torsdag 2 januari 2020

Månadsavstämning december - Ökat i Holmen efter operation

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Tänk. 2019 är redan slut. Det går så fort.

December har varit en riktigt behaglig månad för familjen AvL. Ett par hundra LED-lampor i lägenheten och ett försvunnet molntäcke har gjort december till en ljusare månad än november. Herr AvL har varit sjukskriven efter en handledsoperation sedan mitten av december och kommer fortsätta "ledigheten" ytterligare något men detta har gjort att jag haft gott om tid att läsa, promenera, utbilda mig och arbeta i firman med annat än bokföring för det är nästan omöjligt nu.

På det hela taget har det varit mycket mysigt och den ofrivilliga ledigheten har inneburit mycket pepparkaksbak, julpyntande och lek mellan en far som varit aningen mer utvilad än vanligt och en dotter som inte varit lika sjuk som hon varit det senaste året. Väldigt trevligt.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Den här månaden ramlade det in lite extrapengar vilket putsade siffrorna lite men det är nu ganska uppenbart att sparkvoten inte kommer ligga långt över 60 % givet de förändringar vi gjort i vår inkomstnivå och utgiftsnivå det senaste. Allt enligt plan.

Portföljutveckling

Även den här månaden var ganska transaktionstät. Jag sålde mitt lilla innehav i Pegroco Pref för jag gillade inte de nyheter och rykten jag läste om bolaget. För pengarna passade jag på att öka upp i SBB D när den dippade ned till 32,50 kr/st och jag dubblade mitt innehav i Holmen B när den gick ned under 280 kr/st.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 2,65 % (2,08 %) under december. Året slutade på plus makalösa 26,04 för ett index med 10 % räntor, 50 % global och 40 % Sverige. Fantastiskt.

Det blev ett bra år för portföljen också tillslut. Portföljen gick upp 2,37 % (2,42 %) i december. Året avslutades med en total avkastning om hela 29,97 %.

Så nära 30 %. Denna uppgång motsvarar tre normalt goda börsår vilket också syns på tillgångsmassan. En anledning till att det är extra magiskt för mig är att börsen gick ned närmare 20 % förra hösten och året avslutades på minus för indexet men några procent plus för portföljen. Årets uppgång petar tillbaka indexet på ungefär samma nivå som förra året men portföljen har dels fått en hel del nysparande och dels fått en rejäl värdetillväxt vilket gör att vi nästan dubblat våra nettotillgångar på ett år.

Det är MAGISKT!

Sparande

Extrapengar innebär extrasparande men förutom det har det varit en ganska medioker sparmånad. Tack vare extrapengarna kommer vi dock upp i en riktigt bra sparkvot men det är mer tur än skicklighet.

Den här månaden sparade jag 62,54 % (55,20 %) av nettoinkomsten den här månaden. (Ungefär 55 % exkl utdelningar för den som är intresserad)

På helårsbasis har jag sparat totalt 65,61 % (65,93 %). Målet var 60 % och det känns kul att kunna klara det.

Ett fantastiskt år även på sparfronten.

Utdelning

December är en av de svagaste utdelningsmånaderna i portföljen. Så även i år även om utdelningarna i år var större än förra året.

Utdelningarna täckte 7,16  % (5,38 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det motsvarar inte ens försäkringarna vi betalar en månad men alla bäckar små som man säger.

Portföljen har täckt totalt 32,32 % (31,72 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året var 25 % och det är givetvis också skitkul att spöa detta mål även om året innehöll en hel del extrautdelningar vilket inte kommer komma nästa år. Nästa år kommer dessutom bankerna sänka sina utdelningar och jag ämnar höja kostnadsbasen för mina beräkningar så det kommer bli knepigt att nå liknande nivåer nästa år men vi fortsätter kämpa.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 33,12 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018.

Livskvalitet

En helt fantastisk månad på många sätt. Vi var friska nästan hela månaden förutom min handled då men detta innebar att vi hade ganska mycket familjetid under en månad då det finns ganska mycket spännande att uppleva.

Allt från pepparkaksbakande till att klä en julgran, slå in presenter, pynta, öppna julkalendrar och så vidare. Det finns hur mycket kul som helst att göra och vi gjorde så mycket vi kunde.

Vi passade dessutom på att åka långväga och besöka vänner och familj och vi utnyttjade mellandagsrean för att öka på vår frihet genom att köpa upplevelser och prylar vilka förväntas höja vår livskvalitet nästa år.

Hälsa

Ja vad skall man säga. Året avslutas på samma vikt som förra året och december har inte inneburit någon träning. Snarare tvärt om eftersom jag varit förvägrad aktivitet i flera veckor enligt läkarordination.

Trots det mår jag ofantligt mycket bättre idag än jag gjorde för ett år sedan. Vi sover lite bättre och livet har en bättre rytm. Arbetet fungerar bättre och fritiden är inte längre lika full med måsten. Vi har dessutom varit aningen mer friska under hösten än vi var förra året. Det är inte mycket men några veckor till vilket gör underverk för en trött småbarnsfar.

Så visst. Fysiskt har inte mycket förändrats men mentalt är det ljusår i skillnad och bättre skall det bli. 2020 kommer bli ett fantastiskt år.

Summering

2019 avslutas på ett helt magiskt vis och familjen är rikare både monetärt men det är framförallt de mjukare aspekterna av livet vi har berikats med. Erfarenheter, upplevelser, relationer osv. 2019 har varit en uppbyggnad där vi dragit ned på saker som tar energi och 2020 skall bli året då vi lever upp rejält.

Häng med vet ja.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. I vilket tidsperspektiv menar du då? 2020?

   Rent generellt ser jag fram mot ljusare dagar men jag hoppas att 2020 skall kunna innebära att vi är lite friskare än vi var 2018/2019 nu när dottern har ytterligare ett år under bältet och då hoppas jag vi kan hitta på mer roliga saker. Både föräldrarna men också hela familjen. Jag saknar att otvunget kunna gå på restaurang eller bestämma att det hade varit kul med en slottsweekend nästa helg (om vi skulle vilja)...

   Radera
  2. Det längtar vi med, våren, utdelningar, solen... :)

   Radera