta och sedan köpa tillbaka dem men det är ju inte alltid vad man vill. Dock är det Avanza som säjer att det inte går. Jag har slängt iväg ett meddelande till kundtjänst på Nordea.

   Radera
  4. Jag älskar att det faktiskt blir en diskussion mellan folk som vet saker här i bloggkommentarerna. Kul att ha er med.

   För att återkoppla till utlandet så kan jag tycka att det hade varit trevligt att ha timtaxa även i Sverige men jag tror egentligen att det är bra för min ångestnivå att vi inte har det för jag hade varit fullständigt omöjlig att bo med då. Precis på samma sätt som jag är ganska glad att vi i vår lägenhet inte har individuell avräkning på vatten, värme m.m. Viss tror jag att jag betalar mer än jag hade behövt men gud vad skönt att slippa fundera på att optimera det också :-)

   Ta hand om er båda två och tack för kommentarerna

   Radera
 2. Tack vare ditt inlägg fick jag tummen ur och avslutade mitt engagemang på SEB idag. Ger mig 420 kr/år. Tidigare har jag skaffat Skandiabankens lönekonto och Kompletts kreditkort (båda gratis, Komplett har t o m cashback) men har inte kommit mig för att avsluta SEB förrän idag alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ofta men när jag väl får reda på att någon agerar på något jag skriver blir jag helt varm i kroppen :-)

   Bra jobbat

   Radera